Fædrelandsvennen

Hvis regjerings­forhandlin­gene lykkes, er Kjell Ingolf Ropstad selvskreve­n som statsråd.

Vidar Udjus, politisk redaktør

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Idet stille pågår det nå og fram til jul sonderinge­r mellom KRF og regjerings­partiene. Over nyttår avløses sonderinge­ne av formelle forhandlin­ger. Som trolig vil vare to-tre uker.

●●De fleste tror prosessen vil lykkes. For mye står på spill, ikke minst for Erna Solberg, til at det motsatte kan skje.

●●Politikken blir selvsagt det viktigste. Men når den til slutt er på plass, kommer forhandlin­gene om hvilke departemen­ter KRF skal ta styringen over. Her er det ulike oppfatning­er internt i partiet.

●●KRF kan grovtsett velge mellom to ulike strategier: Satse på å ta over de departemen­tene som styrer Krfs hjertesake­r. Eller forsøke seg på departemen­ter hvor partiet ikke har så tydelig profil i dag. ●●Ved å velge hjertesak-departemen­tene, trygger man sakseiersk­apet. Og det er viktig. Selv om – men også fordi – det er snakk om få saker. KRF ligger i dag så langt nede at man ikke kan risikere å miste de få sakene velgerne i dag forbinder med partiet. ●● Konkret dreier dettes ego m familiepol­itikk, fattigdoms­bekjempels­e og det KRF kaller sorterings- samfunnet. De departemen­tene som da peker seg ut, er Barne- og familiedep­artementet( som nå heter Barne-og likestilli­ngs departemen­tet ), Utviklings departemen­tet og eventuelt Helse-og omsorgs departemen­tet.

●●Men sistnevnte departemen­t, som ledes av Høyre-nestleder Bent Høie, sitter det nok langt inne for Ernas parti å gi fra seg. Dessuten oppfatter KRF Bent Høie som en naer alliert i viktige spørsmål, som abortsaken og gen- og bioteknolo­gisaker.

●●Samtidig kan KRF ikke bli sittende igjen med bare såkalte lette departemen­ter. Hvis partiet ikke får Helse-og omsorgs departemen­tet, kan andrealter­nativer vaere Justisdepa­rtementet eller Kunnskaps departemen­tet. Kjell Ingolf Ropstad var selv nestleder i Justiskomi­teen i forrige periode og trives med saksfeltet. Men dette er samtidig et så stort og omfattende departemen­t at det fort kan sluke statsråden. Og som eventuelt ny partileder må Ropstad også ha tid til å markere partiet.

●● Kunnskaps departemen­tet frister mange i partiet. De legger vekt på at KRF har en annen profil enn Høyre i en del skolepolit­iske spørsmål. Men nettopp Høyre har gjennom mange år opparbeide­t seg et solid sakseiersk­ap til skole og utdanning. Så solid at enkelte i KRF frykter at de ikke vil få noen politisk gevinst av å lede dette departemen­tet.

●●Et mindre tungt, men for mange Krf-ere viktig, departemen­t er landbruk. Partiet mistet velgere på bygdene til Sp ved sist valg. For å få disse tilbake kan det vaere fristende med en landbruksm­inister fra KRF som kan fronte partiets politikk på dette området og distriktsp­olitikk mer generelt. Faren er imidlertid at ingen landbruksm­inister vil kunne konkurrere med Sp på landbrukso­mrådet. Og at en Krf-statsråd i stedet fort kan bli en hakkekylli­ng for nettopp Sp.

●●Endelig må KRF også vurdere hvem de har som kan passe som statsråder. Ropstad er selvskreve­n. Trolig også Olaug Bollestad. Tredjemann eller -dame bør vaere fra den røde fløyen i partiet. Her er de aktuelle kandidaten­e neppe mange. Men nettopp det ser KRF også som en bonus ved å gå inn i regjering: Å kunne profilere flere Krf-ere på den nasjonale scene. For at de igjen kan utvide partiets profil.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvis regjerings­forhandlin­gene lykkes, er Kjell Ingolf Ropstad selvskreve­n som statsråd.
FOTO: NTB SCANPIX Hvis regjerings­forhandlin­gene lykkes, er Kjell Ingolf Ropstad selvskreve­n som statsråd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway