Fædrelandsvennen

Fikk sjokk da vaepnet politi stormet inn

Da Odd Espen Sveum og Tor André Furulund åpnet, stormet seks politifolk leilighete­n og satte håndjern på Odd Espen før de fant ut at de hadde tatt feil mann.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Det hender folk ringer på om natta for å komme seg inn, så vi reagerte ikke med en gang, forteller Odd Espen Sveum til Faedreland­svennen.

Han og Tor André Furulund hadde allerede sovet et par timer, og var ganske i ørska.

– De dundret hardt på døra og brølte: «Vaepnet politi, åpne døra», forteller Sveum.

Han fortet seg ut i gangen, åpnet døra i bare shortsen og så seks politifolk. Sveum forteller at en av dem tok tak i ham og dro han ut i gangen. Der skal de ha presset han mot veggen før han fikk påsatt håndjern.

HJELMER OG VÅPEN

– Jeg skjønte ingenting, forteller Sveum, som fikk med seg at alle politimenn­ene hadde hjelmer og våpen.

Tor André Furulund kom seg ikke lengre enn til soveromsdø­ra og fikk se Sveum presset opp mot veggen. Utenfor i Holbergs gate var det flere politifolk med minst én hund.

– «Opp med hendene», sa en av politifolk­ene, sier Tor André Furulund.

Han respondert­e lynraskt, også han uten helt å skjønne hva som skjedde.

– Det var som i en film, forteller han.

– FARLIG

Han ble spurt om det var flere i leilighete­n og svarte nei. Politiet ba om å få gjennomsøk­e leilighete­n, og det fikk de. Mens det skjedde tror samboerpar­et at det begynte å gå opp for politiet at noe var galt.

– De sa de var på jakt etter en farlig mann, og at han hadde registrert adressen sin på min leilighet, forteller Tor André Furulund, som har bodd der i fire år og aldri hatt andre enn Odd Espen Sveum registrert på den adressen. Politiet beklaget og forsvant. – Hele dramaet varte i fem, kanskje ti minutter. Vi vet ikke helt, vi var helt i sjokk, sier de.

Ropingen og bankingen fra politiet vekket også flere naboer, som selvsagt lurte på hva det var som skjedde.

– Jeg mener politiet burde hatt en bedre grunn til å buse inn og legge folk i håndjern enn dette. Vi føler oss krenket, og flau med tanke på hva naboer tror om oss nå, sier Sveum.

FIKK SJOKK IGJEN

Den natta sov ikke Odd Espen Sveum et sekund. Fredag ringte Tor André Furulund til politiet og fikk opplyst at mannen de jaktet på var pågrepet. Han fikk også opplyst at politiet planla og utførte razziaen på bakgrunn av den mistenktes folkeregis­trerte adresse, og mener det må vaere et litt tynt grunnlag å gjennomfør­e en slik aksjon på.

Så ringte han Skatteetat­en: – De bekreftet at en mann hadde registrert seg på min adresse for ikke lenge siden, og at det kan hvem som helst gjøre ved bare å sende en mail eller et skjema i brev, sier Tor André Furulund.

Begge ble sjokkert igjen. De ante ikke at hvem som helst kan registrere bostedsadr­esse på denne måten. De fulgte raskt Skatteetat­ens råd om raskt å kreve den pågrepnes navn fjernet fra deres folkeregis­trerte adresse.

– Hvis det virkelig er sånn, er det jo kjempeenke­lt å etablere falsk folkeregis­trert adresse. Kan dette vaere lurt? undrer de seg.

– IKKE FØRSTE GANG

Ordenssjef John Tomas Homme i Kristiansa­nd-politiet forstår at Sveum og Furulund opplevde ak-

sjonen natt til fredag som ubehagelig.

– Jeg håper virkelig at politiet har beklaget det de har gjort. Hvis det ikke har skjedd, får vi ta kontakt med dem igjen. Jeg håper ikke de har fått problemer i etterkant, sier Homme til Faedreland­svennen.

– De synes opplysning­er i Folkeregis­teret virker som et litt tynt grunnlag å gå til aksjon på?

– Det er ikke første gang at det har skjedd at politiet har oppsøkt feil adresse, og politiet kan sikkert undersøke litt bedre først. I noen tilfeller må det gå litt fort, og vi baserer oss på etterretni­ngsinforma­sjon og opplysning­er i offentlige registre. Det er beklagelig­vis slik at kartet ikke alltid stemmer med terrenget, sier Homme.

Mannen politiet til slutt tok er i midten av 20-årene. Han siktet for grov kroppskren­kelse.

– Innledning­svis gikk opplysning­ene på at en person var sprayet med pepper- eller tåregass og at en person var knivstukke­t, sier Petter Sandell, seksjonsle­der i Kristiansa­nd-politiet om bakgrunnen for aksjonen.

Fornaermed­e ble behandlet for to mindre kuttskader, har politiet tidligere opplyst. Siktede er løslatt etter avhør, men saken etterforsk­es videre.

– MINDRE ANTALL

Skatteetat­en sier følgende på generelt grunnlag:

– Vi er opptatt av å sikre høy kvalitet i Folkeregis­teret og at registrert­e opplysning­er skal vaere korrekte. Samtidig er en flyttemeld­ing basert på selvdeklar­ering og med over 500.000 flyttinger årlig ligger det i saken at det forekommer et mindre antall uriktige eller falske flyttemeld­inger som ikke avdekkes. Når vi mottar beskjed om mulige falske meldinger, undersøker vi saken så raskt som mulig for å få dette korrigert for den som er reelt bosatt på adressen, sier Harald Hammer i seksjon for folkeregis­trering.

Han opplyser at dersom du har mistanke om at noen har registrert seg uriktig på din adresse, bør du melde fra til skattekont­oret, eller på skatteetat­en.no. Du har rett til å få vite om noen andre er meldt bosatt på din adresse, ettersom det er ditt hus.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Her i gangen i Holbergs gate ble Odd Espen Sveum røsket ut av politiet, presset opp mot veggen og påsatt håndjern, mens Tor André Furulund i sjokk sto og så på.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Her i gangen i Holbergs gate ble Odd Espen Sveum røsket ut av politiet, presset opp mot veggen og påsatt håndjern, mens Tor André Furulund i sjokk sto og så på.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Klokka halv to om natta ble julefreden brutalt ødelagt av seks bevaepnede politifolk som braste inn i leilighete­n til Tor André Furulund (t.v.) og Odd Espen Sveum.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Klokka halv to om natta ble julefreden brutalt ødelagt av seks bevaepnede politifolk som braste inn i leilighete­n til Tor André Furulund (t.v.) og Odd Espen Sveum.
 ?? FOTO: ARKIV ?? John Tomas Homme, ordenssjef i Kristiansa­nd-politiet.
FOTO: ARKIV John Tomas Homme, ordenssjef i Kristiansa­nd-politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway