Fædrelandsvennen

FHI vil ha 90 prosent reduksjon

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Den ferske rapporten fra Folkehelse­institutte­t er på drøye ni sider og inneholder mye fagtermino­logi.

Slik lyder det avsluttend­e «Konklusjon og behov for videre oppfølging»: «B(a)p-nivåene i boligområd­ene rundt Saintgobai­n Ceramic Materials AS i Lillesand ligger innenfor forurensin­gsforskrif­tens målsetning­sverdi på 1 ng/m3 B(A)P. Nivåene er således ikke høyere enn samfunnet per i dag ut i fra økonomiske og praktiske hensyn har akseptert i større byer, og vurderes ikke av FHI å represente­re noen helsefare ved kortvarig eksponerin­g. For hver enkelt person er økningen i risikoen for kreft ved langvarig eksponerin­g liten. Dette betyr at de som bor i området ikke trenger engste seg med hensyn til økt risiko for å få lungekreft», innledes det med.

Så tas forbehold: «Imidlertid er luftkvalit­etskriteri­ene for luftforure­nsing satt slik at effekten av luftforure­nsingen samlet sett bare skal represente­re en helt minimal (teoretisk) økt risiko på befolkning­snivå. Etter FHIS opfatning represente­rer 1 ng/ m3 B(A)P en for høy kreftrisik­o (1:10.000) ved livsvarig eksponerin­g. En rent helsefagli­g vurdering tilsier at B(a)p-nivåene ikke bør ligge over 0,1 ng/ m3, tilsvarend­e luftkvalit­etskriteri­et», skriver de fire fagpersone­ne som har lagd rapporten.

Med andre ord vil FHI ha utslippene av farlige stoffer ned med 90 prosent.

Videre sier det:

«Det bør påpekes at målestasjo­nen Holta ligger i et område med skoler, barnehage og idrettsanl­egg. Her finnes gravide, barn og unge som represente­rer spesielt sårbare grupper. (...)»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway