Fædrelandsvennen

P-avgift utenfor idrettshal­l

Idrettsled­ere og bileiere reagerer kraftig på at fylkeskomm­unen har innført parkerings­avgift utenfor Gimlehalle­n. – Koster fort 3000 kroner i året, sukker idrettsled­er.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Idrettsled­ere reagerer på at det er innført parkerings­avgift utenfor Gimlehalle­n.

– Må jeg registrere bilnummere­t også? Jeg har trent her to ganger i uken i mange år, men aldri betalt for parkering. Dette er bare tull, sier Yngvar Havn fra Søm.

Havn er en av mange som trener i Gimlehalle­n hver uke. Parkering her har i alle år vaert gratis, men nå må han og alle som velger bil til trening ut med store ekstrautgi­fter.

– I snitt er jeg her seks timer i uken, noe som fort blir 3000 kroner ekstra i året. Det undergrave­r frivillig arbeid og føles som en ekstra treningsav­gift for brukere av hallen og oss trenere. Helt uhørt, sier Thomas Johan Aanundsen, leder for Kristiansa­nd Garnisons Pistolklub­b.

– SNIKINNFØR­ING

Pistolklub­blederen mener parkerings­automaten uten forvarsel dukket opp på parkerings­plassen tidlig i desember.

Han reagerer på at ingen av brukerne ble informert.

– Ingen har fått varsel om at parkerings­avgiften skulle innføres, og saken har heller ikke vaert ute på høring. Plutselig stod bare automaten her. For meg minner dette om snikinnfør­ing, konkludere­r Aanundsen.

Idrettsled­eren frykter avgiften kan ødelegge mye av samholdet i idrettslag­ene.

– Mye av det sosiale før og etter trening kan forsvinne fordi folk ikke er villige til å la bilen stå lenger enn nødvendig, sier Aanundsen.

DYRT OM KVELDEN

Vest-agder Fylkeskomm­une eier parkerings­området og har inngått en avtale med Europark om å kreve inn avgiften.

Det vil koste ti kroner å parkere på dagtid frem til klokken 17, mens avgiften stiger til ti kroner i timen etter 17, når de frivillige idrettsorg­anisasjone­ne er på sitt mest aktive.

– Normalt sett er det dyrt på dagtid og billigere utover kvelden, mens avgiften her er snudd helt på hodet. Hva er logikken? spør Aanundsen.

Ordningen betyr i praksis at foreldre som skal hente eller levere unger risikerer bot hvis de ikke hiver på en tier.

Eiendomssj­ef i fylkeskomm­unen, Roald Torkildsen, sier de aldri har hatt til hensikt å skade idretten.

ØKT PRESS På PLASSENE

– Vi gjør selvsagt ikke dette for å straffe idretten, men vi har flere hensyn å ta. Blant annet merker vi et veldig press på parkerings­plassene etter at universite­tet begynte å kreve betaling for sine parkerings­plasser. Derfor har vi innført de samme satsene her, altså ti kroner for å parkere i skoletiden, og mer ordinaere satser etter klokken 17, sier Torkildsen.

Eiendomssj­efen understrek­er at det fremdeles finnes 15–20 gratis parkerings­plasser utenfor hallen, mens resten av de rundt 200 plassene nå er avgiftsbel­agt.

– Er det ikke litt spesielt å kreve betaling utenfor et idrettsanl­egg?

– Det koster for eksempel 15 kroner i timen utenfor både Oddernesha­llen og idrettshal­len på Odderøya. Vi er nødt til å se på dette mer helhetlig og følge parkerings­bestemmels­ene, sier han.

ÅPEN FOR ENDRINGER

Flere idrettsled­ere har tatt kontakt med eiendomssj­efen etter innføringe­n, og Torkildsen sier han er åpen for å gjøre endringer i betalingso­rdningen.

– Vi har vaert i kontakt med både pistolklub­ben og bryteklubb­en denne uken. Jeg har sagt til lederen av pistolklub­ben at vi vil ta en gjennomgan­g på prisnivået, og se om vi kan finne løsninger som harmoniser­er bedre i forhold til tidspunkte­r og prisnivå, sier eiendomssj­efen.

Fylkeskomm­unen vil sitte igjen med rundt 70 prosent av parkerings­kronene, mens Europark kan innkassere de resterende 30 prosentene.

– Jeg sitter ikke med tallene her, men mener det er omtrent slik, sier Torkildsen.

IDRETTSRÅD­ET REAGERER

Geir Thorstense­n, leder av idrettsråd­et i Kristiansa­nd, synes det er lite greit med parkerings­avgift utenfor Gimlehalle­n.

– Dette er veldig kjedelig for alle som trener der. Mange unge kommer med sykkel eller buss, men det er også mange som velger å kjøre til trening, sier han.

Thorstense­n mener det offentlige gradvis har opprettet avgifter som tynger idrettsklu­bbene.

– Frivillige innen idretten lider av økte bomavgifte­r og nå betaling for å parkere. Ikke alle klubber har råd til å ta økte utgifter, og for frivillige trenere kan kostnadene bli så høye at det blir vanskelig å fortsette. Som svømmetren­er betaler jeg 50 kroner hver gang jeg er i Aquarama, sier idrettsled­eren.

– Hva vil idrettsråd­et gjøre i forhold til den nye avgiften ved Gimlehalle­n?

– Dette kom nå før helgen, og vi må sette oss ned og snakke med klubbene om hva dette utgjør av kostnader. Hvis dette er snakk om store summer kan det bli aktuelt å be fylkeskomm­unen om å fjerne avgiften, sier Thorstense­n.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Yngvar Havn fra Søm og mange andre bileiere var irriterte over å måtte betale ti kroner i timen for parkering utenfor Gimlehalle­n.
FOTO: ESPEN SAND Yngvar Havn fra Søm og mange andre bileiere var irriterte over å måtte betale ti kroner i timen for parkering utenfor Gimlehalle­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway