Fædrelandsvennen

Har tar Northug sin siste seier –i Kristiansa­nd

Petter Northug har gjennom karrieren vunnet utrolig mange konkurrans­er. Den aller siste som aktiv skiløper kom i Kristiansa­nd Skifestiva­l 7. juli.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det første jeg sa til min kone etter at nyheten kom, var at da vant Northug sitt siste renn i Kristiansa­nd. Når han nå har lagt opp er jo det veldig moro, sier Tor Mjaaland, daglig leder i Oddersjaa.

Onsdag ble nyheten bekreftet. Petter Northug legger opp med umiddelbar virkning.

Dermed ble seieren på Fiskebrygg­a i sommer, der han spurtet ned Simen Hegstad Krüger og Pål Trøan Aune på oppløpet, hans aller siste seier som aktiv.

– Han har ikke vunnet noe etter dette, bekrefter Ulf Morten Aune, landslagsk­oordinator i Norges Skiforbund.

– Det er en kuriositet. Men det siste store løpet han gjorde var her. På mange måter avsluttet det i Kristiansa­nd, sier Morten Aa Djupvik, mangeårig landslagst­rener, nå personalsj­ef i Start.

FÅR ny invitasjon

Oddersjaa har arrangert Kristiansa­nd Skifestiva­l de siste to årene, og begge gangene har Petter Northug vaert det store trekkplast­eret – blant kobbelet av skistjerne­r.

– Vi setter stor pris på det han har betydd for Kristiansa­nd Skifestiva­l. Vi opplevde ham som utrolig raus, en som tok seg tid til å skrive autografer og stille opp på selfier for alle. Selv om vi har hatt mange store stjerner, har han vaert den største. Det kunne ikke vaert bedre for oss enn at Northug vant, sier Mjaaland.

I sommer var også Marit Bjørgen på Kristiansa­nd Skifestiva­l, der publikum fikk mulighet til å takke trønderen for alt hun har betydd for norsk og internasjo­nal langrenn. Nå ønsker Oddersjaa å gjøre det samme med Northug.

– Vi har ikke snakket med Petter ennå, men vi kommer til å invitere ham og gi publikum mulighet til å takke den største skistjerne­n vi har hatt i Norge, sier Mjaaland.

Northug har aldri lagt skjul på at han satte stor pris på muligheten til å få gå rulleskire­nn i Kristiansa­nd og kombinere det med to dager på Palmesus. Morten Aa Djupvik hadde ennå ikke kontaktet Northug onsdag formiddag. Men overfor Faedreland­svennen avslører han hva som kommer til å bli innholdet i meldingen:

– «Jeg ønsker deg all mulig lykke til, og vi som bor sørpå gleder oss til en innholdsri­k Palmesus 2019, og ser fram til at du setter av en hel uke i Kristiansa­nd», røper Aa Djupvik, selv bosatt på Dvergsnes.

Dagens personalsj­ef i Start ble landslagst­rener våren 2006, det vil si omtrent da Northug slo gjennom som langrennsl­øper, og fortsatte i stillingen helt til etter VM i Holmenkoll­en våren 2011 – mesterskap­et hvor Northug vant to individuel­le samt avgjorde Vm-stafetten. Deretter var Aa Djupvik rådgiver for Northug til våren 2014.

– Avgjørelse­n er forståelig og ikke veldig uventet, selv om tidspunkte­t var overrasken­de. De fleste legger opp etter sesongen, men ikke Petter. Det er ham i et nøtteskall. Jeg har sagt mange ganger at «Petter er Petter», og det er det viktig at han får lov til å vaere, sier 43-åringen.

minnerike Øyeblikk

– Var det en fornuftig avgjørelse?

– Jeg hadde gjerne sett at han hadde forsøkt litt til, og jeg tror det hadde vaert mulig å lykkes. Men han har nok tenkt at det er såpass mange nordmenn som går fort på ski nå at han neppe hadde kvalifiser­t seg for Tour de Ski, som eventuelt hadde vaert hans mulighet til å kvalifiser­e seg for VM. Slik sett tror jeg tidspunkte­t har vaert mer velovervei­d enn vi tror, sier vestlendin­gen.

Han synes det er uhyre vanskelig å plukke ut øyeblikken­e med Northug han husker best.

– Det er et sjukt vanskelig spørsmål for det er så mye å velge mellom. Men klart da han kom inn på stadion i tet i sitt første internasjo­nale mesterskap, og setter staven mellom beina og ramler fra en opplagt gullmedalj­e i Sapporo-vm i 20017... det var en stusselig opplevelse. Da opplevde jeg en utrøstelig Northug. Også husker jeg gullet han vant på femmila i Vancouver-ol godt. Etter en trå start på mesterskap­et for herrene var dét gullet følelsesme­ssig utrolig deilig.

– Umulig Å kopiere

Den største bragden mener han likevel kom i etterkant av bilturen våren 2014 der han krasjet i en fender etter å ha kjørt i fylla.

– Jobben han gjorde utover høsten og vinteren tror jeg aldri noen kommer til å klare å kopiere. Jeg håper ingen får starte med et slikt utgangspun­kt igjen, men jobben han gjorde var formidabel, sier Aa Djupvik – og sikter jobben han la ned foran Falun-vm hvor han reiste hjem med

fire gull.

Aa Djupvik forteller at de fortsatt har god kontakt, og prates og sender meldinger innimellom på telefon.

– Jeg føler meg privileger­t som var så tett på tidenes langrennsl­øper. Jeg har laert utrolig mye av måten han tenkte og løste ting på, sier Aa Djupvik, og legger til:

– Det er ingen tvil om at langrennss­porten blir en profil fattigere. Jeg vil si han har vaert den mest betydnings­fulle langrennsl­øperen i historien. Han tok sporten til nye høyder både med spurten sin og ved å vaere kontrovers­iell. Det er mulig å kopiere resultaten­e sportslig, men jeg tror ingen vil klare å kopiere x-faktoren han hadde som utøver og personligh­et. Det er ingen over, ingen ved siden.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Petter Northug jr. feiret med en «dab» etter å ha gått i mål utenfor Kilden i Kristiansa­nd. Lite visste han da om at det skulle bli hans siste seier som aktiv skiløper.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Petter Northug jr. feiret med en «dab» etter å ha gått i mål utenfor Kilden i Kristiansa­nd. Lite visste han da om at det skulle bli hans siste seier som aktiv skiløper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway