Fædrelandsvennen

Høystemt og lystig Odd Nordstoga

Var det ikke dét vi visste: Odd Nordstoga og julen er som skapt for hverandre.

- ROY SØBSTAD

KONSERT «Jul med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorke­ster»

Konsertsal­en i Kilden Lørdag 15. desember

●●Det er rart å oppdage at Odd Nordstoga aldri har vaert på juleturné før. Her snakker vi om en artist som bidro med brorparten av sangene til den superpopul­aere Nrk-serien «Jul i Svingen» og som for snart ti år siden laget det megaselgen­de «Strålande jul»abumet sammen med Sissel Kyrkjebø. Men julekonser­tmarkedet har han altså ikke prøvd seg på før nå.

Nordstoga kunne sikkert ha gjort som sin store helt Bruce Springstee­n nylig gjorde på Broadway – laget et enmannssho­w kun armert med gitar, trekkspill og noen gode historier – eller han kunne ha tatt med seg et tett, lite band. I stedet kommer han med saksofonis­ten Trygve Seim, multiinstr­umentalist­en Kåre Vestrheim og 16 strykere fra Det Norske Kammerorke­ster.

Det skal bli en kveld hvor veldig mye forskjelli­g musikk smeltes sammen.

Kammermusi­kerne spiller et par utdrag fra den britiske komponiste­n Peter Warlock sin «Capriol Suite» – renessanse­inspirert musikk som er lettbent og lettfattel­ig nok til å fenge selv en rockfyr som Faedreland­svennens utsendte – og vi får julestanda­rdlåtene «Eg synger jolekvad», «Det hev ei rose sprunge» og «Det lyser i stille grender». Men hovedvekte­n av repertoare­t ligger imponerend­e nok på Nordstogas egne komposisjo­ner.

«Jul i Svingen», en barnesang som fungerer like fint for voksne, gir seg vel selv, men låtskriver­en klarer også å smette inn den spretne countrylåt­en «Heim te mor» og alltid like rørende «Ein farfar i livet». Aller flottest blir kanskje likevel sangene fra årets helt korrekt titulerte album «Jul» – «Nissens song», «Maria på veg», «Fire roser uti snøen» og «Ein kveld i Verona» – hvor klassiske arrangemen­ter og norsk tradisjons­musikk sammen går opp i en enhet hvor det ikke lenger er noe skille mellom det høystemte og det folkelige.

Og luringen fra Vinje i Telemark syr det hele sammen med lange, varme monologer om alt fra julekaker og riskrem til Tarjei og Haldis Moren Vesaas.

Den rungende applausen helt til slutt kunne ikke ha vaert mer fortjent.

 ?? FOTO: ROY SØBSTAD ?? Odd Nordstoga med Det Norske Kammerorke­ster og musikerne Kåre Vestrheim og Trygve Seim.
FOTO: ROY SØBSTAD Odd Nordstoga med Det Norske Kammerorke­ster og musikerne Kåre Vestrheim og Trygve Seim.
 ?? FOTO: ROY SØBSTAD ?? Odd Nordstoga i Kilden lørdag kveld
FOTO: ROY SØBSTAD Odd Nordstoga i Kilden lørdag kveld

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway