Fædrelandsvennen

Ikke takboks for alle elbiler

Stadig flere elbiler er godkjent for taklast. Men fortsatt er tre av de mest populaere elbilene ikke godkjent.

- KRISTIANSA­ND TOR MJAALAND

Ifølge en oversikt Elbilforen­ingen har laget er 22 elbiler godkjent for taklast.

– Vi har gjennomgåt­t både kjente og noen hittil ukjente data for å lage oversikten, som inneholder 28 ulike elbilmodel­ler, forteller seniorrådg­iver Ståle Frydenlund i Norsk Elbilforen­ing.

Han opplyser at 22 av dem er, eller vil bli, typegodkje­nt for taklast, noe som tilsvarer naer åtte av ti modeller på det norske markedet. Bilmodelle­ne med best baereevne kan ta opp til 100 kilo på taket. Men Frydenlund understrek­er at dette er totalvekte­n av takstativ, skiboks og selve lasten.

Advarer

– Når du ser hvor mye taklast bilen er godkjent for, må du så se på hvor mye vekt takstative­t og skiboksen er godkjent for, minner seniorrådg­iveren i Elbilforen­ingen om. Han advarer også mot å «pushe» tillatt vekt på taket fordi dette har en åpenbar sikkerhets­risiko.

På en Nissan Leaf, som bare er godkjent for 35 kilo last på taket, er det ikke mye last man kan ta med i tillegg til vekst av stativ og selves skiboksen. Nå er riktignok 35-kilo grensen for Leaf veiledende og ifølge den norske importøren satt lavt for å skåne bilen mest mulig.

Fire populaere elbilmodel­ler er ifølge Elbilforen­ingen ikke typegodkje­nt for takstativ. Dette gjelder først og fremst BMW i3, Hyundai Ioniq og Renault Zoe. Tesla Model X er ikke typegodkje­nt for taklast, men kan til gjengjeld trekke hele 2.250 kilo. På tilhengerf­estekula kan man også feste en ny type skiboks.

Påvirker rekkevidde­n

Elbilforen­ingen opplyser at de ikke har fått noen entydig forkla- ring fra Hyundai og Renault på hvorfor Ioniq og Zoe ikke er godkjent for taklast. Samtidig er nye Kie e-niro godkjent for 100 kilo, og denne er som kjent bygget på samme chassis som Ioniq. BMW avviser ikke taklast fullt og helt på deres BMW i3.

En annen ting er at takboks selvsagt påvirker energiforb­ruket og dermed rekkevidde­n. Om dette sier Frydenlund:

– Jo mer boksformet den blir og jo større frontparti den har, jo mer energi vil gå med på grunn av luftmotsta­nd. Men enn skiboks trenger ikke bety mer enn 10-15 prosent økt energiforb­ruk ved landeveisk­jøring, men høyere på motorvei i høyere fart.

Som for andre handler last på taket i høy grad om sikkerhet.

– Sikkerhet må du ikke slurve med. Tenk over at bilen kan få endrede kjøreegens­kaper på grunn av den ekstra tyngden på toppen, og at lasten i boksen i praksis kan bli skutt ut ved en eventuell bråstopp, sier Ståle Frydenlund i Elbilforen­ingen.

 ?? FOTO: ELBILFOREN­INGEN ?? Tesla Model S er en av mange elbiler som kan ha taklast og dermed skiboks.
FOTO: ELBILFOREN­INGEN Tesla Model S er en av mange elbiler som kan ha taklast og dermed skiboks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway