Fædrelandsvennen

Grombilene forsvinner ut av landet

Svak kronekurs, lave norske priser og rikt utvalg. Det er ikke rart at utlendinge­r shopper klassiske biler i Norge.

- TEKST: PAAL KVAMME

Blomstene haglet over den svarte Horch cabriolete­n som gled sakte gjennom Trondheim. Fra passasjers­etet tok en smilende kronprins Olav imot jubelbrøle­t som runget gjennom gatene i fredsdagen­e i 1945.

Solgt for 6,2 mill.

Jo da, det er ingenting å si på historikke­n til den tyske luksusbile­n, som senere skulle bli stående i over 50 år i en garasje utenfor Bergen. I vår ble bilen solgt for 6,2 millioner kroner på auksjon i Paris. Fra samme samling har klassikere fra Mercedes, Ferrari og Lagonda forsvunnet ut av landet, solgt på internasjo­nale bilauksjon­er.

– Har økt veldig

Dagens lave kronekurs, og et hjemmemark­ed som ikke har fulgt den internasjo­nale prisgalopp­en, gjør at utlendinge­r kan finne rullende røverkjøp i Norge.

Det er vanskelig å si noe om omfanget, da Tollvesene­t ikke har egne statistikk­er for entusiastb­iler.

– De siste årene har Norge blitt et av de billigste landene å kjøpe entusiastb­iler, sier Bård Risan, daglig leder i Rud Vintage Garage i Baerum.

– Dette har økt veldig. Flere ganger i måneden har vi kontakt med tyske, engelske og danske oppkjøpere. De saumfarer finn. no for fine biler, sier Risan, som anslår at han har solgt 10-20 biler ut av landet.

Erik Hansen la aldri ut sin Fiat 2300S Coupe Ghia på finn.no. I stedet ble den røde 1964-modellen lagt ut på det tyske nettstedet mobile.de, for den nette sum av 31.000 euro.

– Denne biltypen er ikke saerlig attraktiv hjemme. Nordmenn er lite skolert i hva som er fine biler. Det er nok ingen i Norge som vil betale det jeg mener bilen er verdt, sier Hansen.

Fiaten fant han i en fuktig garasje i Østfold. Nå er bilen reddet, pusset opp og klar for et nytt hjem. I utlandet.

Solgte 20–30 Porscher

For en kort stund siden lå det 74 norske biler til salgs på det tyske nettstedet. Syv av disse står på Porsche Classic Center i Son.

– Vi har solgt 20–30 biler ut av landet. Til USA, Nederland, Belgia og Tyskland, sier Espen Olsen, driftssjef på Porsche-senteret.

Bilene de legger ut er spesielle biler som kanskje ikke har stor kundegrupp­e i Norge.

– Det går en til utlandet i ny og ne. Vi har solgt rundt 60 klassiske Porscher i år, fire eller fem av disse er gått ut av landet. Det er et mye større marked der ute, og jeg har inntrykk av at Norge har Europas laveste priser på slike biler. I tillegg er den norske kronen svak i forhold til euro, sier Olsen.

– Sunt Prisnivå

Hilberg Ove Johansen i interesse-

organisasj­onen Amcar opplever ikke den internasjo­nale interessen som overdrevet stor.

– Prisnivået i Norge er sunt, sett fra et internasjo­nalt perspektiv. Vi må akseptere at markedet er blitt mer transparen­t, og at entusiastb­ilene flytter på seg. Internett har gjort det langt enklere for folk, uansett nasjonalit­et, å finne drømmebile­n.

bobler til franske brødre

Eikin Schrøder sysler med kjøp og salg av veteranbil­er i Oslo og la nylig ut to Vw-bobler fra 1959 på finn.no. Responsen fra Norge var dårlig. I stedet ble begge snappet opp av to franske brødre som ga i underkant av 300.000 kroner for begge bilene.

– Hva de blir solgt for i Frankrike, er ikke godt å si. Antagelig det dobbelte. I utlandet går ryktene går om at nordmenn selger 2CV og Vw-bobler altfor billig, sier Schrøder.

Det hentes også biler tilbake, forteller Hilberg Ove Johansen.

– Vi fant kong Olavs 1951 Cadillac-limousin i USA, og har brukt to år og over en million kroner på å restaurere den. Bilen blir å se på Norsk Kjøretøyhi­storiske Museum på Hunderfoss­en, som åpner i juni, sier Amcar-sjefen stolt.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det er ingen i Norge som vil betale det jeg mener bilen er verdt, sier Erik Hansen fra Oslo. Hans Fiat 2300 Coupe Ghia ble aldri annonsert i Norge.
FOTO: PRIVAT – Det er ingen i Norge som vil betale det jeg mener bilen er verdt, sier Erik Hansen fra Oslo. Hans Fiat 2300 Coupe Ghia ble aldri annonsert i Norge.
 ??  ??
 ?? FOTO: AMCAR ?? – Prisnivået i Norge er sunt, sett fra et internasjo­nalt perspektiv, sier daglig leder i Amcar, Hilberg Ove Johansen.
FOTO: AMCAR – Prisnivået i Norge er sunt, sett fra et internasjo­nalt perspektiv, sier daglig leder i Amcar, Hilberg Ove Johansen.
 ?? FOTO: ARTCURIAL ?? I fredsdagen­e i 1945 brukte kronprins Olav den sjeldne Horch-bilen. Nå har den forsvunnet ut av landet.
FOTO: ARTCURIAL I fredsdagen­e i 1945 brukte kronprins Olav den sjeldne Horch-bilen. Nå har den forsvunnet ut av landet.
 ?? FOTO: ARTCURIAL ?? I over 50 år sto denne Horch 853 fra 1937 i en garasje utenfor Bergen. I februar ble den solgt for 6,2 millioner kroner i Paris.
FOTO: ARTCURIAL I over 50 år sto denne Horch 853 fra 1937 i en garasje utenfor Bergen. I februar ble den solgt for 6,2 millioner kroner i Paris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway