Fædrelandsvennen

Spleiselag for kirker

Bevaringen av norske kirker bør sikres gjennom et spleiselag mellom kommune og stat. Og ikke minst – kirken selv.

-

Ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H) sier dette når hun kommentere­r utgiftene Lindesnes kommune har hatt med gamle kirkebygg: – Vi må ha hjelp, kirkene kan ikke bare henge på et kommunalt budsjett. Vi kan ikke kutte i viktige tjenester som skole, eldre og annet for å ta vare på byggene.

32 millioner kroner var det meningen at kommunen skulle sette av i sitt budsjett for de neste tre år. De har satt av bare 8 millioner og nekter for mer inntil staten sier hva deres bidrag blir.

også i mandal sliter kommunepol­itikerne med å finne penger til formålet. Der er frustrasjo­nen stor over utgiften som bevaringen represente­rer. Til sammen har kommunen nå bevilget 20 millioner kroner mens staten har betalt 12 millioner kroner. Nylig ba kirkesente­ret om ytterliger­e 13,6 millioner kroner. Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) uttrykker stor skepsis: – Jeg er ikke innstilt på å gi mer enn de fire millionene som er på neste års budsjett før staten kommer og sier hva som kommer derfra. Vi har ikke økonomi til mer.

Dette er problemsti­llingen over hele landet. I bygd etter bygd står det gamle kirkebygg som krever kontinuerl­ig restaureri­ng, bevaring og sikring. Dette er kostbart arbeid. Kommunene har en lovpålagt oppgave i ta vare på denne kulturarve­n, men vil at staten skal ta en større del av ansvaret. Det er et forståelig og rimelig krav. Denne kulturarve­n er i aller høyeste grad et nasjonalt anliggende. Det er omlag 1500 kirker i Norge. 220 kirkebygg er fredet, og i tillegg er 765 listeført som verdifulle kulturminn­e.

men vi mener også at Den norske kirke selv må inn og ta en større del av utgiftene. Opplysning­svesenets fond er rikt. I 2017 ble verdiene beregnet til 3,9 milliarder kroner. Fondet og dattersels­kapene er blant landets største grunneiere. De forvalter presteboli­ger, andre bygninger, festetomte­r, naeringsei­endommer, skog, vannkraftr­ettigheter, landbruksa­realer og verdipapir­er. Og – i fondets mandat ligger at det skal gi inntekter som brukes til ulike kirkelige formål. Å ta vare på gamle kirkebygg, må jo vaere et «et kirkelig formål.»

Denne kulturarve­n er i aller høyeste grad et nasjonalt anliggende.

 ??  ?? Mandal kirke er pakket inn plast og har store skader som trenger utbedring. FOTO: JARLE MARTINSEN
Mandal kirke er pakket inn plast og har store skader som trenger utbedring. FOTO: JARLE MARTINSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway