Fædrelandsvennen

Gir ti mill. til hytte som erstatter Ø

Nicolai Tangens Ako Foundation gir inntil ti millioner kroner til ei ny hytte i Setesdal Vesthei. Dermed er DNT Sør kvitt hodepinen Øyuvsbu.

-

– At Øyuvsbus beliggenhe­t forstyrrer reintrekke­ne, er et problem. Og selv om ingen har pålagt oss å flytte hytta, er gaven en ypperlig mulighet til både å løse problemet og få ei ny, flott hytte. Usikkerhet­en har gjort at vi ikke har kunnet oppgradere dagens utgave, sier daglig leder Bjørn Andersen-steinsland i DNT Sør.

«DNT» står som kjent for Den Norske Turistfore­ning.

Gaven Andersen-steinsland snakker om, er på inntil ti millioner kroner og kommer fra den ideelle stiftelsen Ako Foundation, som den londonbase­rte kristiansa­nderen Nicolai Tangen står bak. Formelt gis den til hyttefonde­t til DNT sentralt, som rundet 150 år tidligere i 2018. Men pengene er øremerket DNT Sør og Setesdalsh­eiene.

– ALT SOM ER BRA MED NORGE

Slik forklarer Nicolai Tangen bakgrunnen for gaven i en pressemeld­ing fra DNT Sør:

– Turistfore­ningen og deres arbeid står for meg som en perfekt oppsummeri­ng av alt som er bra med Norge: Det er naturen, det er tilrettela­gt for alle, og det er basert på tillit og dugnad. Å kunne gi en ny hytte til DNT er rett og slett utrolig hyggelig og dette har lenge stått på listen over ting jeg har lyst til å gjøre.

Han fortsetter:

– Jeg fikk et spørsmål om jeg kunne gi en liten gave i forbindels­e med 150-årsjubilee­t. Det var nesten komisk, ettersom jeg bare uken før hadde vaert innom DNTS nettside for å se om det kanskje var plass til en ny hytte i Setesdal. Og det viste det seg altså at det var! Nå gleder jeg meg skikke- lig til å besøke den nye hytta om noen år, og se hvor den blir liggende i de vakre Setesdalsh­eiene, uttaler Nicolai Tangen.

– Flott gjort, og det er tydelig at dette kommer fra både lyst og hjerte, kommentere­r Bjørn Andersen-steinsland.

AKO HYTTA

DNT Sør har besluttet at den nye hytta skal hete Ako Hytta.

– I tråd med tidligere tradisjon der gavehytter baerer givernes navn, sier Andersen-steinsland.

Det er nå etablert en arbeidsgru­ppe av DNT Sør, grunneiere, verneområd­emyndighet­er og lokale kommuner. I løpet av 2019 skal gruppen anbefale hvilken plassering som vil vaere det beste for villreinen, vern av naturen i området, grunneiere og fjellturis­tene.

– Målet er at arbeidsgru­ppen innen sommeren 2019 skal gi en endelig anbefaling for plassering av Ako Hytta, slik at driften ved Øyuvsbu kan legges ned. Vi håper å finne en plassering i naerheten av Brokke-suleskarve­ien, for å kunne tilby en Dnt-hytte som er enkel å besøke og tilgjengel­ig for alle, forteller DNT Sørs daglige leder.

ARKITEKTKO­NKURRANSE

Så snart lokaliseri­ng er bestemt, utlyses arkitektko­nkurranse.

– Som blir spennende. Kanskje kan vi få til noe som er moderne i konstruksj­onen, men historisk i utseende? Det vil vise seg. Men det ligger nok an til ei betjent hytte med god standard, antyder DNT Sør-sjefen.

– Som Haukeliset­er? – Dnt-hytta på Haukeli skaper masse naturbaser­t aktivitet for mennesker som ankommer med bil. Så kanskje noe sånt, ja, svarer Bjørn Andersen-steinsland.

 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKHUS (ARKIV) ?? Slik ser Øyuvsbu ut i sommerhalv­året. Hytta ligger bare cirka 20 minutters gange ned fra veien mellom Brokke og Suleskar. Nå ligger det an til ei ny hytte som skal hete Ako Hytta, også den beliggende naer samme vei, men ikke på samme sted.
FOTO: JOSTEIN BLOKHUS (ARKIV) Slik ser Øyuvsbu ut i sommerhalv­året. Hytta ligger bare cirka 20 minutters gange ned fra veien mellom Brokke og Suleskar. Nå ligger det an til ei ny hytte som skal hete Ako Hytta, også den beliggende naer samme vei, men ikke på samme sted.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Inntil ti millioner kroner fra Ako Foundation til ny hytte, til erstatning for dagens Øyuvsbu, skapte god førjulsste­mning hos DNT Sør mandag. F.v. Bjørn Andersen-steinsland (daglig leder), Hanne Cecilie Jensen, Kristina Humborstad, Mie Kaasa og Per Thomas Skaanes.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Inntil ti millioner kroner fra Ako Foundation til ny hytte, til erstatning for dagens Øyuvsbu, skapte god førjulsste­mning hos DNT Sør mandag. F.v. Bjørn Andersen-steinsland (daglig leder), Hanne Cecilie Jensen, Kristina Humborstad, Mie Kaasa og Per Thomas Skaanes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway