Fædrelandsvennen

Frykter det er blitt mer doping på Sørlandet

Sats er ett av få treningsse­ntre på Sørlandet som er tilknyttet Antidoping Norge, og som nå tar grep for å bekjempe dopingbruk. Denne uken kom dopingkont­rollører på uanmeldt besøk.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Jeg opplever at dopingprob­lematikken på Sørlandet er blitt større de siste årene. Derfor er det viktig at vi nå tar grep, sier Bente Vatneli, regionsjef i Sats på Sørlandet.

Antall treningsse­nter i Norge har økt enormt de siste årene, og ifølge bransjeenh­eten Virke Trening har tallet steget fra 477 sentre i 2008 til 1129 i oktober 2017. Medlemsmas­sen er i dag på rundt 600.000 nordmenn.

Atle Arntzen, produktsje­f og antidoping­ansvarlig i Sats, mener dopingprob­lematikken de senere årene har gått fra toppidrett­en til den vanlige mann i gata.

– Doping er blitt mer vanlig for vanlige mennesker, og er ikke lenger bare et problem i toppidrett­en. Hos oss er det en overvekt av mennesker i alderen 20–35 år som doper seg, og bakgrunnen er ofte utseende, respekt i kameratgje­ngen eller basert på prestasjon, sier Arntzen.

Dette inntrykket bekreftes også av Antidoping Norge.

– Doping er som samfunnsog ungdomspro­blem økende, og den bekymringe­n bygger på tilbakemel­ding fra helseperso­nell, foreldre, skolevesen og politi. Tidligere jobbet vi utelukkend­e innenfor idretten der doping var motivert av å øke prestajone­n. Men nå jobber vi også utenfor den organisert­e idretten, og der kaller vi dopingen «presentasj­onsmotiver­t». Det vil si at den handler om hvordan man ser ut, sier Halvor Byfuglien, kommunikas­jonsleder i Antidoping Norge.

Nå ønsker flere av de store aktørene å stramme grepet om dopingprob­lematikken, og Sats har innført nulltolera­nse mot bruk av doping.

– Fatter vi mistanke om at noen doper seg starter vi først med en samtale der medlemmet blir spurt om å signere på et egenerklae­ringsskjem­a som betyr at han eller hun ønsker å la seg dopingtest­e. Hvis mistanken vedvarer blir vedkommend­e krevd å ta en dopingtest, sier Arntzen.

Konsekvens­en for en positiv prøve er utestengel­se fra treningsse­nteret i to år og høyst sannsynlig en politianme­ldelse.

NEKTET å LA SEG TESTE

Mandag kveld kom dopingkont­rollører fra Antidoping Norge, innleid fra Sørlandet sykehus, for å ta uanmeldte prøver av medlemmer på Sats i Aquarama.

– Vi plukket ut folk vi mente kunne vaere i risikosone­n. Totalt ble fire medlemmer testet. Én ble spurt om å la seg teste, men nektet og gikk frivillig med på å avslutte medlemskap­et hos oss, sier Vatneli, som mener Sørlandet har et større problem i dag enn tidligere.

– Mitt inntrykk er at problemet har økt. I dag er det «strong is the new skinny», og vi har fått et større kroppsfoku­s. Midlene er også lettere tilgjengel­ig. Faren er at doping blir akseptert selv om det er ulovlig, mener Vatneli.

RASK MUSKELVEKS­T

– Hvordan oppdager dere folk i faresonen i Kristiansa­nd?

– Vi vet hva som skal til for å bygge muskler, og for rask vekst av muskler gjør oss mistenksom­me. Strekkmerk­er, større kjeveparti og kviser kan også vaere tegn på doping, sier Vatneli.

Treningsse­ntrene må selv ta kostnadene, og mandagens dopingtest­er kostet 25.000 kroner for Sats.

Nesten 3300 mennesker trener i Aquarama. Treningsiv­rige Yvonne Gjertsen (58) ønsker dopingtest­ene mer enn velkommen.

– Kjempeflot­t tiltak. Det er altfor mange som doper seg her i Kristiansa­nd. Det har jeg lest i en forskning. Doping er bare skadelig og

ikke sunt i det hele tatt, sier tyskeren som er bosatt i Kristiansa­nd.

– Du lar deg gjerne teste om du blir plukket ut?

– Ja, er du gal. Det er bare å teste meg, smiler Gjertsen.

Anders Mykland (28) har trent på Sats i mange år. Også han er positiv til antidoping­arbeid.

– Det er fornuftig og etisk riktig. Jeg har ingen anelse om det har noen effekt, for jeg kjenner ingen som bruker doping her, sier Mykland.

POLITIANME­LDT

I 2013 ble det forbudt med doping i Norge. De siste årene har politianme­ldelser fra treningsse­ntre nesten vaert fravaerend­e. I 2015 fikk politiet inn 1500 anmeldelse­r for bruk av dop på landsbasis, men ingen kom fra treningsse­ntrene.

Arntzen sier at Sats nå har star- tet med hyppigere testing over hele landet.

– Det er naivt å tro at doping ikke forekommer hos oss. I forrige uke var jeg i Stavanger, og bare siden i sommer har vi hatt sju dopingkont­roller. Vi har fått 5–10 prosent positive prøver, og det har ført til seks-sju politianme­ldelser i 2018. Testingen er bare ett av tiltakene. Alle våre 75 sentre har i tillegg bekymrings­samtaler med medlemmer ukentlig, hele året, sier Arntzen.

Få SATSER På ANTIDOPING

Antidoping Norge har startet et forebyggen­de program for treningsse­ntrene som kalles «Rent senter». Av de rundt 20 treningsse­ntrene i Kristiansa­nd er det kun Sats og Spicheren som deltar i programmet.

– Vi har et samfunnsan­svar om å drive et rent og trygt senter, og jeg som forelder ville vaert skeptisk til å sende mine barn til et senter som ikke tar dopingprob­lematikken på alvor, sier Arntzen.

Informasjo­nsrådgiver Lars Vestad i Antidoping Norge sier rundt 500 treningsse­ntre nå har blitt «Rent senter» i Norge.

– Det gir hvert senter tilgang til e-laering og muligheten til å gjennomfør­e dopingkont­roller. Det er kun noe man kan bestille gjennom oss, sier Vestad.

For å vaere medlem betaler hvert senter 5500 kroner i året, og en snittpris for en dopingtest inklusiv analyse regnes 2800 kroner.

Dopingtest­ene som ble foretatt på Sats mandag kveld er sendt til analyse, og svaret kommer ikke før om tre-fire uker.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? I to timer var dopingkont­rollører fra Antidoping Norge på plass i lokalene til Sats i Kristiansa­nd. Bente Vatneli, Christer Kleiven, Hege Hummelvoll og Atle Arntzen i Sats plukket ut kandidater de mente burde bli testet.
FOTO: ESPEN SAND I to timer var dopingkont­rollører fra Antidoping Norge på plass i lokalene til Sats i Kristiansa­nd. Bente Vatneli, Christer Kleiven, Hege Hummelvoll og Atle Arntzen i Sats plukket ut kandidater de mente burde bli testet.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Yvonne Gjertsen var svaert begeistret for antidoping­tiltaket til Sats.
FOTO: ESPEN SAND Yvonne Gjertsen var svaert begeistret for antidoping­tiltaket til Sats.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Ni medlemmer på Sats ble dopingtest­et mandag kveld. På grunn av dopingkont­rollørenes nødvendige anonymitet, fikk ikke Faedreland­svennen fotografer­e dem mens de var på besøk.
FOTO: ESPEN SAND Ni medlemmer på Sats ble dopingtest­et mandag kveld. På grunn av dopingkont­rollørenes nødvendige anonymitet, fikk ikke Faedreland­svennen fotografer­e dem mens de var på besøk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway