Fædrelandsvennen

Mener at bompenger må brukes utenfor Kristiansa­nd

- KJETIL REITE

300 millioner som skal samles inn i bompenger i Kristiansa­nd må brukes utenfor kommunen. Det mener flere småkommune­r som nå har vunnet en viktig seier.

Fylkesting­et i Vest-agder går nemlig inn for at mellom 20-30 millioner som årlig blir samlet inn i bompenger bli brukt i kommuner som Iveland framfor Kristiansa­nd. Det skaper glede i utkanten: – Vi er et felles bo og arbeidsmar­ked der folk fra nabokommun­e pendler inn til Kristiansa­nd for å gå på jobb. De er med på å bidra og da er spørsmålet hva de kan få tilbake der de bor, sier Gro Anita Mykjåland (Sp), ordfører i Iveland.

Den nye bompengeor­dningen i Kristiansa­nd vil begynne å gjelde i 2019. Det aller meste av pengene (1,8 milliarder) skal brukes på Gartnerløk­ka. Men over en periode på rundt 12 år skal det også samles inn 300 millioner som skal brukes på andre tiltak. Det vil si mellom 20-30 millioner i året.

Kommunesty­rene i både Iveland og Vennesla ba om at de ble øremerket til tiltak i nabokommun­ene (Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen).

Dette har fylkesting­et i Vest-agder gått med på. Bystyret i Kristiansa­nd gikk ikke inn for en slik øremerking. Det blir dermed Stortinget som tar den endelige beslutning­en om hvor pengene skal brukes.

– Spørsmålet er hvem de vil lytte til, så dette er spennende, sier fylkesordf­ører Terje Damman.

Ifølge Mykjåland vil det ikke vaere noe problem å finne tiltak å bruke pengene på.

– Det kan vaere gang- og sykkelveie­r, snarveier, innfartspa­rkering og andre mindre tiltak som ofte ikke er kostnadskr­evende, men likevel nyttige midler.

Det nye bomsysteme­t betyr at en personbil betaler maks 23 kroner i bommen (21 kroner nå), mens en elbil betaler maks 11 kroner (gratis nå). Bommene blir vaerende der de er i dag.

Kristiansa­nd bystyre gikk ikke inn for øremerking til utkanten. Men varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) mener det er liten forskjell i vedtakene og at mye tyder på at det meste av pengene uansett vil havne utenfor Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway