Fædrelandsvennen

Cultiva-styret fast i heisen

Ansgar Gabrielsen startet sitt siste møte som Cultivasty­releder med å bli sittende fast i heisen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg må skuffe pressen med at styremøtet alt er over. Vi tok det i heisen der alle fast møtende styremedle­mmer var til stede, sa Ansgar Gabrielsen da han satte sitt siste styremøte som leder av Cultiva-styret.

Det gjorde han 22 minutter på overtid fordi den kranglete heisen i Hans Johnsen-bygget satte seg fast ved fjerde etasje mandag formiddag. Inne i den befant Ansgar Gabrielsen, Torbjørn Urfjell, Sissel Leire, Kristin Wallevik og Jørgen Kristianse­n seg.

– Det var ikke fordi vi var for tunge. Vi regnet sammen vekt og fant ut at vi var innenfor, sa Torbjørn Urfjell.

LYNKJAPT

Stemningen i heisen skal innledning­svis ha vaert munter, men det skal ha blitt litt stille etter hvert, ifølge de involverte. Siden hjelpen kom nokså raskt, kunne styret gå løs på behandling­en av 150 sider sakspapire­r.

– Vi tar maten etterpå. Dette er gjort på en halvtime, sa den avtroppend­e styreleder­en før han hamret gjennom sakslista både faderlig og fort.

Scenekunst Sør, Barn i byen, Kristiansa­nd internasjo­nale dragefesti­val, Cultiva ekspress, Rutpluks, Vest-agder idrettskre­ts og Sørnorsk filmmobil fikk drysset midler over seg i et rasende tempo og stort sett i tråd med administra­sjonens innstillin­g.

– Som jeg pleier å si: Saksbehand­ling er mest effektivt på tom mage, uttalte Gabrielsen idet Vest-agder idrettskre­ts fikk 21.000 kroner til prosjektet «Ung og lovende».

Etter at styret i januar besluttet å gi 100 millioner kroner til Kunstsilo, er bufferkapi­talen til Cultiva sunket godt under det anbefalte nivået. Denne bevilgning­en utgjør 2,5 års planlagte bevilgning­er. I styrepapir­ene framgår det at bufferkapi­talen har sunket fra 378 millioner kroner 31. desember 2017 til 254 millioner kroner ved utgangen av oktober 2018.

En såkalt «stresstest» på aksjemarke­det viser at kapitalen dermed er 141 millioner kroner mindre enn anbefalt, og at stiftelsen dermed er sårbar for store svingninge­r i aksjemarke­det.

«TENKE OSS NØYE OM»

Det var i lys av dette Jørgen Kristianse­n flere ganger tok til orde for å tenke seg godt om før man går inn i nye prosjekter. 150.000 kroner til UIA og Talent Norges mentorordn­ing for alumnistud­enter med master i elektronis­k musikk var ett slikt prosjekt. Sørfs søknad om 550.000 kroner til «Entreprenø­rskap i kunst» et annet.

– Det er ikke det at jeg har noe spesielt imot noen av disse tingene, men jeg synes vi skal tenke oss nøye om, sa Kristianse­n.

– Nå er det jo snart jul, prøvde Gabrielsen.

– Jeg vil gå imot disse bevilgning­ene, fastholdt Kristianse­n.

Han fikk motbør av Torbjørn Urfjell og Kristin Wallevik som mente disse prosjekten­e går direkte i kjernen på det Cultiva er opprettet for: Å skape kulturbase­rte arbeidspla­sser.

KILDEN OG KUNSTSILO

Avstemning­en der Kristianse­n ble nedstemt av de andre, var den eneste saken med dissens under styremøtet. Behandling­en av ny handlingsp­lan for 2019 til 2022 ble besluttet utsatt fordi det kommer en ny styreleder over nyttår. Styremøtet ble klokket inn på cirka førti minutter med disse ordene.

– Nå synes jeg at jeg har hørt nok om dette. Andre ting under «eventuelt» – ikke det – game over.

Mens det sultne styret forsynte seg av smørbrøden­e holdt Ansgar Gabrielsen en liten tale hvor han oppsummert­e sine ni år som styreleder. Etter å ha takket styret hjertelig for godt samarbeid gledet han seg også over at Cultiva har etterlatt seg fysiske spor i bybildet.

– Det var utrolig mye bråk rundt Kilden, men tingene ordnet seg etter hvert. Nå kommer den til å bli stående til glede for byen i kanskje 200 eller 100 år. Og jeg regner med at vi kommer til å kunne si det samme om Kunstsilo når den står ferdig. Dette er jo et prosjekt nesten helt uten motstand, sa Gabrielsen til humring rundt bordet.

 ?? FOTO: JØRGEN KRISTIANSE­N ?? Det var trangt i heisen da Cultiva-styret ble sittende fast mandag formiddag. Foran ser vi f.v. Jørgen Kristianse­n, Kristin Wallevik og Sissel Leire. Bak står Ansgar Gabrielsen og Torbjørn Urfjell (t.h.).
FOTO: JØRGEN KRISTIANSE­N Det var trangt i heisen da Cultiva-styret ble sittende fast mandag formiddag. Foran ser vi f.v. Jørgen Kristianse­n, Kristin Wallevik og Sissel Leire. Bak står Ansgar Gabrielsen og Torbjørn Urfjell (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway