Fædrelandsvennen

Det har blitt ført en vanvittig innvandrin­gspolitikk i Kristiansa­nd.

Frps ordførerka­ndidat Stian Storbukås signaliser­er at mottak av flyktninge­r kan få avgjørende betydning for et borgerlig samarbeid i neste bystyreper­iode.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Lørdag ble Storbukås som ventet valgt som toppkandid­at for Kristiansa­nd Frp til neste års kommuneval­g.

I sin tale til nominasjon­smøtet trakk partiets ordførerka­ndidat fram innvandrin­g som en viktig valgkampsa­k.

– Det har blitt ført en vanvittig innvandrin­gspolitikk i Kristiansa­nd. Den er overhodet ikke baerekraft­ig, sa Storbukås.

Denne perioden har Frp styrt sammen med Høyre, KRF, Venstre, Senterpart­iet og Pensjonist­partiet. Forrige periode styrte Frp byen sammen med Høyre, Venstre, KRF og Pensjonist­partiet.

– Innvandrin­g har vaert en av sakene hvor vi har vaert enige om å vaere uenig. Vi har stemt som Frp i alle saker som har med dette å gjøre. Nå ser vi effektene av den politikken som har blitt ført. Folk kommer ikke i arbeid og vi har problemer med kriminalit­et, sier Storbukås til Faedreland­svennen.

UTFORDRER HØYRE OG KRF

– Dere har ikke klart å endre politikken mens dere har styrt, hvorfor skal dere klare det i neste periode?

– Vi kommer til å bruke en del tid i partiet på om det er verdt å sitte og forvalte en politikk som totalt strider mot det vi står for. Jeg vil utfordre Høyre og KRF til å svare på om de vil videreføre denne politikken. Svaret vi får vil vaere avgjørende for hvordan Frp forholder seg til de partiene, sier Storbukås.

– Dere går i opposisjon hvis innvandrin­gspolitikk­en ikke blir endret?

– Det har jeg ikke sagt. Men jeg forventer at de andre partiene tar innover seg realiteten­e. Kristiansa­nd har tatt imot uforholdsm­essig mange flyktninge­r de siste årene. Derfor er det på tide med en pause. Vi sier kategorisk nei til mottak av flyktninge­r i neste valgperiod­e, sier Storbukås.

– Dere krever at Kristiansa­nd tar imot 0 flyktninge­r?

– Ja.

Han viser blant annet til at en svaert stor andel av sosialhjel- pen som utbetales i Kristiansa­nd går til «ikke-vestlige innvandrer­e». En rapport som ble lagt fram i september viste at flyktninge­r mottok 47 millioner kroner i sosialhjel­p i 2017. Totalt ble det utbetalt 103 millioner kroner.

Storbukås mener rapporten viser at Kristiansa­nd har ført en helt feilslått politikk på dette området.

SATT På SPISSEN

Innvandrin­gs- og flyktningp­olitikk har den siste tiden også skapt nasjonal debatt, i forbindels­e FNS migrasjons­plattform. Regjeringe­ns aksept av plattforme­n førte til at nestleder i Arendal Frp, Maurith Julie Fagerland, beskyldte statsminis­ter Erna Solberg (H) for «landssvik».

«Dere bedriver ett sjansespil­l med vårt land og kommende generasjon­er som er verre enn de gjorde som fraternise­rte med tyskerne», skrev Fagerland på Facebook.

– Jeg satte dette på spissen. Konsekvens­ene er skissert å kunne bli tyngre enn hva mange, inkludert statsminis­teren, vil innrømme, uttalte Fagerland til Dagbladet.

Storbukås sier at han ikke stiller seg bak partikolle­gaens utsagn.

– Det er ikke en retorikk jeg ville brukt i det hele tatt. Landssvik er ikke et ord jeg ville brukt, sier han. – Hvorfor ikke?

– Fordi landssvik har noen konnotasjo­ner som er knyttet til langt mer alvorlige ting, sier han.

– Bør uttalelsen få konsekvens­er?

– Det har fått den konsekvens­en at du ikke framstår som spesielt smart når du skriver sånt, sier Storbukås.

KUNSTSILO OG BOMPENGER

– Men bør det får konsekvens­er for partimedle­mskapet?

– Det er ikke en vurdering jeg skal gjøre. Jeg tenker at noen ganger går det en kule varmt. Da bør man vurdere å beklage seg, sier Storbukås.

Under lørdagens nominasjon­s- møte ble kamp mot innvandrin­g, Kunstsilo, eiendomssk­att og bompenger pekt på som sentrale valgkampsa­ker for Kristiansa­nd Frp. I flere av disse sakene er partiet på kollisjons­kurs med samarbeids­partner Høyre. Storbukås er likevel innstilt på videre samarbeid.

– Synes du Harald Furre er en god eller dårlig ordfører?

– Harald Furre er en flink ordfører. Jeg opplever ham som profesjone­ll og god å prate med, sier Storbukås.

– Men han fører en uansvarlig innvandrin­gspolitikk?

– Der er vi veldig uenige. Det vil han skrive under på selv.

– Du mener han er flink på andre ting, da. Som Kunstsilo?

– Hehe. Nå er du provokator­isk. Vi er uenige om Kunstsilo også, sier Storbukås.

Tross uenigheten­e, Storbukås «ser ingenting som hindrer et samarbeid».

– Det er helheten som teller. Vi har et godt samarbeid med Harald Furre. Jeg kommer ikke til å si noe negativt om ham, men vi er to forskjelli­ge partier. Det har blitt mer synlig i denne perioden. Jeg er ikke innstilt på å lukke noen dører. Samarbeide­t i denne perioden har fungert bra. Det tror jeg alle de andre partiene også vil skrive under på, sier Storbukås.

Vi kommer til å bruke en del tid i partiet på om det er verdt å sitte og forvalte en politikk som totalt strider mot det vi står for. STIAN STORBUKÅS,

Frps ordførerka­ndidat

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Stian Storbukås (midt i bildet) ble valgt som Frps ordførerka­ndidat under lørdagens nominasjon­smøte i bystyresal­en i Kristiansa­nd. Til høyre andrekandi­dat Christian Eikeland.
FOTO: ERLEND OLSBU Stian Storbukås (midt i bildet) ble valgt som Frps ordførerka­ndidat under lørdagens nominasjon­smøte i bystyresal­en i Kristiansa­nd. Til høyre andrekandi­dat Christian Eikeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway