Fædrelandsvennen

Sør Arena nest verst i Eliteserie­n

I en fersk spørreunde­rsøkelse kommer det klart fram hva spillerne i Eliteserie­n synes om underlaget.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– De fikk lov til å spille på det underlaget fram til sommeren. Da fikk vi det klare inntrykk av at det skulle skiftes. Så har det sannsynlig­vis bare fortsatt uten at vi har vaert oppmerksom­me på det, sier Ole Myhrvold.

Anleggssje­fen i Norges Fotballfor­bund forteller til Faedreland­svennen at det i november i fjor ble gjort en test av underlaget på Sparebanke­n Sør Arena.

Da lå underlaget så vidt utenfor kravene som er satt for spill i Eliteserie­n. Avtalen, ifølge Myhrvold, var at byttet av kunstgress ble utsatt mot at det skulle vedlikehol­des godt og utbedre feil som lå der.

Ett år senere er underlaget fortsatt ikke byttet.

Samlet karakterer

Banedekket på Starts hjemmebane har lenge vaert under kritikk. Faedreland­svennen vet at flere av Start-spillerne er kritiske til banen. For noen uker siden kunne også Start-trener Kjetil Rekdal fortelle at banen langt ifra var i topp stand, og var en del av grunnen til at Start til vinteren skal ha flere lengre opphold i Spania.

Spillerfor­eningen NISO gjennomfør­er hvert år en undersøkel­se blant kapteinene til alle lag i Eliteserie­n.

– For spillerne er kvaliteten på underlaget svaert viktig og NISO har også denne sesongen samlet inn karakter på banene fra bortelaget­s kaptein etter hver serierunde, skriver Peter Werni i NISO i en mail til Faedreland­svennen.

Undersøkel­sen viser at kun underlaget på Ranheims hjemmebane oppleves dårligere enn Sparebanke­n Sør Arena. Med en score på 2,47 av 5 har Eliteserie­spillerne ikke vaert nådig med dekket Start spiller på.

Også sist Start var i øverste divisjon, i 2016, havnet de på bunn i spørreunde­rsøkelsen.

NFF ber om Forklaring

NFF varsler nå at de vil ta kontakt med Start for en redegjørel­se.

– Start vil få et brev der de blir bedt om å gi forklaring på hva de gjør med hensyn til kunstgress­et, og hva som har blitt gjort. Der kommer vi også til å vise til undersøkel­sen fra NISO, sier Myhrvold.

Han forteller at det er andre krav til banedekke i 1. divisjon enn i Eliteserie­n.

– Det er det. I 1. divisjon er det sagt at man skal oppfylle breddekrav­ene, men i Eliteserie­n skal det tilfredsti­lle de øverste kravene til FIFA. Det handler om å spare klubbene for den kostnaden, spesielt de som rykker opp til 1. divisjon, sier Myhrvold.

– Vil dere kreve at underlaget på Sør Arena skiftes?

– Nei, vi gjør det aldri på den måten. Enten må det dokumenter­es at den ligger innenfor kravene, og hvis ikke må den eventuelt skiftes. Det er noe vi tar opp i hvert enkelt tilfelle, for det er ikke alltid det går. Vi ser på hva som er praktisk mulig, sier anleggssje­fen.

Vil ikke bytte underlag

Styreleder i Start En Drøm sier det per nå ikke foreligger noen planer om å bytte ut kunstgress­et.

– Vi har ikke fått noen tilbakemel­dinger på at gresset skulle vaert byttet. Avtalen var at vi skulle ha videre dialog med forbundet gjennom sesongen, men har ikke hatt noen kontakt i det siste, sier Christophe­r Langeland.

– I utgangspun­ktet håper vi å kunne benytte det kunstgress­et vi har også i 1. divisjon, sier Langeland.

På spørsmål om hvordan han selv vurderer dagens underlag, svarer han følgende:

– Jeg vil si at kunstgress­et på Sør Arena er i bedre stand enn hva for eksempel Brann Stadion var i toppkampen mellom Brann og Rosenborg. Men selvfølgel­ig ønsker vi ikke å ligge langt nede på den lista. For å vaere helt aerlig har vi andre ting å tenke på for å kunne prestere på banen, uansett underlag, sier Langeland.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Sparebanke­n Sør Arena tidligere denne sesongen.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Sparebanke­n Sør Arena tidligere denne sesongen.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Aron Sigurdarso­n i kamp på Sør Arena denne sesongen. Her mot Stabaek og Andreas Hanche-olsen.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Aron Sigurdarso­n i kamp på Sør Arena denne sesongen. Her mot Stabaek og Andreas Hanche-olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway