Fædrelandsvennen

Økonomisk livsviktig avtale

Motstanden mot Eøs-avtalen vokser. Alle fornuftige krefter bør samles om å slå den motstanden tilbake.

-

Både på venstre og høyre fløy ser det ut til at flere blir skeptiske til Eøs-avtalen. I fagbevegel­sen arbeides det åpenbart aktivt for å få Norge ut av avtalen med EU. Fellesforb­undets største avdeling, avdeling 5, har vedtatt å gå imot EØS. På forrige landsmøte i forbundet var det et svaert knapt flertall mot å gå ut av avtalen. Når Transporta­rbeiderfor­bundet, som er mot EØS, trolig slås sammen med Fellesforb­undet, ligger mye til rette for at det mektige Fellesforb­undet sier nei til Eøs-avtalen på landsmøtet til våren. I så fall øker sannsynlig­heten for at hele LO gjør det samme.

samme utvikling ser vi på ytre høyre fløy i politikken. Flere sentrale Frp-ere har i det siste gått ut med dyp skepsis mot Eøs-avtalen. I boka «Der andre tier» tar Frp-nestleder Sylvi Listhaug til orde for å reforhandl­e avtalen. «Nå som britene er på vei ut av EU, bør også Norge kreve å få Eøs-avtalen reforhandl­et», skriver hun. Tidligere justismini­ster Per-willy Amundsen tenker i liknende baner i et intervju med Klassekamp­en nylig.

Til grunn for den økende skepsisen på begge politiske fløyer, ligger frykt for press på det norske arbeidsliv­et ved at billig arbeidskra­ft fra Eøs-land bidrar til å konkurrere ut norsk arbeidskra­ft og samtidig holde lønnsutvik­lingen nede.

Dette er en frykt som er viktig å ta på alvor. Og som norske myndighete­r må ha et aktivt forhold til. Allmenngjø­ring av tariffavta­ler og minstelønn er blant verktøyene som ligger i Eøs-kassa, og som kan vurderes brukt mer aktivt enn i dag.

Det som ikke bør vurderes, er å si opp Eøs-avtalen. Den sikrer oss fri adgang til et av verdens største markeder. Hele to tredeler av norsk fastlandse­ksport går til EU. Det fins knapt et land utenfor unionen som er mer avhengig av adgang til det europeiske markedet enn Norge.

samtidig er det åpenbart at Eøs-avtalen har et betydelig demokratis­k underskudd. Norge deltar ikke på lik linje med Eu-landene når lover og regler vedtas, som i neste omgang implemente­res i vårt eget land. Det beste svaret på den utfordring­en er imidlertid ikke å melde Norge ut av EØS, men å melde Norge inn i EU.

Det fins knapt et land utenfor EU som er mer avhengig av adgang til det europeiske markedet enn Norge.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eøs-avtalen regulerer Norges forhold til Den europeiske union.
FOTO: NTB SCANPIX Eøs-avtalen regulerer Norges forhold til Den europeiske union.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway