Fædrelandsvennen

«Fuck politi»

Var det uklokt av Kamelen å rappe «fuck politi» til to polititjen­estemenn under helgens konsert på Kick? Trolig. Men det var verken riktig eller klokt av politiet å pågripe ham.

- KRISTIAN MJÅLAND sosiolog, Universite­tet i Agder

Da Kamelen ‘crowd surfet’ under konserten på Kick natt til lørdag, ble han båret av folkemengd­ens hender mot baren i enden av lokalet, angivelig for å hente seg en pils. To polititjen­estemenn sto like ved siden av baren, og da Kamelen så dem begynte han å rappe, taktfast i mikrofonen, «fuck politi», «fuck politi», «fuck politi». Publikum stemte umiddelbar­t i. De to polititjen­estemennen­e gikk mot Kamelen, en av dem forsøkte å ta mikrofonen fra Kamelen, men da han nektet, ble han ført ut av konsertlok­alet. Kamelen ble anbrakt til politistas­jonen hvor han tilbrakte 13 timer i arresten, og ifølge fvn.no ble han siktet for ‘forulempin­g av politiet og oppvigleri’ (09.12.2018).

Jeg var til stede på konserten og stod få meter unna da Kamelen ble arrestert. Jeg sitter igjen med en rekke spørsmål etter det som hendte. Gjorde politiet rett da de pågrep Kamelen midt i konserten? Og kanskje viktigere: Var det klokt av politiet å gjøre det? S varet på det første spørsmålet handler om hvorvidt Kamelen foretok seg noe straffbart da han rappet ‘fuck politi’ ved synet av de to polititjen­estemennen­e. Politiadvo­kat Ernst Ragnar Pfaff utalte til fvn. no at «Artisten sa ‘fuck the police’ på scenen og prøvde å oppfordre andre til å si det samme. Derfor ønsket politiet å ta ham med på utsiden for å ha en vanlig sivilisert samtale».

Uttalelsen vitner om at politiet på dette tidspunkte­t mente at å si ‘fuck politi’ var tilstrekke­lig alvorlig til å avbryte konserten, men kanskje ikke alvorlig nok til i seg selv å vaere en straffbar handling. Kamelen på sin side hevder at det han sa og gjorde er innenfor hans kunstneris­ke frihet. Spørsmålet om politiets inngrep var rett ser derfor ut til å kretse rundt hva som faller inn under og eventuelt begrenser ytringsfri­heten.

Skal man ta stilling til om det å rappe ‘fuck politi’ ved synet av to polititjen­estemenn faller innenfor ytringsfri­heten eller ikke, bør vi vite litt mer om hva Kamelen er opptatt av i sin musikk. Det aller viktigste i denne sammenheng er måten Kamelen skriver om politiet i sine tekster. Tekstene hans er personlige og kretser rundt livet han har levd, på siden av og på kant med loven. På albumet Ambivalent som ble sluppet i fjor møter vi en ung mann fra skyggeside­n i Bergen som på den ene siden romantiser­er og glorifiser­er livet som fengselsfu­gl og kriminell, og som på den andre siden reflektere­r over sin egen harde oppvekst og hvorfor ting gikk skeis. Mens ambivalens knyttet til eget liv og egne valg gjennomsyr­er hele albumet, er hans forhold til politiet relativt utvetydig. Gmixen av låten ‘Ingenting’ begynner slik ‘Fuck snuten, fuck de. De der snutene må bare holde kjeften sin’. Videre i låten blir politiet kritisert og latterligg­jort etter alle kunstens regler. Et gjennomgan­gstema i tekstene er altså en rå og usminket autoritets­kritikk av politiet, basert på egne og ‘tjommiers’ erfaringer.

Så altså, setningen som tilsynelat­ende var utløsende for at polititjen­estemennen­e på Kick valgte å pågripe Kamelen midt under konserten, ‘fuck politi’, og som ser ut til å vaere grunnlaget for siktelsen om ‘forulempin­g av politiet’, er en setning som rent bokstaveli­g og i overført betydning preger svaert mange av tekstene hans. Når Kamelen selv hevder at denne typen utsagn faller inn under hans ytringsfri­het som kunstner, har han etter mitt skjønn et meget godt argument. Det andre spørsmålet, om politiet gjorde klokt i å pågripe Kamelen midt under konserten, krever en annen type analyse. Politiet kunne ha ment at han gjorde noe straffbart ved å rappe ‘fuck politi’, men valgt å vente med å pågripe ham til etter konserten var ferdig. Det gjorde de imidlertid ikke, og det hadde noen veldig direkte konsekvens­er (uro, protester og aggresjon da Kamelen ble ført ut og bort).

Jeg er imidlertid mer bekymret for de indirekte konsekvens­ene, som handler om politiets tillit. De som var til stede under konserten var unge mennesker. At Kamelen er grensespre­ngende opposisjon­ell og basert på egne erfaringer kritiserer og latterligg­jør politiet, er de selvfølgel­ig godt kjent med; det er noe av appellen med Kamelens musikk, og denne opposisjon­elle nerven i tekst og uttrykk er en av grunnene til at musikken treffer saerlig unge mennesker. Når politiet velger å pågripe en artist de liker fordi han rapper ‘fuck politi’ – en tekstlinje fra en av sangene han senere skulle spille – bidrar det først og fremst til å bekrefte at det Kamelen ellers rapper om er sant: ‘Snut er ut’. I politifors­kningen er et veletabler­t forsknings­funn at tilliten til politiet i stor grad formes i folks konkrete møter med polititjen­estemenn. Hvordan folk opplever å bli hørt, møtt og sett på av politiet har stor betydning, som peker langt ut over den konkrete situasjone­n, fordi det påvirker i hvilken grad folk stoler på dem som er ment å beskytte dem. Store ting står altså på spill når politiet utfører sitt samfunnsma­ndat i offentligh­eten. Slike store ting stod også på spill da politiet, i påsyn av flere hundre unge kristiansa­ndere, valgte å avbryte konserten og pågripe Kamelen. Jeg tror at mange av de unge menneskene som var til stede opplevde politiets maktbruk som urimelig og uforholdsm­essig, og jeg frykter at dette vil vaere med å forme deres oppfatning av tilliten og legitimite­ten til politiet. Fra mitt ståsted ser det ut som om politiet ikke gjorde rett da de pågrep Kamelen under konserten på Kick. Med utgangspun­kt i det jeg observerte og det som har kommet frem i ettertid, fremstår det også som en uklok avgjørelse.

Når Kamelen selv hevder at denne typen utsagn faller inn under hans ytringsfri­het som kunstner, har han etter mitt skjønn et meget godt argument.

 ?? FOTO: TIPSER ?? Jeg tror at mange av de unge menneskene som var til stede opplevde politiets maktbruk som urimelig og uforholdsm­essig, og jeg frykter at dette vil vaere med å forme deres oppfatning av tilliten og legitimite­ten til politiet, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TIPSER Jeg tror at mange av de unge menneskene som var til stede opplevde politiets maktbruk som urimelig og uforholdsm­essig, og jeg frykter at dette vil vaere med å forme deres oppfatning av tilliten og legitimite­ten til politiet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway