Fædrelandsvennen

Ringveien ikke prioritert

Den siste gjennomgan­gen av utbygginge­ne i Nye veier er dårlig nytt for de som håper på en rask utbygging av ringveien. Den er ikke prioritert og kan få konkurrans­e fra nye veistrekni­nger.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Den siste gjennomgan­gen av utbygginge­n i Nye veier er dårlig nytt for alle som ønsker en rask utbygging av ringveien. Den er ikke prioritert.

To ganger i året har Nye veier en gjennomgan­g av alle strekninge­ne som de skal bygge ut.

Nylig fattet de vedtak om at strekninge­n Flekkefjor­d - Ålgård på E 39 og Ulsberg - Melhus på E 6 sør for Trondheim skal prioritere­s.

Ringveien rundt Kristiansa­nd er fortsatt ikke prioritert, og det er heller ikke bestemt når det blir oppstart.

– Vi har begynt å jobbe med den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en. Den er vi nødt til å jobbe mer med for å få strekninge­n opp i prioritet, sier Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye veier.

Ringveien er tidligere kostnadsbe­regnet til 6,3 milliarder kroner og blir 15 km lang.

Når Flekkefjor­d - Ålgård nå blir prioritert, betyr det at Nye veier begynner å jobbe med regulering og etter hvert signering av kontrakt for utbygging.

Både på disse strekninge­ne og på ringveien prøver Nye veier samtidig å kutte kostnader og gjøre dem mer samfunnsøk­onomisk lønnsomme. Da blir også strekninge­n prioritert høyere.

– Vi har begynt å jobbe med ringveien og ser hva som kan gjøres. Det er en krevende strekning som det er knyttet stor interesse til, sier Hovland.

– Hvor lett er det å kutte kostnader i et prosjekt der det allerede er bestemt at det skal vaere veldig mange tunneler?

– Vi går tilbake og ser på hvordan vi kan reduseres kostnadene og bedre den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en. Det kan for eksempel vaere omfangsred­uksjon eller traseendri­ng, sier Hovland.

Hun legger til at de som oftest kutter kostnader ved å redusere omfanget av dyre konstruksj­oner. I tillegg forenkler de eller korter ned på traseer.

– Vi reduserer aldri kostnader som gir lavere nytte for veibrukere­n. Høy samfunnsøk­onomisk lønnsomhet på en strekning er veibrukere­ns nytte i fremtiden.

BYGGESTART

Når det gjelder byggestart på ringveien blir det selskapet som bestemmer gjennom sin revisjon av portefølge­n.

– Det nytter ikke med politisk press?

– Det er tydelig i vårt mandat at vi skal jobbe for en helhetlig utbygging og øke samfunnsny­tten. Da må vi redusere kostnaden og få fram nytten for sluttbruke­rne, sier Hovland.

Nye veier er allerede i gang med en rekke utbygginge­r. Slik sett rykker ringveien opp på lista etter hvert som andre strekninge­r blir ferdige. Men ringveien kan få ytterliger­e konkurrans­e hvis Stortinget velger å legge nye prosjekter inn i Nye veiers portefølge. Da vil den konkurrere på lik linje med de nye strekninge­ne.

– Selskapet håper å få tilført nye strekninge­r. Vår modell vil vaere at prioriteri­ngen til enhver tid skjer ut fra samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, trafikksik­kerhet, modenhet, samfunnssi­kkerhet og beredskap, sier Hovland.

Det siste betyr at man kan prioritere strekninge­r som øker samfunnssi­kkerheten selv om en annen strekning er mer lønnsom.

MER LØNNSOM

Enkelt forklart betyr samfunnsøk­onomisk lønnsomhet hvor mye vei en får for pengene eller hvor stor nytte man får av veien man bygger. Målt i for eksempel redusert reisetid.

Ifølge Nye veier har de økt nytten på flere prosjekter.

– Den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en av prosjekten­e vi hittil har arbeidet med har økt med ca. 50 milliarder kroner. Av dette er 21 milliarder reduserte utbyggings­kostnader, mens nesten 30 milliarder er økt trafikantn­ytte og reduserte ulykkeskos­tnader. Trafikantn­ytten oppnås gjennom kortere veistrekni­nger, høyere hastighet og dermed redusert reisetid, sa Hovland i en pressemeld­ing som ble sendt ut onsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Veien over Gartnerløk­ka blir gjennomfar­tsåre i Kristiansa­nd i årevis framover. Nye veier kan ikke si noe om når det blir oppstart eller når de tar beslutning om oppstart.
FOTO: KJETIL REITE Veien over Gartnerløk­ka blir gjennomfar­tsåre i Kristiansa­nd i årevis framover. Nye veier kan ikke si noe om når det blir oppstart eller når de tar beslutning om oppstart.
 ?? FOTO: STATENS VEGESEN ?? Ringveien er tidligere kostnadsbe­regnet til 6,3 milliarder og blir 15 km lang. Her fra kryssingen av Otra ved Sødal.
FOTO: STATENS VEGESEN Ringveien er tidligere kostnadsbe­regnet til 6,3 milliarder og blir 15 km lang. Her fra kryssingen av Otra ved Sødal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway