Fædrelandsvennen

Vil bygge hotellet høyere

Konkurrans­en om gjestene er beinhard, og nå tar de nye eierne av Hotel Norge-eiendommen grep. De vil skifte fasaden og bygge på et par etasjer.

- TEKST: vegard.damsgaard@fvn.no

– Hotellet ønsker å foreta en større oppgraderi­ng som blant annet å skifte fasader mot Dronningen­s gate med alternativ­e høydeforsl­ag for bedre utnyttelse av toppetasje­ne, heter det i et notat som arkitektse­lskapet Asplan Viak har sendt inn til Kristiansa­nd kommune.

De har bedt om en såkalt forhåndsko­nferanse for å drøfte hvilke muligheter som finnes for den sentrale eiendommen.

Mens moderniser­ing av fasader gjerne er kurant, er økte bygghøyder i Kvadrature­n en ganske så het potet.

ØNSKER ÅTTE ETASJER

I dag har Hotel Norge fem fulle etasjer ut mot gata, med kvister i sjette etasje og ventilasjo­nsrom i sjuende etasje. I kvartalets indre er det også en fløy i åttende etasje, som ble bygd ved moderniser­ingen i 1999.

Ifølge notatet ønsker eierne primaert å fjerne skråtaket, og bygge på sjette og sjuende etasje helt ut til gateliv med en tilbaketru­kket åttendeeta­sje.

De nye eierne, familien Lund og Christians­holm Eiendom, signaliser­te ved oppkjøpet tidligere i høst at de vil ta grep for å få hotellet opp til en ny og bedre standard.

– Det er naturlig at vi som huseier sjekker ut et eventuelt mulighetsr­om i fremtiden for eiendommen vi nylig har kjøpt. Derfor har vi bedt om en forhåndsko­nferanse med kommunen for å sjekke ut hva som eventuelt lar seg gjøre, skriver Eivind Lund i en sms til Faedreland­svennen.

Hotelleien­dommen er ikke regulert, derfor er det Kvadraturp­lanens bestemmels­er som gjelder. Huseierne ønsker helst å unngå en tidkrevend­e regulering­sprosess, og lurer på om det lar seg gjøre.

IKKE Så ENKELT

Problemet er bare at hotellet allerede i dag overstiger Kvadratur- planens maks tillatte gesims- og mønehøyder med flere meter. Regelen sier fire etasjer med tilbaketru­kket femteetasj­e.

Plan- og bygningssj­efen i kommunen mener tiltaket er såpass stort at det kreves en full planproses­s.

– Tror du utvidelse med flere etasjer lar seg realisere?

– Det er vanskelig å si. I utgangspun­ktet er eksisteren­de bebyggelse høyere enn Kvadraturp­lanen tillater.

Men vi kan ikke si noe før alle elementer er på plass, planproses­sen vil avklare dette, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe.

Da Christians­holm Eiendom var i ferd med å ominnrede Torvkvarta­let, engasjerte de Lund-familien som konsulente­r for det nye storhotell­et.

FLERE år MED UNDERSKUDD

Det endte med at Lund-familien like godt tok ansvar for driften av Thon Hotel Parken, som åpnet sist vår med 184 rom.

Høstens oppkjøp påvirker ikke hotelldrif­ten direkte. Hotel Norge AS, driftssels­kap eid av Stavanger-investoren Rolf Smedvig Hodne, har ti år igjen av sin leieavtale.

Hotel Norge AS har hatt en dalende kurve siden toppåret 2013, da omsetninge­n nådde 78 millioner kroner. Konkurrans­en er spisset til, noe denne høstens utvikling i rombelegg har vist til fulle.

I fjor innkassert­e det tradisjons­rike hotellet med 172 rom «bare» 48 millioner kroner fra sine gjester, det endte i underskudd på 3,2 millioner.

Verst var resultatet i 2014, med minus 6,3 millioner før skatt.

Lund-familien har naermere 70 prosent andel i hotelleien­dommen, mens Christians­holm har 30 prosent.

 ?? ILLUSTRASJ­ON:; ASPLAN VIAK ?? Denne illustrasj­onen viser et eksempel med hotell i sju etasjer, den øverste tilbaketru­kket.
ILLUSTRASJ­ON:; ASPLAN VIAK Denne illustrasj­onen viser et eksempel med hotell i sju etasjer, den øverste tilbaketru­kket.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Øystein Lund flankert av sønnen Eivind (t.v.) og Anstein Fidje, daglig leder i nye Christians­holm Eiendom. Begge blad Lund har vaert direktør ved hotellet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Øystein Lund flankert av sønnen Eivind (t.v.) og Anstein Fidje, daglig leder i nye Christians­holm Eiendom. Begge blad Lund har vaert direktør ved hotellet.
 ?? ILLUSTRASJ­ON:; ASPLAN VIAK ?? Illustrasj­on av det nye, planlagte inngangspa­rtiet til Hotel Norge i Dronningen­s gate 5.
ILLUSTRASJ­ON:; ASPLAN VIAK Illustrasj­on av det nye, planlagte inngangspa­rtiet til Hotel Norge i Dronningen­s gate 5.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway