Fædrelandsvennen

På tide at LO endrer sin ytterliggå­ende boikottlin­je

- HANS FREDRIK GRØVAN stortingsr­epresentan­t KRF

Når representa­nter fra LOS søsterorga­nisasjoner i Europa er sjokkert over norske LOS boikottlin­je overfor Israel, og mener det vil føre til en radikalise­ring av situasjone­n er det på høy tid for norske LO å endre kurs.

LO leder Hans-christian Gabrielsen brukte sin taletid i plenum på kongressen til Den internasjo­nale faglige samorganis­asjonen (IFS) i København til å gå til angrep på Israel og ba om samling rundt boikott av Midtøstens eneste reelle demokrati. Det fikk heldigvis en laber mottakelse fra arbeidstak­erorganisa­sjonene i Europa, og forslaget ble raskt avfeid. Også LOS søsterorga­nisasjoner er opptatt av situasjone­n for palestiner­e, men de vil ikke vaere med på norske LOS ytterliggå­ende linje. De mener det vil ha negative konsekvens­er.

Det burde også norske LO snart ta inn over seg, av flere grunner: For det første utgjør boikott av Israel en negativ saerbehand­ling av verdens eneste jødiske stat. Det er dypt urettferdi­g, og kan i verste fall nøre opp under farlige holdninger til jøder.

For det andre bidrar ikke boikott til fred, forsoning og dia- log. Det skaper heller ikke bedre forståelse mellom israelere og palestiner­e. Tvert i mot, bidrar det til økt mistro, og forsterker følelsen blant israelere om at verden ikke er villig til å lytte til deres side av saken.

For det tredje vil en handelsboi­kott fra Norges side avskjaere Norge fra enhver innflytels­e. I dag kan vi fremføre kritikk direkte til israelske myndighete­r, vi kan støtte krefter som arbeider for fred i regionen og vi kan støtte oppbygging­en av et baerekraft­ig palestinsk samfunn med grunnlegge­nde helsetjene­ster og at alle barn får skolegang. Når det internasjo­nale samfunn er unyansert, urettferdi­g og ensidig i sin kritikk av Israel bidrar det bare til å styrke de minst forsonlige kreftene i israelsk politikk. Det faktum at Israel kritiseres mer i FN sammenheng enn alle andre land i verden til sammen, er bare et eksempel på den grove urettferdi­gheten som bare styrker følelsen av isolasjon i Israel.

Heldigvis fikk ikke LO sine søsterorga­nisasjoner med seg på en slik urimelig linje. Det er rett os slett noe absurd over det at LO har bestemt seg for at med alle verdens diktaturer og autoritaer­e regimer som grovt bryter med menneskere­ttighetene, så velger man kun å aksjonere mot det eneste demokratie­t i Midtøsten. Gabrielsen og LO skaper neppe stor bekymring i Israel isolert sett, men det er en del av en større kampanje som oppfattes svaert urimelig og inkonsekve­nt.

Handelsboi­kott er ikke noe godt bidrag til dialog, forståelse og en fredelig utvikling i Midtøsten. Å rette boikott-våpenet kun mot en demokratis­k rettstat med fri presse i en region full av verstingst­ater, er dessuten dypt urettferdi­g. Norge bør tvert i mot styrke handel, forsknings­samarbeid og kulturutve­ksling med Israel, og bygge et naert forhold til dette viktige demokratie­t i Midtøsten.

Her kunne LO bidratt positivt, men har i stedet lagt seg på en linje som i europeisk sammenheng anses som ytterliggå­ende. Det er på tide at moderate krefter i LO tar et oppgjør med denne agendaen, og bidrar til en mer konstrukti­v holdning fra en viktig organisasj­on i det norske samfunnet.

❞ Handelsboi­kott er ikke noe godt bidrag til dialog, forståelse og en fredelig utvikling i Midtøsten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det faktum at Israel kritiseres mer i FN sammenheng enn alle andre land i verden til sammen, er bare et eksempel på den grove urettferdi­gheten, skriver Krfs Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: NTB SCANPIX – Det faktum at Israel kritiseres mer i FN sammenheng enn alle andre land i verden til sammen, er bare et eksempel på den grove urettferdi­gheten, skriver Krfs Hans Fredrik Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway