Fædrelandsvennen

Det kommer nye skistjerne­r. Men det kommer aldri noen ny Petter Northug. Det er tid for kjaerlighe­tssorg.

Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Norge er tredelt. Det er stor splittelse i befolkning­en. Det er de som ikke bryr seg om Petter Northug. Så er det de som ikke liker ham. Så er det alle de som elsker ham, og som nå har gått inn en stor og akutt sorg når denne store stjerna har kunngjort at han legger opp.

●●Noen av dem er sånn som meg, som ikke finnes interesser­t i idrett. Men som elsker Petter Northug. Det er mange av oss. Og det viser hvor stor han har vaert. At han har hatt appell utenfor løypene, utenfor sporet, utenfor alle de trøtte og traurige pressekonf­eransene med alle de dølle spørsmålen­e og like dølle svarene.

●●Når Petter Northug fikk en mikrofon visste man aldri hva som kunne skje. Det var like spennende som rennet han skulle gå eller hadde gått. Han har hatt denne mystiske x-faktoren, et eller annet ekstra som har trigget og grepet befolkning­en utenfor denne strengt tatt veldig lille sporten. Som oftere og oftere ligner på et trøndersk mesterskap i en tåkete skog med sportsutøv­ere like fulle av selvhøytid­elighet som slim og sikkel. Ikke sånn med Petter Northug. Han har vaert diva, primadonna og rockestjer­ne. Har vaert full av faen, hovmod, farlig humor, sexappell. Full av frekkheter, og han har med stor fryd vist fingeren til det konservati­ve establishm­entet i idretts-norge.

●●Hvor var du da Petter vant femmila i Falun i 2015, er nesten sportshist­orie som da Oddvar Brå brakk staven. Jeg husker det for eksempel godt. Jeg husker hvilket rom jeg var i, hvem jeg var sammen med og jeg husker at vi alle stod på gulvet og hoppet og skrek. Vi skrek oss hese. Vi lo. Gråt. Sånn er sterke sportsøyeb­likk og det må vaere stort å ha vaert en stjerne som skaper slike øyeblikk hos så mange. Så store opplevelse­r og inntrykk han har gitt oss.

●●Det er egentligra­rt at en bajas som Petter Northug har fått en så stor og pasjonert fanskare. Det er noe unorskt med ham, midt i den veldig norske sporten. De infame spydighete­ne hans, det skrikende fravaeret av ydmykhet, den voldsomme kraften i konkurrans­einstinkte­t. Men kanskje er det nettopp det at han har blottlagt hva som står på spill for ham, som har gjort ham spennende for oss. Og som gjør at vi til og med har kunnet tilgi ham fyllekjøri­ng med påfølgende flukt og bortforkla­ringer hos politiet.

●●Noen mener at 2006 var et nøkkelår i Petter Northugs karriere. At da han, til manges forbløffel­se, ikke ble tatt ut til Ol-laget så fikk han et driv, en trass og ekstra aggregat i kroppen og i hodet som han høstet fra i hvert eneste skirenn siden. Den luntende løperen, som lå litt bak i teten og lurte, kilometer etter kilometer, som man aldri helt kunne vite om var ordentlig sliten eller farlig sleip. Men som gang etter gang, da målområdet åpenbarte seg, sparket fra og staket som den villmannen han er. Det er øyeblikk vi ikke blir mette av å se. Hvordan han gruset konkurrent­ene. I barneskire­nn. Ertet svenskene.

●●Ikke rart at eksperter sier at han rocket opp skisporten. Det er akkurat det han har gjort. Skisporten er annerledes nå enn da Northug startet. Nå er det sprint og fellesstar­t og sporten er mer medie- og publikumsv­ennlig enn den har vaert noen gang. Mye takket vaere Petter Northug. Og selv om han har vaert en torn i øyet på Skiforbund­et, og skiledelse­n aldri helt har visst hvordan de skulle håndtere denne rockestjer­nen, så har de mye å takke ham for. Også fordi han har vaert med på å utvikle butikk og kommersial­itet i sporten, vaert en helt avgjørende merkevare, og det har ført til en bredere interesse. Og kanskje har hans kamper og diskusjone­r med skitoppene også ført til at denne idretten må forstå at de også trenger personligh­eter, trenger tydelige mennesker, individual­ister som må ha plass, rom og støtte for å utvikle seg. For å blomstre og danse i skiløypene. For slike stjerner må vi prøve å dyrke frem igjen.

●●Det har vaertet eventyr, sa Petter Northug under pressekonf­eransen. Alle medaljene, merittene, all jobbingen, alle vennskapen­e, opp- og nedturene. Han var i det forsonende hjørnet, til og med overfor skiforbund­et og idrettsled­ere, takket alle for støtte gjennom en lang karriere.

●●Petter Northug er bare 32 år. Men han pensjonert­e seg en desemberon­sdag, og han gråt da han gjorde det. Det gjorde vi og.

Jeg har trampa mine egne spor, sa han. Og det er bare å takke for at vi fikk lov til å trampe etter.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX ?? Petter Northug har pensjonert seg og forlatt skisporten. Det er et stort tap for han har vaert en spektakula­er vinner.
FOTO: OLE MARTIN WOLD, NTB SCANPIX Petter Northug har pensjonert seg og forlatt skisporten. Det er et stort tap for han har vaert en spektakula­er vinner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway