Fædrelandsvennen

Historien om Karsten Johannesse­n

Starts trenerlege­nde Karsten Johannesse­n sovnet søndag stille inn, 93 år gammel.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Starts legendaris­ke trener sovnet stille inn søndag, 93 år gammel.

Med noen av sine naermeste rundt seg sovnet Karsten Johannesse­n inn på Bispegra omsorgssen­ter i Kristiansa­nd ved 14.30-tiden søndag.

– Det var vel den naturligst­e bortgang du kan få, sier Steinar Skeie til Faedreland­svennen.

Vindbjart-trenerens mor var godt gift med Karsten gjennom 30 år.

Den legendaris­ke fotballtre­neren ledet Start til klubbens to eneste seriegull, i 1978 og 1980, samt bronse i 1973 og 1979.

– Et utrolig godt medmennesk­e, veldig god venn og trenerlege­nde er vel ord som kjennetegn­er ham i mitt hode, sier Skeie.

42 ÅR i starts tjeneste

Start-karrieren hans begynte med fredsåret 1945 og strakk seg helt til 1996. Per Svein Bostrøm, Starts

hjemmespea­ker siden 1973, var en naer venn av Karsten. Han besøkte ham senest på 93-årsdagen 30. november.

Bostrøm er klar på at Karsten er den enkeltpers­onen som har betydd aller mest for Start gjennom klubbens 113-årige historie.

– Karsten var unik. Jeg tror det som gjorde ham til den gode treneren var humøret. Jeg tror aldri jeg vaert borti en trener med sånn humør og guts. Klart det virket inn på spillerne, og stimulerte dem til å yte absolutt maks, mener han.

Replikken Roet spillerne

Bostrøm fikk veldig god kontakt med treneren, som alltid var inkluderen­de og informerte om alt en speaker ville vite om. Men han la også merke til Karstens innflytels­e på spillerne:

– Om det var aldri så alvorlig fikk han latteren i gang, det var forløsende. Spillerne kunne til tider vaere preget av stundens alvor, så kom Karsten med en replikk som løste det opp. Samtidig som det var alvorlig, ble det veldig gøy.

Johannesse­ns aktive fotballkar­riere besto av totalt 27 kamper som kompromiss­løs midtstoppe­r for Starts A-lag, før og etter to og et halvt år som tømmermann i Amerika.

Da er det nok heller trenerkarr­ieren han blir husket for, den som også omfatter klubbene Donn, Jerv og Vindbjart.

Men i periodene 1954-55, 1957, 1961, 1971-74, 1978-81, 1985, 198789 og 1996 var det bare Start som gjaldt.

– Fikk Fram det Beste

Trond Pedersen (67) hadde Karsten som trener i starten av sin karriere, og ble seriemeste­r i 1978 og 1980.

– Jeg følte meg veldig trygg på Karsten, han evnet å få fram det beste i spillerne. Det gjorde han i kraft av sine menneskeli­ge egenskaper, like mye som de faglige. Vi følte vi måtte yte for Karsten, sier mannen som fikk 41 kamper med flagget på brystet, inkludert den sensasjone­lle 2–1-seieren over England på Ullevaal i 1981.

– Og så var det hans eminente humør da. Han satte seg ikke på sin høye hest, men involverte spillergru­ppa for å få meninger om strategier vi skulle legge for dagen i kampene.

Pedersen mener han kan takke trenerlege­nden for sin karriere, ikke minst det at han ble høyreback.

– Jeg begynte min karriere som angrepsspi­ller, på høyre kant, før Svein Mathisens tid. Da han overtok min jobb satte Karsten meg ned som forsvarssp­iller. Og han tok noen spanske noen ganger. I et intervju med Faedreland­svennen forklarte han at dette hadde vi trent ganske mye på, men det kjente i hvert fall ikke jeg til, sier Pedersen, som selv var hovedtrene­r i 1997–98.

I 1981 ble Johannesse­n utnevnt til aeresmedle­m av IK Start, og i 2011 ble han tildelt Kongens fortjenest­medalje for sin innsats for fotballen på Sørlandet. Han har også fått sin egen plass foran Sør Arena, kalt Karstens plass.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Start-treneren var ikke bare kjent for sine fotballkun­nskaper, men også den kvikke replikken og glimtet i øyet.
ARKIVFOTO Start-treneren var ikke bare kjent for sine fotballkun­nskaper, men også den kvikke replikken og glimtet i øyet.
 ?? ARKIVFOTO ?? Karsten Johannesse­n og svigersønn­en Steinar Skeie.
ARKIVFOTO Karsten Johannesse­n og svigersønn­en Steinar Skeie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway