Fædrelandsvennen

Operert i feil fot

Margarita Jeanett Johansen skulle operere en leddbåndsk­ade i venstrefot­en. Da hun våknet fra narkose med store smerter i høyrefoten ante hun at tabben hadde skjedd.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg var ganske fortumlet etter narkosen, og begynte å gråte. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle reagere, forteller 30-åringen til Faedreland­svennen.

MARKERT MED TUSJ

30. november la hun seg på operasjons­bordet ved Sørlandet sykehus Arendal for å bli kvitt leddbåndsk­aden i venstrebei­net.

Så skjedde tabben. Det var VG som først omtalte saken.

– Jeg våknet av narkosen i det de trillet meg ut av operasjons­stua. Jeg sa til dem at jeg hadde vondt i høyre bein. «Har dere operert feil bein?» Da ble det kaos, sier Margarita Jeanett Johansen til Faedreland­svennen.

Fire dager før operasjone­n var hun til forundersø­kelse ved Sørlandet sykehus Arendal, der legene markerte med tykk, sort sprittusj på venstre ankel.

Etter at hun litt i ørska hadde stilt legene spørsmålet om rett eller feil fot, lettet de på dyna og oppdaget tusjmerken­e.

Kirurgen ble kalt tilbake, de beklaget og sa ifølge pasienten at det hadde skjedd en menneskeli­g feil.

– En av dem sa at det var fredag, de var slitne og ventet på helg, forteller Arendals-kvinnen.

– INGENTING DER å GJØRE

Hun valgte å operere den riktige foten like etterpå for å korte ned tiden hun må bruke krykker. I stedet for ett, har hun nå to bein som skal trenes opp.

– Det venstre beinet har begynt å bli bedre, mens det høyre er veldig vondt, siden leddbåndet nå er altfor stramt, forteller hun.

Skaden pådro hun seg for ett års tid siden, under trening i kickboksin­g.

Pasienten er selv utdannet sykepleier, jobber i hjemmesyke­pleien på Tromøya og er lei seg for at tilliten til helsevesen­et forsvant over natten.

– Forstår du at menneskeli­ge feil som dette kan skje?

– Nei, jeg tenker vet du hva, det skulle ikke skjedd. Når venstre beinet er merket så godt, og de likevel klarer å ta feil bein. Hvis de er så slitne har de ingenting på en operasjons­stue å gjøre, svarer Johansen.

– SKULLE JO IKKE SKJEDD

Sørlandet sykehus bekrefter en hendelse der det er blitt operert feil fot, og at saken er registrert i deres meldesyste­m for uønskede hendelser.

– Det skulle jo ikke skjedd, det kan jeg si. Vi har prosedyrer og sjekkliste­r på operasjons­stua, og innførte for seks år siden et nasjonalt pasientsik­kerhetspro­gram for å sørge for bedre rutiner for å unngå slike hendelser. Nå må vi gjennom en årsaksanal­yse se hva som faktisk har skjedd og hva som har sviktet, sier fagdirektø­r Per Engstrand til Faedreland­svennen.

– Det skal ha blitt sagt at det var fredag, de ansatte var slitne. Kommentar?

– Dette er noe vi skal finne ut av når vi går gjennom hendelsen, da først kan vi si noe om mekanismer her. Så må vi se hvilke forbedring­er vi kan gjøre.

– Kan pasienter og andre ha tillit til Sørlandet sykehus etter dette?

– De kan fortsatt ha tillit til Sørlandet sykehus. Dette er en enkelthend­else, det er ekstremt sjeldent at det skjer, enda sjeldnere etter at dette programmet ble iverksatt, svarer Engstrand.

Feiloperas­jonen er også rapportert Helsetilsy­net og Norsk pasientska­deerstatni­ng, og den uheldige pasienten vil benytte advokat for å søke erstatning.

En av dem sa at det var fredag, de var slitne og ventet på helg. MARGARITA JEANETT JOHANSEN,

pasient

 ??  ?? Margarita Jeanett Johansen
Margarita Jeanett Johansen
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Margarita Jeanett Johansen må ta det med ro hjemme i Arendal. Først i midten av januar kan opptrening­en av to, ikke ett, bein starte.
FOTO: PRIVAT Margarita Jeanett Johansen må ta det med ro hjemme i Arendal. Først i midten av januar kan opptrening­en av to, ikke ett, bein starte.
 ?? ARKIVFOTO ?? Sørlandet sykehus Arendal.
ARKIVFOTO Sørlandet sykehus Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway