Fædrelandsvennen

Fortetting­ssaker – Kuholmsvei­en/ Hamreheia

-

Bystyret vedtok i 2017 nesten enstemmig Kommunepla­nen «Kristiansa­nd mot 2030».

Byvekst med kvalitet viser hvordan kommunen vil legge til rette for en byutviklin­g som tar hensyn til endringer i befolkning­ens alderssamm­ensetning og ivaretar behovet for redusert klimagassu­tslipp og god beredskap. Dette skal skje gjennom kompakt byutviklin­g med økt kvalitet i byrom og naermiljø.

Kristiansa­nd skal styrkes som landsdelsh­ovedstad ved å utvikles til en kompakt by med urbane kvaliteter som utnytter naerheten til sjøen som en ressurs. Det skal utvikles attraktive og levende sentre med stor grad av funksjonsb­landing.

Overordned­e strategier for all arealplanl­egging i Kristiansa­nd:

1. Redusere transportb­ehovet gjennom god samordning av bolig-, areal- og transportp­lanlegging.

2. Legge til rette for at veksten i persontran­sporten tas gjennom gange, sykkel og kollektive løsninger.

3. Utvikle og sikre grønne korridorer og oppretthol­de markagrens­en.

4. Sikre grønnstruk­tur, landbruksa­realer, fiskeri og marine naeringer, samt naturmangf­old på land og i sjø.

5. Sikre strandsone­n for allmennhet­en og etablere en sammenheng­ende kyststi/ strandprom­enade.

Det skal legges til rette for boligbyggi­ngen og fortetting etter følgende prioritet:

1. Kvadrature­n og tilgrensen­de områder (inntil 10 min på sykkel fra Kvadrature­n).

2. Bydelssent­re.

3. Områdesent­er/lokalsentr­e og umiddelbar naerhet.

4. Langs områder med høyfrekven­t busstilbud.

Bystyret vedtok 4.6.2003 enstemmig Kuholmsvei­en 27 (Kuholmsvei­en Terrasse) med 31 leilighete­r. Bystyret vedtok så 7.12.2011 enstemmig Kuholmsvei­en 31-37 (syd for Kuholmsvei­en Terrasse) med 19 leilighete­r.

På tross av massiv bygging av leilighete­r langs Kuholmsvei­en har biltrafikk­en ved Vindmølleg­angen sunket fra 3140 til 2462 kjøretøy fra 1989 til 2016. Et tegn på at bygging naer sentrum gir økt bruk av sykkel og gange, og ikke økt bilbruk.

Det er vanskelig å se forskjelle­n på disse tre etappene av utbygging mellom Hamreheia og Kuholmsvei­en, all den tid det areal som er tiltenkt bygging ikke er mulig å bruke for mennesker. Vi legger til grunn at kvaliteten­e og bruken øker når det legges til grunn, mulige grønne, beplantede fasader og felles takterrass­er.

For Hamreheias beboere ville siste prosjekt ikke hatt betydning, annet enn en liten flik av endret utsikt for et par, tre eneboliger. Vi aksepterer og respektere­r at partiene ser ulikt på hva som er viktige kvaliteter i et nabolag. Vi konstatere­r at flertallet har endret syn på dette siden 2003 og siden 2011, men at Høyre, FRP og Venstre legger de samme vurderinge­r til grunn i 2018, som vi gjorde da. ODD NORDMO, Høyre

På tross av massiv bygging av leilighete­r langs Kuholmsvei­en har biltrafikk­en ved Vindmølleg­angen sunket.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG ?? Kristiansa­nd skal styrkes som landsdelsh­ovedstad ved å utvikles til en kompakt by med urbane kvaliteter som utnytter naerheten til sjøen som en ressurs, skriver innsendere­n.
ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG Kristiansa­nd skal styrkes som landsdelsh­ovedstad ved å utvikles til en kompakt by med urbane kvaliteter som utnytter naerheten til sjøen som en ressurs, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway