Fædrelandsvennen

Er Øivind Benestad «erkekonser­vativ»?

-

For noen dager siden holdt lederen av Stiftelsen Morfarbarn, Øivind Benestad, et foredrag i Lillesand bedehus. I en omtale av dette i Faedreland­svennen 6. desember kaller journalist­en ham «erkekonser­vativ». Stemmer det?

●●Jeg ser at Benestads foredrag hadde tittelen «Ekteskapet, barnet og Bibelen i en kjønnsnøyt­ral tid. Hva skjer? Hva står på spill?» Han framførte der budskapet om at ekteskapet er Guds skaperordn­ing for én mann og én kvinne og at barn har en gudgitt rett til sin egen mor og far. De som ønsker, kan høre foredraget hans på Youtube.

Tydeligvis liker ikke referenten Benestad og det han står for. Ok. Men hvorfor ty til en slik negativ personkara­kteristikk i presentasj­onen? Budskapet hans er helt på linje med det som var Den norske kirkes laere helt fram til 2017. Da vedtok Kirkemøtet at den tradisjone­lle laeren om ekteskapet skal vaere likestilt med en ny, kjønnsnøyt­ral teologi. Jeg tviler på at journalist­en ville ha brukt dette uttrykket om Den norske kirke med sitt store mangfold – før 2017. Hvis så, blir spørsmålet da om uttrykket «konservati­v» forandrer karakter til «erkekonser­vativ» i løpet av ett eneste år.

Store grupper i Den norske kirke har fortsatt samme overbevis- ning som Benestad angående ekteskapet og barns rettighete­r. Hele 36 kirkesamfu­nn og kristne organisasj­oner med flere hundre tusen medlemmer har dessuten gått sammen om dokumentet «Ekteskapse­rklaering». Denne erklaering­en bygger på samme teologi som Benestad formidler. Det gjør også ca. 97 % av verdens kirker. Er alle disse, undertegne­de inkludert, «erkekonser­vative»?

Når det gjelder kjønnsskif­te, som journalist­en fokuserer på i referatet fra Lillesand, opplyser Benestad på min forespørse­l at dette ikke var noen hovedsak i hans foredrag. Han forteller meg at han burde ha unngått å bruke ordet «trendy» om denne tematikken og sier at han tar selvkritik­k på det. Men faktum er at mange nasjonale medier det siste året har skrevet om «en eksplosiv økning» i antall barn og unge som ønsker å skifte kjønn.

Imidlertid – å framstille Øivind Benestad som «erkekonser­vativ», er og blir en type ordbruk som baerer mer preg av hersketekn­ikk og stempling enn av saklig argumentas­jon. JOSTEIN ANDREASSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway