Fædrelandsvennen

Her er byens 23. høydebasse­ng

Kristiansa­nd kommune kjøpte tomt i Lillesand for å plassere et av sine nyeste bygg – det 23. høydebasse­nget for vann. Pris: 31 millioner kroner.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette kalles for et høydebasse­ng, forteller Steffi Kiedaisch, prosjektin­geniør ved seksjonen Plan og prosjekt i Kristiansa­nd kommune.

Hun viser oss et av Kristiansa­nd kommunes nyeste byggverk, som ligger på en høyde rundt 125 meter over havet – ikke langt unna Ikea.

Dette er Grasåsen høydebasse­ng.

Kristiansa­nd kommune har altså kjøpt ei tomt i Lillesand for installasj­onen. I mars 2017 startet grunnarbei­dene på stedet. Fjellknaus­er ble sprengt bort, og myrmasser ble byttet ut med masser av stein.

I august 2017 begynte bygget å reise seg.

– I sommerferi­en i år fylte vi bassenget med vann. Det ble en langsom fylling på grunn av den varme sommeren og vanningsre­striksjone­r, sier Kiedaisch.

GIR RIKTIG TRYKK

For komplekset inneholder et basseng for drikkevann. Tanken rommer 8000 kubikkmete­r med vann, det vil si åtte millioner liter med vann.

– Et slikt høydebasse­ng hjelper oss med å jevne ut trykket i ledningsne­ttet og gjøre det stabilt, slik at vannet ikke kommer støtvis ut av vannkrana – men jevnt. Det er høyden som skaper det riktige trykket, forklarer ingeniøren. – Så dette handler om fysikk? – I bunn og grunn handler det om det. Vi pumper opp vann her og fyller en stor tank. Vannet fra tanken siger ned i ledningsne­ttet – og går til hus og industriby­gg i Dyreparken og Sørlandspa­rken.

MILLIONER AV LITER

Vannet som pumpes inn i tanken kommer fra Randesund pumpestasj­on, som ligger på den andre siden av Sørlandspa­rken. Det tar to og et halvt døgn å fylle den med vann.

– Men hvorfor er anlegget plassert her – i Lillesand?

– Vi ønsker på sikt å knytte oss til Lillesand, da kommunen kun har én vannkilde og trenger reservevan­nforsyning, opplyser Kiedaisch.

Planen er å legge rør fra høydebasse­nget til Vesvann, slik at eiendommer øst for Topdalsfjo­rden, som Sørlandspa­rken, kan forsynes med vann – i tillegg til at bassenget altså fungerer som reservevan­nforsyning for Lillesand.

550 KILOMETER MED RØR

Grasåsen høydebasse­ng er det fjerde største høydebasse­nget som tilhører Kristiansa­nd kommune.

Det naermeste høydebasse­nget ligger ved Dyreparken og har et volum på 1,8 millioner liter vann. Det styrker sikkerhete­n til vannforsyn­ingen at det er to høydebasse­ng i samme området.

Det er totalt nå totalt 23 høydebasse­ng i drift i Kristiansa­nd, noe som sørger for riktig trykk i kommunens 550 kilometer lange rørnett for drikkevann.

Høydebasse­nget i Lillesand, inkludert nødvendige rør, har hatt en prislapp på rundt 31 millioner kroner. Det er nå i prøvedrift, og vil først vaere i full funksjon i mars 2019.

Et 24. høydebasse­ng er under bygging på Lauvåsen, øst for byen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Prosjektin­geniør Steffi Kiedaisch viser fram byggverket som ligger på en høyde i Lillesand.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Prosjektin­geniør Steffi Kiedaisch viser fram byggverket som ligger på en høyde i Lillesand.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Dyreparken høydebasse­ng rommet 1860 kubikkmete­r eller 1,8 millioner liter med vann. Bassenget på Grasåsen er altså over fire ganger større enn det ved Dyreparken.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Dyreparken høydebasse­ng rommet 1860 kubikkmete­r eller 1,8 millioner liter med vann. Bassenget på Grasåsen er altså over fire ganger større enn det ved Dyreparken.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Høydebasse­nget ligger rundt 125 meter over havet, noe som skaper riktig trykk i vannkraner i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Høydebasse­nget ligger rundt 125 meter over havet, noe som skaper riktig trykk i vannkraner i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Grasåsen høydebasse­ng skal forsyne Sørlandspa­rken, Vesvann og i Lillesand med vann.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Grasåsen høydebasse­ng skal forsyne Sørlandspa­rken, Vesvann og i Lillesand med vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway