Fædrelandsvennen

Dobbelt statsborge­rskap er bra

-

Dobbelt statsborge­rskap betyr at nordmenn kan jobbe i utlandet i flere år uten å miste sitt statsborge­rskap.

●●I mange land må man skifte nasjonalit­et for å få del av de rettighete­r som landenes øvrige innbyggere har. Derfor er det problemati­sk for mange nordmenn at de er nødt til å kvitte seg med det norske statsborge­rskap, selv om de av hjertet er nordmenn og kanskje senere i livsforløp­et har vanskelig ved å få norsk statsborge­rskap tilbake.

Vi reiser mer enn noensinne til utlandet. I tilfelle man finner en ny ektefelle, som kommer med en til Norge, da er det berikende for ektefellen å bli en del av samfunnet etter å ha bodd i Norge i en del år med også et norsk statsborge­rskap.

Man kan tro at det er et enig Storting som vil stemme for dobbelt statsborge­rskap, men der er to partier som mener at det blir problemer å få hjem norske muslimske barn med dobbelt pass. Hvis barna er blitt bortført til muslimsk oppdragels­e i hjemlandet, hvor Sharia-lovene er gjeldende, kanskje mest lokalt. Det er ekstremt vanskelig å få barn hjem fra disse land, uansett om barna har norsk pass eller ikke. Det er veldig vanskelig å finne dokumentas­jon for at norske pass har en avgjørende positiv betydning for å få bortførte norske barn hjem. Intuitivt kan man forstå, at kun å ha norsk pass kan forbedre muligheten for å bortførte barn hjem, men om det virkelig hjelper er en annen sak.

De andre nordiske lander har innført dobbelt statsborge­rskap til glede for sine borgere. Nå er det Norges tur. JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway