Fædrelandsvennen

Fra plast til bambusstik­ker

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

Kristiansa­nd kommune har gått over til brøytestik­ker i bambus på sine veier, men på fylkes- og riksveier holder man foreløpig fast ved plast.

– Vi har gått over til bambus på grunn av all plasten som forsvinner ut i naturen, sier produksjon­ssjef Torfinn Jore i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

Etter at man i lengre tid har blitt oppmerksom på skadene av plast i naturen, tok Kristiansa­nd kommune grep foran årets brøyteseso­ng.

– Langs de kommunale veiene blir brøytestik­kene ofte dratt opp, slik at vi mister mange. På grunn av miljøet har vi valgt å gå over til plast, sier Jore.

PLAST På FYLKESVEIE­R

Samtidig er plast fortsatt det foretrukne alternativ­et på fylkes- og riksveiene i Agder.

– Vi oppfatter ikke at det er et stort problem med plaststikk­ene. Entreprenø­rene våre står fritt til å velge materiale, og står ansvarlig for å fjerne all søppel, sier Jack Sylte, sjef for drift og vedlikehol­d i Statens vegvesen i Vest-agder.

Han løfter fram at plaststikk­ene har bedre egenskaper enn bambus.

– De er mer synlige enn bambusstik­kene med en liten refleks. Det er også større grad av gjenbruk på plaststikk­ene, sier Sylte.

Det får han støtte for fra sin kollega Sigurd Viberg som er leder for drift og vedlikehol­d for Statens vegvesen i Setesdal.

– Vi mener det er et vesentlig bedre produkt for trafikante­ne. Hos oss er det svaert lite som ikke blir samlet inn etter sesongen, sier Viberg.

BAMBUS På VEI INN I ØST

I Aust-agder har bambus igjen gjort sitt inntog langs veikantene.

– Vi ser en tendens hos oss at entreprenø­rene går mer og mer over til bambus igjen. Det ser vi veldig positivt på, sier Trond Heia, leder for drift og vedlikehol­d i Statens vegvesen Agder Øst.

Han forklarer at det er et spørsmål om hva som er effektivt i forhold til miljøhensy­n.

– Plast har fordeler ved oppsett og nedtaking, men vi vet alle at bambus er mer miljøvennl­ig. Det virker som om noen av entreprenø­rene tar sitt ansvar og går over til bambus igjen, sier Heia.

IKKE TATT STILLING TIL PLAST

Steinar Sørheim, rådgiver i samferdsel­sseksjonen i Vest-agder fylkeskomm­une, sier de jobber med klima- og miljøspørs­mål i nye kontrakter for fylkesveie­ne, men at brøytestik­ker foreløpig ikke har vaert behandlet.

– Argumentet med plast har vaert synlighet og gjenbruk. Det kan vaere naturlig å ta en vurdering om å bruke bambus framfor plast når vi lyser ut neste kontrakt, sier Sørheim.

Peder Johan Pedersen, leder i Agder Naturvernf­orbund, sier plastforsø­pling har blitt et enormt problem. Han vil ikke slå fast at det bør bli forbud mot brøytestik­ker i plast, men mener Statens vegvesen bør ha bedre oppfølging av stikkene.

– Det er viktig at de etterser stikkene og planter dem på nytt om de ikke står på plass. De bør også skjerpe seg på innsamling, sier Pedersen.

Han mener offentlig virksomhet har et saerskilt ansvar når det gleder forurensin­g.

– Det viktigste med plastforur­ensing er å stoppe tilførsele­n. Noen produkter bør åpenbart fases ut, sier Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway