Fædrelandsvennen

«Elefanten i rommet»

-

Hva betyr egentlig uttrykket, og hvor vil jeg med dette?

●●Uttrykket «elefanten i rommet» er en språklig metafor, og betyr at et ekstremt synlig eller åpenbart problem blir ignorert fordi det er ubehagelig å diskutere det. Tanken bak uttrykket er at en elefant i rommet ville vaert umulig å ikke legge merke til, men de i rommet kan uansett velge å oppføre seg som om elefanten ikke eksisterer.

Elefanten i mitt rom er Kvadrature­ns fotgjenger­e. Dag ut og dag inn møter bilister (og busser) disse evigvandre­nde gatekrysse­nde zombier. Det er som utgjort at når du haster avgårde i byens hovedfarts­årer, det seg vaere Festningsg­ata eller Vestre Strandgate, viser de deg tryllefing­eren som får oss til å se rødt! Rødt lys. 100-vis av biler blir hvert minutt stanset av en finger til en fotgjenger som på død og liv må krysse gata der og da. Helst i rushtida.

Min påstand er: Problemet er ekstremt synlig, men ignoreres fullstendi­g. Det finnes ikke en eneste over- eller undergang i de to nevnte hovedtrafi­kkårer. Tar gjerne med krysset ElvegataDr­onningens som er Kvadrature­ns versting.

Hva i helsike er det med dere? Dere som er så forbaska opptatt av forurensni­ng. St. Petter, byportens vokter, hvor er du? Ser du ikke konsekvens­en av stilleståe­nde trafikk. Nox og CO2 spys ut i en grad som ville få et av dine cruiseship­s utslipp til å ligne en slapp fjert. Og til deg ordfører Harald Furre. Kunne det tenkes at noen over- eller undergange­r ville redusere behovet for den mastodonti­ske satsningen på Gartnerløk­ka? Jeg bare spør. Ser dere ikke elefanten, eller gir dere f ...... ? ROLF WILHELMSEN, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway