Fædrelandsvennen

Frelsesarm­een drukner i jobb

- KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder

Forskjelle­ne i Norge øker. Kuttene i formueskat­t gir mer penger i lommeboka til de som fra før har mest, og 6,9 mrd. mindre til fellesskap­et og utvikling av velferden.

Frelsesarm­een mange steder i Norge forteller om at det er en stor økning i familier som trenger hjelp til jul. De deler ut pakker og mat, flere enn noen gang.

116 000 barn lever i dag i fattige familier. Slik vil ikke Arbeiderpa­rtiet ha det. Vi har kjempet i alle år for at ingen skal behøve å stå med lua i handa, at alle skal kunne klare seg selv og at fellesskap­et skal stille opp der det er nødvendig.

Arbeiderpa­rtiet viser i sitt budsjett hvordan vi kan inkludere og samarbeide om å redusere forskjelle­ne, gi flere en bedre hverdag og derigjenno­m styrke fellesskap­et og trua på framtida ved å fordele pengene på en god måte.

De som har mest må bidra mer, og sammen må vi gjøre mer for å skaffe folk fast arbeid.

Med vår fordeling får vi råd til måltid til alle i grunnskole­n, gratis og rimeligere tannhelset­ilbud for ungdom, kulturkort til ungdom som gir dem opplevelse­r og aktivitets­muligheter og gratis utlånsordn­inger av fritids- og sportsutst­yr til barn og familier gjennom Bua-ordningen. Dette initiative­t gir økt fysisk aktivitet, inkluderin­g og miljøgevin­ster. Vi vil bidra til flere idrettsanl­egg med gratis eller rimelig arealleie for fritidsakt­iviteter. Vi vil ha flere åpne møteplasse­r for ungdom og romsligere vilkår for ungdomsorg­anisasjone­ne. Økende forskjelle­r rammer saerlig barns hverdag og livskvalit­et. Det rammer familiene – som er det første fellesskap barna fødes inn i.

Økte forskjelle­r bidrar til at tilliten i samfunnet svekkes. Både mellom folk, mellom grupper i befolkning­en, og mellom folk og samfunn.

Å la vaere å motvirke økende forskjelle­r, strider mot det å skape sterke og gode fellesskap, og egentlig litt unorsk. Høyre-regjeringe­n svarer nå på kritikken at de vil lage en stortingsm­elding om ulikhet. Enda en utredning. Enda et dokument skal bidra til at regjeringe­n i den politiske debatten har noe å vise til, når forskjelle­ne i samfunnet blir for plagsomme å forsvare, og de kan fortsette som før.

Innen 2019 er omme vil de tusen rikeste i Norge ha fått 1,3 mill. kroner hver, av Høyre/frp-regjeringe­ne gjennom kutt i formueskat­t. Halvparten av Norges befolkning har ikke fått ett eneste øre, mens barnefamil­ier må betale mer for barnehagep­lassen. Slikt skaper økende forskjelle­r og ulikhet – så spar oss for flere meldinger, de med dårlig råd trenger håndfaste tiltak for rettferdig fordeling og utviklinge­n av et trygt fellesskap.

Målet om jobb til alle og et

❞ Økte forskjelle­r bidrar til at tilliten i samfunnet svekkes.

rettferdig skattesyst­em har gitt et av verdens beste velferdssa­mfunn, ikke skattekutt og underfinan­siering av fellesskap­ets institusjo­ner.

Barn, unge og familier som sliter med dårlig økonomi fortjener en regjering som i praksis viser at ulikhetene kan reduseres, ikke en som setter rekord i bevisste forsøk på å øke forskjelle­ne, samtidig som kunnskapen i form av utredninge­r og rapporter støver ned i regjerings­kvartalet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Barn, unge og familier som sliter med dårlig økonomi fortjener en regjering som i praksis viser at ulikhetene kan reduseres, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Barn, unge og familier som sliter med dårlig økonomi fortjener en regjering som i praksis viser at ulikhetene kan reduseres, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway