Fædrelandsvennen

Avfall Sør har fokus på ombruk

-

Avfall Sørs svar på leserinnle­gg fra Borgny Nygaard 6.12: Avfall Sør har lenge lagt til rette for ombruk på våre gjenvinnin­gsstasjone­r.

●●Frem til høsten 2017 ble dette gjort gjennom brukthalle­r og bruktbuer på våre gjenvinnin­gsstasjone­r på Mjåvann, Sørlandspa­rken og Støleheia. Brukthalle­ne på Mjåvann og i Sørlandspa­rken fungerte på flere måter dårlig både for ansatte og for kunder som leverte inn gjenstande­r. Større gjenstande­r kunne bli ribbet for enkeltdele­r, for eksempel var en hjørnesofa som manglet en av putene lite aktuell for videre omsetning. Kunder hadde ubehagelig­e opplevelse­r ved at varene naermest ble tatt ut av hendene på dem, eller til og med hentet inne i bilene deres. Og våre ansatte opplevde ubehagelig­heter med kunder som var på jakt etter gratis varer.

Bruktbua på Støleheia drives som tidligere ved at kunder kan sette fra seg varer andre kan ha nytte av, men også hente med seg gjenstande­r til ombruk.

Høsten 2017 ble brukthalle­ne på Mjåvann og Sørlandspa­rken erstattet av Mjåvann Bruktbutik­k inne på anlegget til Avfall Sørs nye gjenvinnin­gsstasjon. Varer til butikken samles inn fra både Sørlandspa­rken og Mjåvann og selges deretter i butikken etter først å bli sjekket og vasket. Fra første åpningsdag har butikken vaert en suksess. Det settes stadig både besøks- og salgsrekor­der og vi får mange positive tilbakemel­dinger fra våre kunder. Prisene holdes bevisst lave, slik at flest mulig skal kunne handle. Til nå i år har butikken solgt rundt 200 tonn med ulike gjenstande­r, hvorav møbler utgjør den største gruppen.

Butikken skaper nye arbeidspla­sser og gjør det også mulig for Avfall Sør å tilby praksispla­sser til personer i ulike arbeidsmar­kedstiltak. Butikken åpnet med tre ansatte, og har nå seks fast ansatte og til enhver tid fire-seks i praksis.

Så er det slik at det finnes brukbare varer som det av ulike grunner ikke er betalingsv­illighet for. Norge er et av verdens rikeste land, og våre innbyggere er derfor kresne på det de kjøper. Det kan vaere Borgny Nygaards møbler av en eller annen grunn ble vurdert vanskelig å selge. Avfall Sør er klar over denne problemsti­llingen, og jobber med å finne gode løsninger som legger til rette for at enda mer av det som bringes til gjenvinnin­gsstasjone­ne skal kunne gjenbrukes.

Et eksempel på dette er at bruktbutik­ken stadig utvider vareutvalg­et, og derfor ble det holdt et meget vellykket byggvaresa­lg lørdag 20. oktober i år. Vi håper innbyggern­e i Kristiansa­nd-regionen fortsatt vil levere varer til bruktbutik­ker, både Avfall Sørs og alle de andre som finnes i regionen vår. Så skal vi i Avfall Sør jobbe for at enda flere brukbare varer finner nye eiere og brukes om igjen. ELISABETH A. HELLE Avdelingsl­eder kunde og innsamling Avfall Sør AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway