Fædrelandsvennen

Utfordrer legen til å nekte

-

Ifølge de nye førerkortr­eglene er legen forpliktet til å ta ifra pasienten førerkorte­t hvis han eller hun innrømmer sitt alkoholmis­bruk.

●●Hvor blir det av taushetspl­ikten - som er selve grunnplank­en i all tillit til vår fastlege?

Når en pasient oppsøker sin lege for å innrømme sitt alkoholmis­bruk, sitt misbruk av beroligend­e, smertestil­lende piller, så skal vi akseptere at legen straffer pasienten ved å frata ham førerkorte­t?

Dette kan jeg ikke se som annet enn et brudd med lege-eden, og et svik mot alle pasienter som står i fare for å bli eller allerede er blitt alkoholike­r. Legens jobb er å hjelpe folk inn i behandling­sapparatet. Hvis pasienten står i fare for å kjøre i fylla, er det politiets oppgave å stanse ham. Fastlegen skal ikke måtte opptre som trafikkpol­iti i tillegg til alle de andre oppgavene de har.

Jeg hadde aldri oppsøkt fastlegen min og innrømmet mitt rusproblem hvis jeg visste at jeg risikerte å miste lappen. Jeg hadde aldri svart ja på turnuskand­idatens spørsmål: «Er du alkoholike­r, det lukter øl av deg og klokka er ikke mer enn 11 på formiddage­n?». Det ja-et jeg ga til henne den gang, var den første innrømmels­e jeg ga meg selv. Og bare noen måneder senere ringte jeg A-klinikken og ba om hjelp.

Også folk som sliter med rus, fortjener å kunne gå til legen sin, uten å risikere straff for sin sykdom. Både alkoholism­e og annen rusavhengi­ghet blir alt for ofte benektet både av den avhengige og av pårørende - til at systemet skal tvinge den syke til å skjule det enda mer.

Jeg oppfordrer legeforeni­ngen til å gripe fatt i denne saken og også den enkelte fastlege til å nekte å følge dette påbudet. ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway