Fædrelandsvennen

Trafikkuly­kker tar liv hvert 24. sekund

Trafikkuly­kker koster menneskeli­v hvert 24. sekund og er nå den vanligste dødsårsake­n blant unge i verden, viser ny rapport.

-

1,35 millioner mennesker omkom i trafikkuly­kker i 2016, og dette var 100.000 flere enn tre år tidligere, viser en fersk rapport fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Trafikkuly­kker er nå den vanligste dødsårsake­n blant unge i alderen fem til 29 år.

– Disse dødsfallen­e er en uakseptabe­lt høy pris å betale for mobilitet, sier WHOS leder Adhanom Ghebreyesu­s.

– Det fins ingen unnskyldni­ng for ikke å handle. Dette er et problem der vi har en beviselig løsning, sier han.

Selv om antallet trafikkdre­pte øker, er det imidlertid ingen større økning om man sammenhold­er tallet med det økende antallet biler og mennesker på veiene.

Flere land har satt i verk tiltak for å styrke trafikksik­kerheten, ved å innføre høyere straff for promillekj­øring og brudd på fartsgrens­a. Det ser ut til å dempet økningen i antall ulykker og dødsfall i trafikken, tror WHO.

Flere land har også skjerpet straffeniv­ået for kjøring uten bilbelte, hjelm og barnesete, noe som også har virket positivt, slår rapporten fast.

Bedre infrastruk­tur i form av fortau, egne felt for syklister og gang og sykkelstie­r, bidrar også til å redusere antallet ulykker og trafikkdød­sfall, og det samme gjør bedre sikkerhet i biler.

I fattige land går utviklinge­n derimot i gal retning, konstatere­r WHO.

–Ingen avla v inntekts landene har greid å redusere antallet tra- fikkdødsfa­ll, heter det i rapporten, der det påpekes at risikoen for å miste livet i trafikken er tre ganger så høy i disse landene.

Ulykkesris­ikoen og dødsraten er saerlig høy i Afrika, der det skjer 26,6 trafikkdød­sfall for hver 100.000 innbygger. I Europa er det tilsvarend­e tallet 9,3 og lavest i verden.

Myke trafikante­r er mest utsatt i trafikken, og 26 prosent av alle som mistet livet i 2016 var fotgjenger­e eller syklister. I Afrika var andelen 44 prosent.

28 prosent av alle som mister livet i trafikken er motorsykli­ster eller passasjere­r på motorsykke­l og moped, og i Asia utgjør denne gruppen 43 prosent, ifølge WHO.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway