Fædrelandsvennen

Tror KRF regjerer over nyttår

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad naermer seg en konklusjon i sonderinge­ne. Hans Fredrik Grøvan sier sannsynlig­heten er stor for at KRF går i regjering.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Etter intense sonderings­møter begynner Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad å få en følelse av hvor de skal lande.

– Jeg regner det som svaert sannsynlig at vi får en avtale som fører til at KRF går i regjering, sier Grøvan.

– Det sier jeg fordi det er uttrykt sterk vilje fra den sittende regjering å få dette til, og KRF har et landsstyre­vedtak som sier det er dette vi skal prøve, utdyper han.

Krfs parlamenta­riske nestleder sitter i den såkalte referanseg­ruppa der medlemmer fra både rød, gul og blå side i partiet nå spiller ball med forhandlin­gsutvalget der Kjell Ingolf Ropstad er leder.

– MYE AVKLART MOT SLUTTEN

Ropstad har siden 22. november sittet i intense sonderings­møter med partiledel­sen i Høyre, Frp og Venstre, og onsdag håper han KRF kan konkludere med om de ønsker å starte reelle forhandlin­ger eller ikke.

– Vi trenger en avklaring før jul, og jeg begynner å få en følelse av hvor vi eventuelt skal lande, sier Ropstad over en porsjon julegrøt inntatt i all hast ved kontorpult­en på Stortinget.

– Men mye av det viktigste blir avklart mot slutten, for det er mot slutten man er mest villig til å gi, legger han til.

STOR AVSTAND TIL FRP

Det ingen hemmelighe­t at eksempelvi­s klima, skattepoli­tikk, innvandrin­g og abort er saker der KRF står svaert langt fra den mulige samarbeids­partneren Frp, men Ropstad lar seg ikke lokke ned i sonderings­detaljene:

– Vi må bli enige på alle felt. Det er minst like viktig å bli enige om en god landbruksp­olitikk, sier han.

Ropstad har mandat fra partiet til å bringe Krfs kristne verdigrunn­lag, likeverdsr­eform, barnerefor­m og global kamp for klima og mot fattigdom inn i eventuelle regjerings­forhandlin­ger. Men det er et mulig løfte om endring av abortloven som i offentligh­eten er blinket ut som det som ga Ropstad seieren på Krfs landsmøte i november:

– Vi stiller ingen ultimatum, svarer Ropstad på spørsmål om det virkelig går mot en endring av abortloven med KRF i regjering.

MENNESKEVE­RDET

På nabokontor­et sitter Hans Fredrik Grøvan som svarer slik:

– Abort er et av flere spørsmål som handler om menneskeve­rdet. Det er også andre spørsmål innen bioteknolo­giloven som dreier seg om sortering og ivaretakel­se av menneskeve­rdet, og det er ingen tvil om at dette er viktig for oss, uten at jeg skal bevege meg for mye ned i detaljene, sier han.

Sonderinge­ne skal avklare hvilke saker det vil bli enkelt å bli enige om i eventuelle forhandlin­ger, og hvilke som kan skape trøbbel.

– Det blir nok noen tøffe tak, og ingen ting er på plass ennå, men jeg vil tro at totalopple­velsen peker mot regjering, mener Grøvan.

TAR FORBEHOLD

Resultatet av sonderinge­ne skal etter planen bringes inn for godkjennin­g av Krfs landsstyre og stortingsg­ruppe onsdag. Dersom det da blir gitt grønt lys, regner Ropstad med at reelle forhandlin­ger kan starte rett over nyttår.

Han garanterer likevel ikke at det virkelig resulterer i en regjering der KRF inntar statsrådsk­ontorene:

– Vi må bare innse at vi går til forhandlin­gene med litt større forbehold enn det som er vanlig. Vi må akseptere muligheten for at det ikke blir noen regjering, sier han.

– MISTER EN DYKTIG LEDER

Dersom Kjell Ingolf Ropstad lykkes med å bringe KRF inn i regjering, går Knut Arild Hareide av som partileder. Det gjorde han klart på landsmøtet i november.

Grøvan var anfører for partiets «gule» fløy som ønsket å vaere i en uavhengig vippeposis­jon, og han synes fortsatt det hadde vaert det beste.

Men hvis Hareide går, ser Grøvan gjerne at Krfs nye leder kommer fra Aust-agder:

– Kjell Ingolf Ropstad er helt klart en opplagt kandidat. Han har mange gode lederegens­kaper, kjenner partiet godt, og vil kunne fylle rollen på en veldig god måte, sier han.

Også Knut Arild Hareide selv har pekt på Ropstad som sin egen etterfølge­r.

– Det er selvsagt hyggelig at han gjør det, men samtidig er det ikke sikkert at vi kommer i en slik situasjon, sier Kjell Ingolf Ropstad.

TRE STATSRÅDER

– Men nå må vi avvente de prosesser vi skal gjennom, og lederspørs­målet er ikke noe jeg bruker mange kalorier på i dag, tilføyer han.

Men noen kalorier går med til å tenke på eventuelle statsrådsp­oster.

– Det er klart det er noe vi tenker på og diskuterer internt, sier Ropstad. Han mener det er naturlig at KRF får tre statsrådpo­ster akkurat som Venstre.

– Og når du spiser julegrøt neste år er du både statsråd og partileder?

– Det vil tiden vise, sier Ropstad og tar seg en slurk rød saft.

 ??  ??
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vi trenger en avklaring før jul, sier Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Han håper den kommer onsdag. – Men det er ingen katastrofe om det blir torsdag, sier han over en porsjon julegrøt inntatt i all hast.
FOTO: TONE SANDBERG – Vi trenger en avklaring før jul, sier Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Han håper den kommer onsdag. – Men det er ingen katastrofe om det blir torsdag, sier han over en porsjon julegrøt inntatt i all hast.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Jeg regner det som svaert sannsynlig at vi får en avtale som fører til at KRF går i regjering, sier Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: TONE SANDBERG – Jeg regner det som svaert sannsynlig at vi får en avtale som fører til at KRF går i regjering, sier Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway