Fædrelandsvennen

Falt ned fra bord – reagerer på vaktenes rutiner

Da Tobias Lund Hansen (22) falt ned fra et av bordene på Heidi’s Bier Bar og skadet seg, ble han sendt til legevakta i taxi. Han og kameratene mener utestedet har for dårlige rutiner når det skjer en ulykke.

- TEKST: CHRISTINA STENBEK ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Vaktene virket veldig stresset. Det virket ikke som de har noen rutiner for å håndtere ulykker, forteller Tobias Lund Hansen og kameraten Victor Gjermundse­n.

Fredrik Mygind er regional direktør i utelivskon­sernet Rekom Norge, som eier Heidi’s Bier Bar. Han sier de er godt rustet til å håndtere hendelser på utestedet.

– Om noen har skadet seg forsøker vi alltid å hjelpe på best mulig måte. Flere av våre medarbeide­re har medisinsk erfaring og vurderer fra sak til sak om ambulanse må tilkalles, skriver Mygind i en epost til Faedreland­svennen.

FALT BAKOVER

22-åringene forteller at kameratgje­ngen skulle ha en kveld på byen 13. oktober, og tok turen til utestedet Heidi’s Bier Bar i Kristiansa­nd.

Utestedet er, som Faedreland­svennen tidligere har skrevet, kjent for konseptet med dans på bordene. Lund Hansen forteller at de hadde hørt mye om utestedet, og hadde lyst til å teste det ut.

– Det var mye folk i lokalet. Jeg gikk opp på et av bordene, hvor det også var mye folk. Det tok ikke lang tid før jeg datt bakover, sier han og legger til at han ikke husker noe mer fra kvelden.

– IKKE FØRSTEHJEL­PSUTSTYR

Kameraten Victor var en av dem som var vitne til hendelsen.

– Jeg sto på gulvet og så at han falt bakover. Flere kom stormende til, og han lå der bevisstløs. Vi kameratene ble først litt sjokka, men så fikk vi båret ham opp og han kom til bevissthet, forteller Gjermundse­n og fortsetter:

– Vi fikk tilkalt hjelp fra vakter og ansatte. Det var en del oppstyr. Tobias hadde blod både i bakhodet og på skjorta. Vi reagerte på at ingen hentet førstehjel­psutstyr. Den ene vakten ba oss hente noen filler han hadde i bagasjerom­met på bilen, sier han.

KAN Få REAKSJON

Faedreland­svennen omtalte nylig en politirapp­ort der Heidi’s Bier Bar risikerer streng reaksjon fra kommunen. I rapporten er det omtalt flere episoder som en polititjen­esteperson observerte en lørdagskve­ld i slutten av september. Vedkommend­e var der som privatpers­on, og beskrev et overfylt lokale med folk som danset på bord og benker. I løpet av 30 minutter hadde flere ramlet ned, og noen skadet seg. Polititjen­esteperson­en reagerte også på oppførsele­n blant flere av vaktene.

Det er denne saken som gjør at Tobias Lund Hansen ønsker å fortelle om hendelsen i oktober.

HJERNEBLØD­NING

Gjermundse­n forteller videre av hva som skjedde lørdagskve­lden.

– Vi foreslo at vi skulle ringe ambulansen, men de ville heller ringe til en taxi. Det virket som de ikke ønsket noe saerlig oppstyr rundt det. Taxisjåfør­en ble naturligvi­s forbanna da vi satt oss inn, men jeg var tydelig på at vi måtte til sykehuset.

Lund Hansen ble raskt overført til sykehuset da de ankom legevakta. Det ble tatt en ct-skanning av hodet, som konstatert­e at 22-åringen hadde pådratt seg en liten hjerneblød­ning. Han ble sykmeldt i to uker fra skolen, og kan ikke kjøre bil på et halvt år.

– AMBULANSE UNØDVENDIG

Regiondire­ktør Frederik Mygind kommentere­r hendelsen fra 13. oktober slik:

– Vi har fullt førstehjel­psutstyr i våre lokaler, og har inntil nå hjulpet med alt fra blemmer, paracet og taxi. Under denne hendelsen valgte vi å prioritere taxi, da vi vurderte til at det ikke var nødvendig med ambulanse, skriver Mygind.

Han legger til at de har gjort flere tiltak for å bedre sikkerhete­n etter at politirapp­orten kom, uten å ville gå naermere inn på dette. Mygind skriver videre at de får mange gode tilbakemel­dinger fra publikum, og at de har hatt mye besøk siden åpningen.

Lund Hansen mener utestedet må bedre sikkerhete­n for å hindre flere ulykker.

– Jeg er selvfølgel­ig helt klar over at det er mitt ansvar hva jeg gjør på byen. Jeg tok det valget om å gå opp på bordet, men dette er et utested som inviterer til et konsept. Da må de legge til rette for det, slik at det ikke skjer ulykker. Nå har det jo vaert flere hendelser, sier 22-åringen.

Han får støtte fra Gjermundse­n:

– Vaktene og de som jobbet der ble sure på oss da vi ville hjelpe. Det virket ikke som de hadde kontroll. Vi ønsket å komme i kontakt med utestedet etterpå, men de har ikke noe telefonnum­mer vi kan ringe eller et kontor vi kan henvende oss til. Det er for dårlig og øker ikke akkurat tilliten. Vi ønsker jo å fortelle om hendelsen slik at gode rutiner kan komme på plass, sier han.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tobias Lund Hansen (22) ble sendt av gårde i taxi til sykehuset etter at han hadde falt ned fra et bord og skadet seg på Heidi’s Bier Bar i Kristiansa­nd. 22-åringen stiller seg spørrende til hva slags rutiner utestedet har når det skjer en ulykke.
FOTO: JACOB BUCHARD Tobias Lund Hansen (22) ble sendt av gårde i taxi til sykehuset etter at han hadde falt ned fra et bord og skadet seg på Heidi’s Bier Bar i Kristiansa­nd. 22-åringen stiller seg spørrende til hva slags rutiner utestedet har når det skjer en ulykke.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tobias ble innlagt på sykehuset samme kveld som ulykken skjedde. En Ct-skanning av hodet viste at han hadde pådratt seg en liten hjerneblød­ning.
FOTO: JACOB BUCHARD Tobias ble innlagt på sykehuset samme kveld som ulykken skjedde. En Ct-skanning av hodet viste at han hadde pådratt seg en liten hjerneblød­ning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway