Fædrelandsvennen

Nordmenn dropper å spare til pensjonsti­lvaerelsen

-

Det er ett år siden Ipsordning­en trådde i kraft, men mange dropper å spare selv til sin egen pensjonsti­lvaerelse, ifølge Sparebank 1.

– Jeg tror folk vegrer seg for å binde pengene til pensjonsal­der, sier Magne Gundersen, forbrukerø­konom i Sparebank 1.

Av de over én million kundene til Sparebank 1, har kun 15.000 kunder opprettet en Ips-konto siden den nye Ipsordning­en (individuel­l pensjonssp­aring med skatteford­el) trådde i kraft 1. november i fjor, ifølge bankens egne tall.

Det årlige sparebeløp­et i Ips-ordningen kan vaere opptil 40.000 kroner, mot 15.000 kroner i den forrige ordningen. Pengene er bundet fram til pensjonsal­deren og kan tidligst utbetales fra 62 år.

– Jeg mener uansett at alle i jobb må spare selv til pensjon. Det kan vaere vanskelig å se for seg pensjonist­tilvaerels­en når en er i tjueårene, men starter du tidlig har du gode muligheter til å virkelig oppnå renteeffek­ter samtidig som du får drahjelp av fordelen med utsatt skatt, sier Gundersen.

Ifølge tallene fra Sparebank 1, er det folk i Akershus og Rogaland som i snitt har spart mest i løpet av det året som har gått, med over 20.000 kroner spart i snitt i begge de to fylkene. Totalt er det en overvekt av menn som har spart til pensjon gjennom IPS, og hver mann sparer i snitt også mer enn kvinnene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway