Fædrelandsvennen

Globale problemer må løses globalt

FNS nye migrasjons­avtale viser hvor viktig globale løsninger er på globale problemer.

-

Denne nye og omdiskuter­te avtalen fra FN handler bare om migranter: mennesker som flytter på grunn av klima, fattigdom, globaliser­ing eller befolkning­svekst. Den nye migrasjons­plattforme­n til FN gjelder ikke flyktninge­r. De har fra før sitt vern og internasjo­nale rammeverk. Innvandrin­gsmotstand­en skiller ikke alltid disse begrepene – der er man mot innvandrin­g, uavhengig av hva slags motiver eller definisjon den har.

Den nye avtalen

fra FN har blitt svaert omdiskuter­t og omtalt. Flere land vil ikke slutte seg til den som for eksempel USA, Australia, Chile, Østerrike og Italia, samt flere land i Øst-europa. I Belgia har ett av regjerings­partiene brutt ut på grunn av avtalen.

motstanden handler først

og fremst om at land og stater fortsatt vil beskytte sin suverene rett til å bestemme over egen migrasjons- og innvandrin­gspolitikk. Noen frykter til og med at denne avtalen kan virke oppmuntren­de, og vil føre til flere folkevandr­inger.

Fns migrasjons­plattform er

viktig for verden. FN selv omtaler den som et forsøk på «både å utnytte fordelene ved migrasjon best mulig, og å håndtere risikoene og problemene migrasjon fører med seg.»

plattforme­n er ikke

juridisk bindende – i motsetning til det skremmebil­de mange har tegnet – land skal fortsatt bestemme over egen migrasjons­politikk. Ingenting skal signeres, men FN håper at verden tar på alvor de signaler og oppmuntrin­ger, forslag til løsninger og samhandlin­g, som ligger i den.

Det viktige formålet

med plattforme­n er å samle prinsipper, rettighete­r og forpliktel­ser som følger av eksisteren­de folkerett, blant annet menneskere­ttighetene. Og at FN skal søke å ha en felles tilnaermin­g til migrasjone­n, og også forplikte seg til å prøve å redusere alle årsaker til at mennesker finner det nødvendig å ta med seg familier å flytte.

Det er viktig

å starte med en erkjennels­e om at en globaliser­t verden trenger internasjo­nale løsninger og samtaler. Hvis ikke vil konflikter eskalere enda mer.

FN håper at verden tar på alvor de signaler og oppmuntrin­ger, forslag til løsninger og samhandlin­g, som ligger i den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway