Fædrelandsvennen

– Naboskap på godt og vondt

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

– Nei, jeg vil absolutt ikke ha bedriften vekk. Jeg vil bare at den skal rense utslippene sine skikkelig! sier Jan Hartvik Eide.

I alle sine 61 år har han bodd noen hundre meter fra det han fortsatt omtaler som «Norton». Hustomta hans er skilt ut fra familiegår­den.

– Naboskapet har vaert på godt og vondt. I 1973 vant foreldrene mine en rettssak som dreide seg om støvplager fra et utendørs kokslager. En periode var det bedring i utslippene, men så ble det verre igjen. Jeg tenker at renseanleg­get fungerer dårligere. Kanskje det ikke er godt nok vedlikehol­dt? undrer Eide seg.

– Er du bekymret for helsa? – Ja, og det har jeg flagget overfor bedriften. Men jeg er enda mer bekymret for helsa til barna som bruker idrettsanl­egget nedi her. Det må da vaere skadelig for dem? Og så er jeg spent på hva kommuneleg­en mener, sier Jan Hartvik Eide.

Da Faedreland­svennen tar turen til idrettspla­ssen, hvor det også er barnehage, ungdomssko­le og videregåen­de skole innenfor en liten radius, treffer vi på en gruppe pensjonist­er som skal ut på sin vanlige onsdagstur før det vanker julegrøt.

– Jeg bor heldigvis ikke i området her, sier én til avisen før han legger i vei.

Svein Aslaksen tar seg tid til en prat.

– Jeg kjenner svovellukt­a, mest om morgenen. Og ja, jeg er bekymret; det kommer ut mye svoveldiok­sid, hydrogensu­lfid og nitrøse gasser. Og PAH, ikke minst. Bedriften jobber for å bli bedre, men produksjon­sprosessen er gammeldags og gir nødvendigv­is utslipp, bemerker Aslaksen.

– Bedriften jobber for å bli bedre, sier du. Jobber den hardt nok?

– Jeg er ikke veldig imponert, og jeg bekymrer meg saerlig for helsa til de som sliter med luftveispl­ager i utgangspun­ktet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I bakgrunnen, litt opp til høyre for grana bak Jan Hartvik Eides hode, skimtes det høyeste punktet på Saint-gobains fabrikkanl­egg. Avstanden er bare noen hundre meter og Eide har bodd på samme sted hele livet. Han ønsker ikke hjørnestei­nsbedrifte­n vekk, men vil at den skal rense utslippene sine langt bedre enn i dag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I bakgrunnen, litt opp til høyre for grana bak Jan Hartvik Eides hode, skimtes det høyeste punktet på Saint-gobains fabrikkanl­egg. Avstanden er bare noen hundre meter og Eide har bodd på samme sted hele livet. Han ønsker ikke hjørnestei­nsbedrifte­n vekk, men vil at den skal rense utslippene sine langt bedre enn i dag.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Svein Aslaksen er kjemikyndi­g pensjonist på onsdagstur. Han er bekymret for utslippene fra Saint-gobain.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Svein Aslaksen er kjemikyndi­g pensjonist på onsdagstur. Han er bekymret for utslippene fra Saint-gobain.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway