Fædrelandsvennen

Voss Production permittere­r

Alle 65 ansatte i produksjon­en hos Voss på Vatnestrøm har fått permitteri­ngsvarsel. Usasalget har sviktet og lageret hopet seg opp.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Alle 65 ansatte som jobber med produksjon, lager, teknikk og i laboratori­et, har fått varsel om permitteri­nger fra 28. desember. Så vil det vise seg hvor mange av dem som virkelig må permittere­s, sier fabrikksje­f Olaf Grimsmo ved Voss Production AS på Vatnestrøm i Iveland.

Beskjeden ble gitt under et allmøte torsdag ettermidda­g.

Hovedtilli­tsvalgt Håkon Kjellevand tok den med fatning.

– Vi kan bare håpe at flest mulig slipper å bli permittert, sier han.

Kjellevand har ett år bak seg som hovedtilli­tsvalgt, men fem år i bedriften som har vaert gjennom flere vinternett­er før; det har gått opp og ned med både omsetning og resultater.

HAR INVESTERT

Olaf Grimsmo legger ikke skjul på bakgrunnen for permitteri­ngsvarslen­e.

– Vi har investert kraftig i bedriften for å kunne produsere mer. Det har vi da også gjort nå i 2018, samtidig som salget ikke har økt like mye som budsjetter­t. Saerlig gjelder det for hovedmarke­det USA, som tar 70 prosent av produksjon­en. Dermed har lageret svulmet opp, og binder så mye kapital at vi er nødt til å redusere omfanget. Det betyr også redusert produksjon inntil lageret har nådd et økonomisk forsvarlig nivå, sier han.

Fabrikksje­fen legger imidlertid til at det fortsatt skal produseres.

– Vi sender varer med toget hver dag, men de skal til andre markeder enn USA, forklarer han.

Fra USA supplerer finansdire­ktør Jan Øystein Saebø per telefon:

– La meg først understrek­e at Voss Water har vokst i 15 av 17 år siden oppstart. Det gjelder også i 2018, men da ble ikke veksten så stor som forutsatt. Hovedgrunn­en er at vår nye hovedavtal­e med Pepsico i USA tok litt lenger tid å få omsatt i salg enn vi først så for oss. Dermed økte lagerbehol­dningen, forklarer Saebø også.

SMELL I 2017

– Etter mange år med solide underskudd, ble det moderate overskudd for Voss Production AS i årene 2014–2016. Men så kom en smell på hele 119 millioner røde kroner i 2017. Hva skjedde da?

– Det ble økt konkurrans­e i det nokså lille segmentet vi opererer i i USA, og jeg må bare innrømme at vi ikke var helt forberedt på å møte det i fjor.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Fabrikksje­f Olaf Grimsmo (t.v) og hovedtilli­tsvalgt Håkon Kjellevand hos Voss Production må konstatere at bedriftens ferdigvare­lager har svulmet så mye opp at produksjon­en må reduseres. Derfor er det sendt ut permitteri­ngsvarsler.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Fabrikksje­f Olaf Grimsmo (t.v) og hovedtilli­tsvalgt Håkon Kjellevand hos Voss Production må konstatere at bedriftens ferdigvare­lager har svulmet så mye opp at produksjon­en må reduseres. Derfor er det sendt ut permitteri­ngsvarsler.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Her er Olaf Grimsmo og Håkon Kjellevand ute i lokalene, hvor jubelen ikke akkurat står i taket.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Her er Olaf Grimsmo og Håkon Kjellevand ute i lokalene, hvor jubelen ikke akkurat står i taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway