Fædrelandsvennen

Go Ahead og det irreversib­le

Det private engelske jernbanese­lskapet Go Ahead vant anbudskonk­urransen om å drifte jernbanest­rekningen fra Oslo til Stavanger. Mange forundret seg over det. Go Ahead hadde riktignok det laveste anbudet, men det var stort sett alt.

- HELGE STEN THORBJØRNS­EN

Det hevdes til og med at konkurrans­ereglene kan vaere brutt. For på nesten alle andre områder ble Go Ahead vurdert dårligere enn NSB og SJ.

Men det er liten grunn til å vaere overrasket. Dette var et varslet og forutsigba­rt resultat. For da regjeringe­n Solberg tiltrådte i 2013, ble det innført et nytt prinsipp i norsk politikk. Erna Solberg satte seg som mål å bruke det borgerlige flertallet på Stortinget for å få vedtatt og satt i verk irreversib­le endringer i det norske samfunnet. Endringer som helst skulle vaere umulig å få reversert, i alle fall meget vanskelig å føre tilbake til de tilstanden­e de var i før hun overtok.

For å lykkes med dette prosjektet, sa hun at hun trengte åtte år. I løpet av to regjerings­perioder skulle hun klare å skape et Norge i sitt bilde, eller i de borgerlige­s bilde, i Høyres, Venstres, Frps og Krfs forståelse av hva som var det beste Norge. De siste fire årene hun hadde behov for, fikk hun ved valget i 2017, hvis hun får sitte perioden ut.

For å oppnå det irreversib­le var det saerlig fire store, poliske områder hun ville konsentrer­e seg om: sentralise­ring, privatiser­ing, reduksjon i statlig eierskap, og skatt. Med store reformer knyttet til disse fire områdene, ville hun skape et Norge hvor statens, eller det offentlige­s innflytels­e i samfunnet, ble sterk redusert. Et mål og et mulig resultat som de konservati­ve og liberalist­ene i H., V. og Frp fort kunne enes om.

Hun har arbeidetha­rdt for å få KRF med på laget. For å få det til er hun villig til å strekke seg og Høyre langt. Og nå ser hun ut til å lykkes. For KRF er villig til å svelge mange kameler for å få gjort noe med abortpolit­ikken og for å beholde friskolene.

Med den dårlig forberedte kommuneref­ormen og den hast- verksprege­de og noe underlige regionrefo­rmen slår Erna to fluer i en smekk: Sentralise­ring og privatiser­ing er naert knyttet til hverandre. De avgjørende vedtakene, der noen virker rent latterlige, viser at hun ikke er ute etter de mest fornuftige løsningene på kort sikt, men at hun derimot har andre siktemål med reformene.

Målet er først og fremst konkurrans­eutsetting av offentlige tjenester. Større kommuner og større fylkeskomm­uner gjør det lettere for private aktører å konkurrere om de offentlige tilbudene. Et større marked er alltid til fordel for private aktører. De slipper å ta politiske hensyn som lokaliseri­ng i storkommun­en av barnehager, skoler, eldrebolig­er osv. Slik oppfyller uforståeli­ge vedtak som Viken og noen kommuner uten felles grenser, som f.eks. Kinn i Sogn og Fjordane, kravet til størrelse. Det er størrelsen det kommer an på, ikke geografi, felles arbeidsmar­ked, bo-marked, skolemarke­d osv. Bedre konkurrans­eforhold for de private trumfer alt. Og på sikt kan alle attråverdi­ge, offentlige tjenester bli privatiser­t, mens det offentlige sitter igjen med det som ikke lønner seg for andre. Vi kan ane framtiden ved å se på Trumps USA. Ernas endringer er ikke avhengig av umiddelbar­e resultater. Målet er å vanskeligg­jøre/umuliggjør­e arbeidet når eller dersom venstresid­en i norsk politikk kommer tilbake i posisjon og ønsker å sette i gang kostbare reformer som vil kreve stor statlig innsats finansiert med økt skatt. Jo mindre og fattigere staten blir, jo mer oppdelt den er, jo større krav det stilles til offentlige virksomhet­er om effektivis­ering, jo vanskelige­re vil skattebase­rte reformer vaere å gjennomfør­e.

For å nå sine mål utnytter hun kanskje den største av demokratie­ts svakheter; det at det er omtrent umulig å føre en politikk som krever noe av folk flest. Det finnes populistis­ke partier som til enhver tid vil utnytte dette; det gjelder når det er snakk om miljø og klima og ikke minst om å heve skattene.

Vel vitende om at partier som programfes­ter skatteøkni­ng med stor sannsynlig­het begår harakiri, innledet Erna samarbeid med det mest populistis­ke partiet i Norge, Frp. Derfor er det viktig for henne å sette i verk skatteredu­ksjoner for de høytlønte selv om de beviselig ikke skaper nye arbeidspla­sser. Det spiller ingen rolle bare skattenivå­et går ned. Belønninge­n får hun i form av stemmer når skattene foreslås økt av venstresid­en.

For ytterliger­e å redusere offentlig sektor, vil Erna avhende statlig eierskap. Det statlige eiendomsse­lskapet Entra er satt på børs, oppdrettss­elskapet Cermaq er solgt. Regjeringe­n har kvittet seg med, eller er i ferd med å selge Mesta, Flytoget, Statskog osv. Alle til stor motstand fra allmuen. Og hjemfallsr­etten står for fall.

Merkelige sammenslåi­nger, skatteredu­ksjon for de rikeste uten fornuftig begrunnels­e, salg av lønnsomme statlige virksomhet­er, og Ernas tanker om det irreversib­le, burde ha vaert informasjo­n nok om at det private jernbanese­lskapet Go Ahead ville vinne en kamp om å drifte en jernbanest­rekning i konkurrans­e med de statlige NSB og SJ.

Vi kan ane framtiden ved å se på Trumps USA.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at det britiske selskapet Go Ahead skal drive persontraf­ikken på Sørlandsba­nen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Artikkelfo­rfatteren er kritisk til at det britiske selskapet Go Ahead skal drive persontraf­ikken på Sørlandsba­nen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway