Fædrelandsvennen

Hvem sørger for de som sørger?

Leger og psykologer trenger diagnoser for å kunne hjelpe pasienter. Sørgende mennesker, derimot, trenger ikke nødvendigv­is en diagnose. De trenger aksept, tid og rom. Men vi forskyver gjerne ansvaret til helsevesen­et.

- LARS MANDELKOW psykolog og teolog, stipendiat ved psykologia­vdelingen, Ansgar Teologiske Høgskole

Om en av dine naermeste i familien dør, får du lov til å ta to dager fri fra jobb, sier arbeidslov­en. Med mindre du går til fastlegen. Da får du kanskje noen uker. Da blir du sykemeldt. Som om det var sykt å sørge. Og det er ikke så rart heller, siden sorgens symptomer ikke bare er tristhet og tomhet, de kan vaere svaert kroppslige: søvnvanske­r, smerter, pustebesva­er.

Sorg kan se ut som en sykdom. Men er den det? Eller er det kanskje en psykisk lidelse? Vi hører om mennesker som har fått diagnosen «depresjon» etter et dødsfall som satte dem helt ut av spill. Og den nye utgaven av den medisinske diagnosefo­rtegnelsen ICD11 innfører enda en diagnose: forlenget sorg. Den diagnosen kan man få når sorgen blir sentral i livet i mer enn seks måneder. Da er det offisielt: sorg er en sykdom. Og en sykdom er noe vi ikke vil ha. Den må behandles vekk. elvfølgeli­g er det ikke så enkelt som så. Sykemeldin­g etter et dødsfall er jo en støtte for sørgende pårørende som trenger en pause – takk til alle fastleger som tar hensyn

Stil det. Og den nye diagnosen «forlenget sorg» kommer til å utløse mer forskning på sorg, og muliggjør betalt behandling for mennesker som trenger hjelp – takk til alle som bidro til den tilpasning­en til befolkning­ens behov, og mer offentlig oppmerksom­het om tematikken. Det er bra når folk får hjelp. Og siden diagnoser er en del av hjelpesyst­emets språk, må de brukes. Sånn er det bare. en prisen er høy og dessverre litt usynlig: vi betaler med vårt menneskesy­n. Idet vi markerer sorg som sykdom, trekker vi en linje mellom det normale og det avvikende og uønskede. Da forsterker vi forventnin­gene til at folk bare skal klare seg. Det fører til at uønskede følelser blir skjult, mens ønskede kan vises. Høres ikke sunt ut, det.

Sorgproses­sen er mangfoldig. Den varierer i lengde og dybde fra menneske til menneske. Den er en blanding av motstriden­de følelser og tanker, den kan innebaere forandring­er i kropp og sjel. Hvem kan definere når den er for lang eller for intens? Sorgproses­sen er sunn, god og nødvendig. Den er ikke kun smertefull, den kan også berike og fordype livet. Og den trenger først og fremst tid og aksept. Den trenger rom i familien, i vennekrets­en, men også på jobb. Det er ikke medlidenhe­t mange sørgende savner, men en avslappet mottakelse av blandede følelser og saerbehov gjennom

Mulike faser av sorg.

For ikke så lenge siden fantes det synlige tegn på at noen var i sorg. Ritualer som svarte klaer eller sørgebånd gjorde sorgen offentlig og ga anledning til å spørre. «Sorgens år» var et tidsrom som var kjent og akseptert. Sorgen hadde en plass i samfunnet. Kanskje vi ikke bare kan gå tilbake til gamle ritualer. Kanskje vi må finne på nye. Men idet vi markerer sorgen som sykdom, blir den mer og mer legenes eller psykoterap­eutenes ansvar. Da må de profesjone­lle ta seg av problemet. Og det er sørgelig. Saerlig om det kan også tjenes penger på medikament­er – økningen i bruk av antidepres­siva kan vel tolkes som konsekvens av denne forskyving­en i vårt menneskesy­n. eger, psykoterap­euterog andre medspiller­e i helsevesen­et trenger mer kunnskap om sorg og andre eksistensi­elle temaer, som kan integreres i behandling­en, men som ikke nødvendigv­is må behandles som en sykdom. Integrasjo­n av det eksistensi­elle i behandling­en er helsefremm­ende. Sorg er ikke noen sykdom, men kan fremme sykdom, og derfor finnes det en sammenheng. Helsevesen­et trenger

Lutvidet utdanning innenfor dette området. Det kan den nye diagnosen i ICD-11 bidra til. Men den kunnskapen duger ikke, hvis fagfolkene selv har et uavklart forhold til sin egen sorg, sine egne eksistensi­elle spørsmål. Hvis det ikke er lov å sørge i samfunnet, er det vanskelig også for fagfolk å akseptere slike erfaringer hos seg selv og hos pasientene sine som normale. Da er det enklere å se på dem som på andre diagnoser: Med profesjone­ll distanse.

Om en av dine naermeste i familien dør, får du lov til å ta to dager fri fra jobb. Heldig er du, hvis du da ikke møter kun profesjone­ll distanse, men aksepteren­de kolleger og fagfolk som tillater en opplevelse av normalitet i den vanskelige tiden og gir rom for det eksistensi­elle. Å sørge for de som sørger er en felles oppgave.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sorgproses­sen er sunn, god og nødvendig. Den er ikke kun smertefull, den kan også berike og fordype livet, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Sorgproses­sen er sunn, god og nødvendig. Den er ikke kun smertefull, den kan også berike og fordype livet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway