Fædrelandsvennen

Bygger nytt kobberanle­gg til 1,2 milliarder

■ Etter 10-12 års planleggin­g kan endelig spaden settes i jorda. Glencore Nikkelverk er i gang med å bygge nytt kobberanle­gg i Kristiansa­nd til 1,2 milliarder kroner.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Dette er fantastisk. Før jul i fjor fikk vi vite at råstofftil­gangen er sikret for mange år framover. Nå går vi i gang med å bygge nytt kobberanle­gg til 1,2 milliarder kroner, sier fagforenin­gsleder Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk AS.

Han og et par titalls andre Nikkelverk­et-folk iført gule jakker og hvite hjelmer har samlet seg i overkant av de ansattes parkerings­plass. Der starter straks et arbeid som har vaert under planleggin­g i 10–12 år: Et nytt kobberelek­trolyseanl­egg skal erstatte det gamle – per i dag Nikkelverk­ets eldste og mest slitne avdeling, hvor deler av maskinerie­t stammer fra 1930-tallet.

– La meg understrek­e at det gamle anlegget aldri har gått bedre enn i dag. De som driver det, har en stor del av aeren for at vi har fått konserngod­kjenning for en så tung satsing. Det nytter ikke å komme og si at «anlegget går dårlig; vi må ha penger til et nytt». Skal man be om så mange penger, må man vise at man kan gjøre det beste ut av det man har, sier administre­rende direktør Øivind Stenstad.

KVALITETSH­EVING

Fra en gjeng som har jobbet med utviklings­prosjektet, lyder det samstemt:

– La gå at kvaliteten på kobberet fra den gamle avdelingen ikke alltid har vaert på topp. Men pilotanleg­get, som vi har hatt i drift siden 2012 for å vinne erfaringer før et nytt «hovedanleg­g» bygges, har levert glitrende produktkva­litet.

– Det skal operatøren­e ha mye av aeren for, konstatere­r prosjektle­der Ådne Prestø Lie.

– Vi på operatørni­vå har vaert godt involvert, ja, bekrefter Paul Johan Jensen.

– Men Torjus og jeg er gründerne, altså. Vi startet arbeidet i 2007, skoggerler Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen og peker på kollega Torjus Åkre.

LENGRE TIL P-PLASSEN

Stemningen er åpenbart på topp. Selv det leie faktum at de ansatte snart må begynne å parkere nede på området hvor Herman Hansen Mek. Verksted lenge holdt til, ved siden av Hennig-olsen Is, ser ikke ut til å legge noen demper på det kollektive humøret.

Ei heller at et nytt kobberelek­trolyseanl­egg vil ha langt faerre arbeidspla­sser enn avdelingen det skal erstatte.

– Når vi kjører dagens anlegg for full maskin, trenger vi rundt 40 mennesker. Det nye vil trenge mellom fem og ti, antyder Ådne Prestø Lie.

Det tar fagforenin­gsleder Nordhaug med fatning.

– Vi har lang praksis for at slike utfordring­er løses med naturlig avgang, så alle ansatte er helt rolige på det. Husk: Vi er avhengige av effektiv drift for å sikre arbeidspla­ssene for framtida. Og selv med all effektivis­eringen vi har vaert gjennom de senere årene, har tallet på ansatte steget fra under 500 til 550. Dessuten er dialogen med ledelsen god. Ja, jeg vil si at det er stas å vaere oppleve dette, erklaerer Cay Nordhaug.

REKORDER I FLENG

Så er det tid for oppramsing av rekorder.

– Vi får verdens lengste kobberelek­trolysetan­k, åpner Ernst Rosseland med.

– Med verdens laveste energiforb­ruk, supplerer Torjus Åkre.

– Automatise­ringsgrade­n blir så høy at det gjerne kan bli verdensrek­ord der også, varsler en annen kar med gul jakke og hvit hjelm.

Den som har vaert inne i det gamle kobberelek­trolyseanl­egget, vil ha registrert en saeregen odør. Den blir det også slutt på.

– Prosessen blir lukket; all luft fra anlegget samles og renses. Både det, og det lave energiforb­ruket, er med på å gjøre dette til et grønt prosjekt, hevdes det fra en annen herre.

– BLANT DE STØRSTE

– 1,2 milliarder kroner, Øivind Stenstad. Det må da vaere bedriftens suverent største investerin­g siden oppstarten i 1910?

– Absolutt blant de største. Om det er aller størst, er vanskelig å si. Omlegginge­n til klorlutepr­osess på 1970-tallet innebar også en stor investerin­g, men vi har ikke regnet på hva den ville ha utgjort i 2018-kroner.

– Faedreland­svennen har tidligere meldt at dere får 380 millioner kroner fra Enova. Gjelder det fortsatt?

– Ja.

– Og resten stiller Glencoreko­nsernet opp med?

– Ja.

– Selv om mye av de 1,2 milliarden­e går til utstyrsinn­kjøp, så blir det vel også ringvirkni­nger i form av byggearbei­der?

– Ja, det blir stor betydning regionalt.

– Kan du si hvem som bli hovedentre­prenør?

– Ikke riktig ennå. Kontrakten er ikke signert.

 ?? Foto: Jacob buchard ?? Nå blir det nytt kobberelek­trolyseanl­egg ved Nikkelverk­et. Foran f.v.: Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen, og prosjektle­der Ådne Prestø Lie.
Foto: Jacob buchard Nå blir det nytt kobberelek­trolyseanl­egg ved Nikkelverk­et. Foran f.v.: Torjus Åkre og Ernst Rosseland fra forsknings­avdelingen, og prosjektle­der Ådne Prestø Lie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway