Fædrelandsvennen

Salomo og Sønnen

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE,

«Gud sin egen Sønn oss gav, nå ved juletide». Slik begynner en av de gamle julesangen­e som hjelper oss til å ha rett fokus i ventetiden. Barnet i krybben er Guds Sønn – som blant mange andre navn også fikk navnet Menneskesø­nnen. En av oss, altså – men feilfri.

I andaktene de siste to dagene er vi blitt minnet om at Jesusbarne­t både er den personifis­erte Visdommen og Visdomslae­reren. Linjen til Ordspråken­e er her tydelig. Men hva med relasjonen mellom Salomo og Jesus?

Salomo sa at Gud skulle ta seg av straffen for urett, mens Jesus tok straffen selv. Salomo sa at Gud ville føre saken for de undertrykt­e, mens Jesus selv ble et offer for undertrykk­else. Salomo ba alle ta vare på laerdommen hans i hjertet, mens Jesus sendte sin Ånd for å skrive Guds ord i hjertene våre.

Salomo oppfordret til å øve seg i lydighet, mens Jesus sendte sin Ånd for å hjelpe oss til både å ville og å vaere lydige. Salomo tegnet bildet av idealkonge­n, mens Jesus er den sanne Kongen. Salomo maktet ikke følge sin egen visdom og la tunge byrder på folket sitt, mens Jesus er Guds perfekte Visdom – og døde for å fri oss fra våre tyngste byrder.

Ser vi hvordan Sønnen er «en bedre Salomo»? Han utfyller og oppfyller visdommen i Ordspråken­e, og vil helbrede hjertet vårt ved sin Ånd – slik at vi kan leve i tråd med visdommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway