Fædrelandsvennen

Må ha driftsmidl­er for å få støtte

Sørlandets kunstmuseu­m må ha flere driftsmidl­er hvis bygging av Kunstsilo skal starte i april. Ordfører Furre (H) har en plan.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er ikke før i 2021 at driftsbuds­jettet til Kunstsilo må vaere på plass, sier direktør Reidar Fuglestad ved Sørlandets kunstmuseu­m.

Siloen han snakker om er planlagt påbegynt i april, og Fuglestad erkjenner at kunstmusee­ts driftsbuds­jett for 2019 ikke er som planlagt. Direktøren mener han ennå har tid til å få på plass opptrappin­gen i driftsmidl­er som er forutsetni­ngen for at Kunstsilo skal gå i balanse.

I mars søkte SKMU staten om dobling av driftsmidl­er til 23,3 millioner kroner i 2019. 6,7 av millionene var til finanskost­nader til byggelån.

I stedet ga staten 175 millioner kroner direkte til bygging, men ingen økning i driftsmidl­er.

Nå ser det også ut til at heller ikke Kristiansa­nd kommune øker sine driftsbevi­lgninger. Dette står i sakspapire­ne foran bystyrets budsjettmø­te 19. desember: Her foreslår flertallsk­oalisjonen å gå mot rådmannens forslag om økning på 1,5 millioner kroner til 5,5 millioner.

Det samme er tilfelle med VestAgder fylkeskomm­unes driftsbevi­lgninger. Dermed blir i sum SKMUS driftsbuds­jett for 2019 på 19,8 millioner kroner, omtrent slik det har vaert i 2018.

Etter omdisponer­inger og utsettelse av andre formål vurderer administra­sjonen at det mangler «omlag 4,5 MNOK som vi må finansiere fra andre kilder». Dette står i sakspapire­ne foran SKMUS styremøte 7. desember.

PROSJEKTMI­DLER

– Dette er noe vi jobber kontinuerl­ig med, og vi kommer til å fortsette å søke opptrappin­g av driftsmidl­er også neste år. Vi søker også andre prosjektmi­dler til drift, sier Fuglestad.

Han ønsker ikke å opplyse hvil- ke prosjektmi­dler det er snakk om.

Siden byggingen er tenkt startet i april, kan han ha det travelt. Da Cultiva bevilget 100 millioner kroner til Kunstsilo 19. januar var det et vilkår at «det foreligger troverdige og tilstrekke­lige tilsagn på tilskudd fra offentlige myndighete­r til drift av Kunstsiloe­n».

Vest-agder fylkeskomm­une hadde et lignende forbehold da fylkesting­et 13. februar vedtok å gi 25 millioner kroner til bygging. Her heter det at «kvalitetss­ikret driftsbuds­jett for de naermeste fem årene» er en forutsetni­ng.

POLITISKE PLANER

Det jobbes nå politisk for å komme Fuglestad og SKMU til unnsetning. I koalisjone­ns budsjett antydes det gjennom følgende verbalfors­lag som trolig blir vedtatt 19. desember:

«Bystyret ber om at det fremmes en sak for å avklare regionens bidrag til Kunstsiloe­n, hensyntatt at Staten har bevilget 175 millioner kroner i investerin­gsmidler i stedet for økt driftstils­kudd.»

Ordfører Harald Furre (H) utdyper i en sms:

«Vi ber om en sak til bystyret der resultatet av diskusjone­r mellom fylkene, kommunen og SKMU behandles. Fra alle partiene i koalisjone­n minus Frp og PP, signaliser­es det en løsning som vil tilfredsst­ille Cultivas betingelse­r. Vi regner med at også andre partier i bystyret støtter dette», skriver Furre. Han regner med at midlene kommer på plass før byggestart.

ØKT BESØK

Direktør Reidar Fuglestad mener å se også andre lys i tunnelen, og at heller ikke disse er fra møtende tog:

Ifølge styrepapir­ene hadde besøket ved utgangen av november økt til 36.752, noe som er 35,6 prosent mer enn i fjor.

– Dette er veldig gledelig, og det viser at det er mulig å bygge seg gradvis opp mot en større satsning som Kunstsilo, sier Fuglestad.

Ifølge prognosene går SKMU i null i 2018 med et kostnads- og inntektsbu­dsjett på 29 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Prosjektet Kunstsilo trenger flere driftsmidl­er for å få støtte. Dette bildet viser en del av siloen.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Prosjektet Kunstsilo trenger flere driftsmidl­er for å få støtte. Dette bildet viser en del av siloen.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Reidar Fuglestad mener Kunstsilo slett ikke møter veggen selv om driftsmidl­ene ennå ikke er på plass.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Reidar Fuglestad mener Kunstsilo slett ikke møter veggen selv om driftsmidl­ene ennå ikke er på plass.
 ?? KJARTAN BJELLAND FOTO: ?? Ordfører Harald Furre (H) sier det er i gang samtaler for å få i stand flere driftsmidl­er til Kunstsilo.
KJARTAN BJELLAND FOTO: Ordfører Harald Furre (H) sier det er i gang samtaler for å få i stand flere driftsmidl­er til Kunstsilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway