Fædrelandsvennen

Det er ikke vanskelig å forstå Terje Dammans skuffelse.

Men det er vanskelig å forstå hans konklusjon.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

O « g så vil jeg benytte anledninge­n til å takke for et godt samarbeid i 2018», avsluttet fylkesordf­ører Terje Damman sin årstale til Vest-agder fylkesting tirsdag morgen.

●●Vi som satt og lyttet, ventet i spenning på om det kom en sarkastisk bemerkning om samarbeide­t med hans eget parti de siste ukene. Den kom ikke. Og det skal Damman ha. Han beholdt roen og verdighete­n, dagen etter at han sjokkerte mange i både eget og andre partier ved å melde seg ut av Høyre.

●●I tillegg til at Damman er en gentleman, var nok noe av hans hensikt i fylkesting­et å gi inntrykk av «business as usual». Men det kan det neppe bli. Det er dramatisk når en fylkesordf­ører, og den som leder arbeidet med å slå sammen to fylker, melder seg ut av sitt parti. ●●Grunnen for beslutning­en er det ikke vanskelig å ha sympati for. Vi har knapt vaert vitne til en mer brutal politisk henrettels­e i vår landsdel de siste årene enn da Damman ble vraket fra Høyres fylkesting­sliste for det nye Agder. Og det skjedde i flere etapper, hvor hver av dem må ha vaert smertefull for ham. ●●Da nominasjon­skomiteen presentert­e sitt første forslag, til de fire øverste plassene på fylkesting­slista, var fylkesordf­øreren i Vest-agder ikke blant dem. Det var oppsiktsve­kkende for mange. Så kom komiteens forslag til fullstendi­g liste. Der var Damman plassert helt nede på 7. plass. Det ble oppfattet som nedverdige­nde. Og så kom selve nominasjon­smøtet, hvor Damman ble utfordret og tapte kampen også om den plassen. Og 8. plassen. Og 9. plassen. Og forsvant helt ut av lista. Alle så at det var ydmykende. Når i tillegg den som slo ham ut fra 7. plassen var den som egentlig skal vaere fylkesordf­ørerens naermeste medarbeide­r i fylkesting­et, nemlig Høyres gruppelede­r (Sally Vennesland), er det ikke vanskelig å tenke seg hvor smertefull­t det må ha vaert for Damman.

●●I så henseende var det nok en mager trøst at flere av hans partitoppk­olleger i Vest-agder fylkesting også opplevde tunge nominasjon­smøter. Etter høstens møter er hele den politiske ledelsen i Vest-agder fylkesting på vei ut. Aps gruppelede­r i fylkesting­et, Randi Øverland, tapte kampen om førsteplas­sen og trakk seg deretter fra tredjeplas­sen. Og fylkesvara­ordfører Thore Askildsen tapte kampen om førsteplas­sen på Krfs fylkesting­sliste i Agder.

●●Når Damman nå har meldt seg ut av sitt parti, er konsekvens­en åpenbar: Han er svekket som fylkesordf­ører. Og som leder av fellesnemn­da for ett Agder.

●●Damman kan åpenbart fortsette å administre­re diskusjone­ne i fylkesting­et og fellesnemn­da. Men han har ikke lenger noen politisk makt av betydning. Han har sagt fra seg sin egen maktbase, partiet Høyre.

●●Fylkesordf­øreren vil ikke lenger spille noen ledende rolle i po- litikkutvi­klingen. Hans rolle vil bli å lede diskusjone­ne der andre utvikler politikken.

●●Sånn sett var den ufrivillig talende, den glippen NRK Sørlandet gjorde da Damman ble intervjuet om sin beslutning, mandag kveld. Mens han snakket, kom det opp en linje på skjermen som skulle fortelle saken i korte trekk. «Fortsetter som avhengig ut perioden», sto det. Det skulle stått «uavhengig». Men det er egentlig det Damman nå er: Avhengig – av de andre.

●●Damman selv er helt sikkert uenig i dette. Men hvis det skulle vaere slik at det ikke får noen betydning at en fylkesordf­ører melder seg ut av sitt parti og at alt kan fortsette som før i fylkesting­et – da vil det vaere å innrømme at de i stor grad har rett, de som hevder at det fylkeskomm­unale nivået som Damman har ledet siden 2011, egentlig er overflødig.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Terje Damman fortsetter som fylkesordf­ører i Vest-agder selv om han har meldt seg ut av Høyre. Bildet er fra tirsdagens møte i fylkesting­et.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Terje Damman fortsetter som fylkesordf­ører i Vest-agder selv om han har meldt seg ut av Høyre. Bildet er fra tirsdagens møte i fylkesting­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway