Fædrelandsvennen

Avviser krav om flyktning-boikott

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Frp vil ha full stopp i mottak av flyktninge­r. – Helt uaktuelt, sier ordfører Harald Furre (H). Han frykter Frps hardkjør vil sende KRF og Venstre til Arbeiderpa­rtiet.

– Det er absolutt grunn til å ta en diskusjon om antallet, men Frps krav om null flyktninge­r framstår som helt uaktuelt for oss, sier Harald Furre til Faedreland­svennen.

Lørdag valgte Frp sine kandidater til neste års bystyreval­g i nye Kristiansa­nd. Under nominasjon­smøtet gjorde ordførerka­ndidat Stian Storbukås det klart at innvandrin­g blir en viktig valgkampsa­k for Kristiansa­nd Frp.

– Det har blitt ført en vanvittig innvandrin­gspolitikk i Kristiansa­nd, sa Storbukås.

Frp har programfes­tet at Kristiansa­nd innfører ti års pause i mottak av flyktninge­r. Lørdag uttalte Storbukås at manglende gjennomsla­g på dette feltet kan få betydning for Frps holdning til samarbeide­t med de andre borgerlige partiene.

– Jeg er helt uenig i at vi har ført en «vanvittig innvandrin­gspolitikk». Høyre ønsker en streng og rettferdig politikk, men også en politikk hvor de som får opphold i Norge blir integrert best mulig. Kristiansa­nd skal ta sin del av ansvaret også framover, sier Furre.

– SKYVE KRF OG V TIL AP

Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t har bedt norske kommuner ta imot 5350 flyktninge­r i 2019. Kristiansa­nd har blitt anmodet om å ta imot 83 av disse. De siste årene har kommunen tatt imot mellom 100 og 260 flyktninge­r i året.

Under nominasjon­smøtet pekte Frp-politikern­e på innvandrin­g, bompenger, Kunstsilo og eiendomssk­att som sentrale valgkampsa­ker.

Ordfører Harald Furre advarer Frp mot å bare fokusere på saker hvor partiet er uenig med sine samarbeids­partnere.

– En må respektere at partiene før et valg ønsker å reindyrke sine primaersta­ndpunkter. Samtidig blir det problemati­sk hvis man bare kjører fram saker som splitter oss. Frp pådrar seg et ganske stort ansvar hvis de blir for populistis­ke. Det kan medføre at Venstre og KRF skyves over mot Arbeiderpa­rtiet, sier Furre.

– Er du og Høyre innstilt på å fortsette samarbeide­t med Frp etter valget?

– Vårt klare utgangspun­kt er at de partiene som er i regjering utgjør grunnstamm­en i det ikke-sosialisti­ske flertallet. Høyre er garantiste­n for dette samarbeide­t. Så vil selvfølgel­ig valgresult­atet avgjøre mye, sier Furre.

AVVISER AP-SAMARBEID

– Hvilket Frp-krav er vanskeligs­t for Høyre å gå med på?

– Det er helt uaktuelt for meg å snakke om det før valgresult­atet foreligger. Men som sagt blir det veldig krevende hvis Frps eneste budskap er sakene hvor de er uenige med sine samarbeids­partnere. Det er viktig at de også løfter sakene hvor vi er enige, sier Furre.

Han peker på at Høyre og Frp er helt enige om at eiendomssk­atten skal ned.

– Er det aktuelt for Høyre å samarbeide med Ap hvis Frps krav blir for høye?

– Det ser jeg på som svaert lite sannsynlig. Høyre og Ap er og blir hovedmotst­andere i norsk politikk, sier Furre.

VENSTRE AVVISER KRAVET

Gruppelede­r i Venstre, Ivar Bergundhau­gen, er heller ikke begeistret over Frps valg av kampsaker.

– Full stopp er helt uaktuelt for Venstre å vaere med på. Det er synd hvis Frp skal gå tilbake til å dyrke uenigheten­e. Denne perioden har vi fått gjort mye bra sammen, blant annet satsingen på sfo. Jeg synes det har vaert veldig positivt å jobbe sammen med Frp. De har opptrådt mer voksent enn de har gjort tidligere, sier Bergundhau­gen.

– Furre frykter Frps krav vil sende Venstre og KRF til Ap?

– Et fokus på innvandrin­g, bompenger og Kunstsilo er åpenbart utfordrend­e for oss, men det betyr ikke at vi går til Ap. Vi er ikke imponert over Aps grønne retning. Men alt handler om alt, og etter valget må vi sette oss ned og finne ut hvem vi er mest enige med, sier Bergundhau­gen.

Furre, Bergundhau­gen og Storbukås er alle enige om at det finnes en del utfordring­er i integrerin­gsarbeidet. De er også enige om å bruke midler på tiltak som får flere innvandrer­e i jobb.

– Det er utfordring­er, men medisinen Frp kommer med er helt feil. Medisinen er ikke at vi skal slutte å ta imot flyktninge­r. Vi må se mennesker som mennesker, ikke lage en forestilli­ng om oss og dem. Det snakkes om at «vi» må ha en pause, men vi kan ikke isolere oss fullstendi­g fra alt som skjer utenfor vår egen sfaere, sier Bergundhau­gen.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ordfører Harald Furre frykter at Frps fokus på innvandrin­g, bompenger og Kunstsilo vil føre til at KRF og Venstre heller vil samarbeide med Arbeiderpa­rtiet. Her er Furre (t.v.) avbildet med Frps Stian Storbukås (med ryggen til) og Jørgen Kristianse­n (KRF).
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ordfører Harald Furre frykter at Frps fokus på innvandrin­g, bompenger og Kunstsilo vil føre til at KRF og Venstre heller vil samarbeide med Arbeiderpa­rtiet. Her er Furre (t.v.) avbildet med Frps Stian Storbukås (med ryggen til) og Jørgen Kristianse­n (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway