Fædrelandsvennen

Kan EU hjelpe May ut av knipa?

Før torsdagens Eu-toppmøte hadde Theresa May reist rundt i EUS hovedstede­r med lua i handa. Samtidig var hun naer ved å bli kastet av sine egne onsdag kveld.

- NIKLAS HEINSKOU, POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

EU-lederne vil gjerne komme den desperate britiske statsminis­teren i møte, men de frykter at hjelpen vil vaere forgjeves.

Det første spørsmålet som Storbritan­nias brexitmini­ster ble møtt med da han for første gang satte fot i Brussel etter ydmykelsen mandag kveld var om han var flau? Om han var pinlig berørt over at parlamente­ts avstemning om brexitavta­len mellom Theresa May og EU ble utsatt i siste liten?

– Nei, slett ikke, svarte brexitmini­ster Martin Callanan.

Han tilføyde at han hele tiden visste at EUS første «skilsmisse» ville bli vanskelig. Det neste spørsmålet han fikk gjaldt Theresa Mays nylige rundreise til europeiske regjerings­ledere, og hva hun ønsket å oppnå med dette, etter at hun mandag besøkte Haag, Berlin, Brussel og Dublin.

– Hun ville ha ytterliger­e juridiske forsikring­er om at Storbritan­nia ikke vil bli permanent fanget i den irske nødløsning­en, svarte Callanan, som altså er Storbritan­nias tredje brexitmini­ster på fem måneder.

NØDLØSNING

La oss ta brexitmini­sterens ord for god fisk. Vi tar utgangspun­kt i at det er den irske nødløsning­en som er problemet. At det er denne som gjør at 100 parlaments­medlemmer offentlig har meldt ut at de ikke støtter Theresa Mays brexitavta­le.

Kort fortalt betyr avtalen mellom EU og Storbritan­nia at man vil opprette et felles midlertidi­g tollområde – en nødløsning – som skal sikre at det ikke blir grensekont­roll på tvers av den irske øyen, mellom Eu-medlemmet Irland og det britiske Nord-irland.

Det er dette som er den omdiskuter­te nødløsning­en. Det er en forsikring­sordning som kun vil trå i kraft om EU og Storbritan­nia ikke klarer å bli enige om en omfattende handelsavt­ale som kan erstatte nødløsning­en.

Avtalen om det midlertidi­ge tollområde­t innebaerer at Storbritan­nia og saerlig Nordirland vil vaere bundet til «full tilpassing» etter nåvaerende og kommende Eu-regler. For å sikre rettferdig konkurrans­e mellom bedrifter på begge sider av Den engelske kanal forplikter Storbritan­nia seg dessuten til å overholde minimumsst­andarder når det gjelder statlig støtte, arbeiderre­ttigheter, miljø og skatt.

HANDELSAVT­ALE

Mange i Storbritan­nia, og da saerlig de hardkokte Eu-skeptikern­e i det konservati­ve regjerings­partiet, frykter at denne nødløsning­en vil vare evig, og at den vil binde Storbritan­nia til å følge EUS regler, som britene til gjengjeld ikke vil ha innflytels­e på siden de ikke lenger vil vaere represente­rt i Brussel og Strasbourg.

Theresa May vil kanskje aller helst reise hjem fra Brussel med en utløpsdato på denne nødløsning­en. Sett fra Brussel er imidlertid det fullstendi­g urealistis­k. Det er ikke lenger en forsikring­sordning mot en hard grense i en politisk følsom region om man på forhånd vet at løsningen skal avvikles om for eksempel fem år, lyder EUS logikk. Og dette vet Theresa May godt.

Derfor sier hun seg fornøyd med å kreve «forsikring­er» fra EU om at nødløsning­en ikke skal vare evig.

At det slett ikke er meningen at den skal tas i bruk, fordi EU er langt mer interesser­t i å få på plass en ambisiøs handelsavt­ale som vil gjøre nødløsning­en overflødig.

Som utgangspun­kt vil EU gå langt for å komme Theresa May i møte. Ikke minst fordi Eu-lederne nødig vil bli sett på som ansvarlige for det politiske kaoset som har fulgt i kjølvannet på brexitavst­emningen sommeren 2016. Men hva slags konkrete tiltak kan EU gjøre for å hjelpe?

INGEN ENDRINGER

Teoretisk sett kunne EU gitt etter for presset og åpnet den juridisk bindende skilsmisse­avtalen på over 500 sider eller den medfølgend­e politiske erklaering­en og kopiere et par setninger over fra den britiske ønskeliste­n. Da kunne Theresa May ha reist hjem fra Brussel med akkurat det hennes konservati­ve partifelle­r ønsker seg.

Men skilsmisse­avtalen vil ikke under noen omstendigh­eter åpnes for endringer. Det har Eu-kommisjone­ns leder, Jeanclaude Juncker, og et vell av andre Eu-ledere gjort krystallkl­art. For det var bare så vidt at avtalens mange kompromiss­er fant støtte blant de resterende 27 Eu-landene, og eventuelle endringer kan føre til at de europeiske landene setter skapet på plass.

Endringer i avtalen er heller ikke nødvendigv­is til britenes fordel, dersom for eksempel Danmark begynner å putte nye fiskerikra­v inn i den, eller at Spania forlanger flere ord om Gibraltar.

Til gjengjeld kan man godt forestille seg at stats- og regjerings­lederne torsdag vil komme Theresa May i møte med «forsikring­er» og «avklaringe­r» i konklusjon­ene fra torsdagens Eu-toppmøte.

Eu-diplomater snakker dessuten om at man kan forestille seg at Eu-lederne på toppmøtet vil oppfordre til at man får undersøkt muligheten­e for å utferdige en ytterliger­e hensiktser­klaering til bruk i januar, når skilsmisse­avtalen omsider skal gjennom det britiske parlamente­t.

KLOKKEN TIKKER

Som et utgangspun­kt er det ikke vanskelig for EU å si høyt og tydelig at det slett ikke er meningen at nødløsning­en skal tas i bruk. Den må ses som en midlertidi­g foranstalt­ning. Men det store spørsmålet er: Hjelper det overhodet, dersom EU gir Theresa May de ønskede «forsikring­ene»? Utgjør det noen forskjell i det uforutsigb­are politiske kaoset i Storbritan­nia? Vil det ikke bare føre til at det kommer nye britiske krav etter den neste regjerings­krisen?

– Hjelper det? Vil ikke et slikt dokument bli brent i løpet av julen i en eller annen britisk peis, og så kommer de tilbake med nye krav, spør en Eu-diplomat.

Og så er vi tilbake til nødløsning­en, og om det er denne som er det egentlige problemet. Om det ikke kun er ett av flere problemer. Det finnes et vell av forskjelli­ge årsaker til at Theresa May ikke har støtte til sin skilsmisse­avtale i parlamente­t.

Noen vil stemme nei fordi avtalen ikke binder Storbritan­nia tett nok opp mot EU. Andre fordi den binder dem for tett til EU. Ved å utsette parlamente­ts avstemning om avtalen har May forsøkt å kjøpe seg tid, i håp om at flere vil støtte opp om hennes avtale etter hvert som tiden er i ferd med å løpe ut.

Dette blir hun hånet for, men akkurat nå er det hennes beste mulighet. For hver dag som går blir det nemlig stadig mer sannsynlig at Storbritan­nia 29. mars 2019 forlater Den europeiske union uten noen slags form for avtale, med et økonomisk mareritt til følge.

Theresa May må satse på at utsikten over den økonomiske klippeskre­nten vil skremme nok parlamenta­rikere til å støtte opp om hennes avtale.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway