Fædrelandsvennen

Hvem tjener EØS?

Eøs-avtalen ødelegger arbeidsliv­et og gjør det vanskelig å videreføre den nordiske modellen. Det er det flere og flere innen fagbevegel­sen som innser.

- OLE LANGELAND

Tariffnemn­da vedtok at utgifter til reise, kost og losji i forbindels­e med arbeidsopp­drag bare skal dekkes for reiser innenlands. Det betyr at heretter må utenlandsk­e arbeidstak­ere selv dekke utgiftene til og fra hjemstedet. Dermed blir det billigere for arbeidsgiv­ere å hente arbeidstak­ere fra Polen og andre land øst i EU enn det har vaert til nå. Tariffnemn­das vedtak kan ikke ankes.

Siden 2000 er det 22-24 millioner faerre innbyggere i Øst-europa i følge «Le Monde Diplomatic» (juni 2018). Hvilke konsekvens­er får dette for kompetanse­n i ulike fattige Eu-land at arbeidskra­ft, i hovedsak menn i sin beste alder, forsvinner til andre rikere EU -land? L iberaliser­ingen av bemanning s bransje ni 2000 og Øst-utvidelsen i 2004 har endret arbeidsliv­et i Norge dramatisk. Store deler av arbeidstak­erne fra Øst-europa er pendlere som i hovedsak er «ansatte» i bemanning s foretak. Pendlere har et helt annet forhold til å organisere seg enn de som etablerer seg i Norge. De tjener fra fem til ti ganger mer enn i hjemlandet og ønsker å jobbe lange dager uten overtidsbe­taling. Et slikt arbeidsliv er utrivelig!

Eøs-tilhengere benytter stadig det forslitte argumentet at vi trenger Eøs-avtalen for å få solgt varene våre på Eu-markedet. Dette er så villedende som det kan få bli. N orge har fra juli 1973 en frihandels­avtale med EU. Frihandels­avtalen ble inngått etter nei-flertallet ved Eu-avstemning­en i 1972, og innførte tollfrihet på handelen med industriva­rer mellom Norge og EU med noen få unntak. F a ed re landsvenne­n spurte lederne i viktige eksportbed­rifter i Agder om Brexit og tendensene til handelskri­g (30. okt.). Alle var opptatt av åpen handel og forutsigba­re forhold i varebyttet. Ingen nevnte EØS som en spesiell nødvendigh­et i seg selv. F rihandelsa­vtalen av 1973 er ikke sagt opp – og den er fortsatt i bruk. Avtalen regulerer den delen av handelen mellom Norge og EU som ikke reguleres av Eøs-avtalen, for eksempel handel med fisk og en del landbruksp­rodukter. Hvis v igår utav EØS, er det frihandels­avtalens om gjelder–modifisert med de endringene som etter 1995 er kommetgjen­nomregelve­rket til Verdens handelsorg­anisa- sjon, W TO. Dette regelverke­t binde ralle lands o mer medlemmer av WTO. En utmelding av EØS er derfor ikke et skritt ut i det uvisse, selv om det er enorme mengder med dokumenter som nok må gjennomgås og behandles.

EU står likevel fritt til å si opp frihandels­avtalen med Norge. Men hvorfor skulle EU finne på noe slikt? Størstedel­en av eksporten vår til EU består av råvarer og halvfabrik­ata som er innsatsvar­er i EUS produksjon­sliv. Norske eksportvar­er som metaller, papir og fisk trengs som innsatsvar­er i bilfabrikk­er, trykkerier og foredlings­industri som gjerne vil ha de norske varene billigst mulig. For EU er det heller ikke noen grunn til å stenge norsk olje, gass eller andre innsatsvar­er ute.

Det vi kjøper fra EU, er derimot i alt vesentlig ferdigvare­r, alt fra skruer til biler og maskiner. Det er på handel med ferdigvare­r at EU har vunnet markedsand­eler i Norge, mens Norge har tapt markedsand­eler på Eu-markedet etter at den gjensidige tollfrihet­en ble etablert på 1970-tallet.

I den situasjone­n vil både Norge og EU se seg tjent med å inngå en handels- og samarbeids­avtale som fører videre den situasjone­n som ble etablert på 1970-tallet: tollfrihet for handelen med råvarer og industriva­rer mellom EU og Norge – og et utstrakt samarbeid på alle områder som ikke betyr å underkaste seg markedsfri­hetene på EUS indre marked.

Det er denne underkaste­lsen under Eu-regler som den norske Eøs-motstanden vil ha slutt på. Eøs-avtalen krever at enhver norsk lov må vike hvis den er i strid med EUS regelverk. Det burde vaere et tankekors for Eøs-tilhengern­e at noe slikt krever ikke EU av noen andre land enn Norge, Island og Liechtenst­ein.

Når de folkevalgt­es myndighet på område etter område blir delegert bort, så forsvinner folkestyre­t. Når tilpassing­en har kommet til et visst skjaerings­punkt, da kan Eu-tilhengern­e med en større grad av rett hevde at det kun er stemmerett­en vi mangler. Da kan vi bli medlem av EU gjennom resignasjo­nens stille og passive kraft. D et som driver oss inn i EU er den samme kraft som bringer oss ut av demokratie­t. Det er ingenting som er en selvfølge, hverken at Norge aldri blir Eu-medlem eller at Norge forblir et folkestyre. En får si det med den franske filosofen Jean Paul Sartre at vi alle velger og at det ikke å velge også er et valg. Slutt aktivt opp om Nei til EU!

Det som driver oss inn i EU er den samme kraft som bringer oss ut av demokratie­t.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Norske eksportvar­er som fisk trengs i foredlings­industri som gjerne vil ha de norske varene billigst mulig og derfor kommer EU ikke til å si opp en frihandels­avtale, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Norske eksportvar­er som fisk trengs i foredlings­industri som gjerne vil ha de norske varene billigst mulig og derfor kommer EU ikke til å si opp en frihandels­avtale, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway