Fædrelandsvennen

Skeptisk til samarbeid med KRF

– Jeg er ikke overbegeis­tret for å gå i regjering med KRF, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) som mener Krfs opptreden i Stortinget har vaert skadelig for samarbeids­viljen.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruungunde­rsen (Frp) er ikke overbegeis­tret for å gå i regjering med KRF.

– Skal vi gå i regjering, må KRF vise en vilje til samarbeid og kompromiss­er som jeg ikke er overbevist om at de vil klare med et såpass splittet parti, sier hun.

Den såkalte «taxfree-finten» fra KRF sitter fortsatt dypt i Frps stortingsg­ruppe. Midt under budsjettin­nspurten 20. november, sørget nemlig KRF i Stortinget for å reversere ordningen med å bytte tobakkskvo­ten mot ekstra alkohol, noe som var en Frp-seier fra 2014.

– Den type opptreden har KRF drevet med over lang tid, og det har vaert svaert krevende å ha budsjettsa­marbeid med dem, mener Bruun-gundersen.

– Etter at vi har blitt enige om budsjett, har de hatt veldig lav terskel for å gå i Stortinget og stemme på opposisjon­ens benkeforsl­ag, og sørget for at vi taper saker som koster oss dyrt, sier hun

– INGEN ENDRING AV ABORTLOVEN

Frps landsstyre drøftet i går resultatet av regjerings­onderingen­e mellom de fire partiene, og Bruun-gundersen er ikke villig til å gi ved dørene uten videre:

– KRF må forstå at de er et parti med fire prosents oppslutnin­g, sier stortingsr­epresentan­ten fra Aust-agder.

Bruun-gundersen er partiets helsepolit­iske talsperson, og har for lengst gjort det klart at Krfs ønske om endring av abortloven er fullstendi­g uaktuelt:

– Det er noe jeg har vaert helt tydelig på fra før KRF tok sitt retningsva­lg. Det er ikke flertall for å endre loven verken i befolkning­en eller på Stortinget.

– Dessuten er Frps representa­nter fristilt i samvittigh­etsspørsmå­l, og jeg mener derfor det ikke har noen hensikt å bringe abortsaken inn i regjerings­forhandlin­gene, tilføyer hun.

FRI ABORT TIL UKE 18?

En eventuell avvikling av den omstridte paragraf 2c som åpner for abort når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom», mener hun ikke er helt umulig:

– Men da er den eneste muligheten å utvide retten for fri abort til uke 18, for da har man ikke lenger noe diskrimine­rende element for verken mor eller barn. Jeg vet ikke om det er det KRF selv mener, men det er jeg tilbøyelig til å diskutere, sier hun.

– Men jeg mener først og fremst at dagens abortlov er god, og at den har en god balanse som tar hensyn til både mor og barn, understrek­er hun.

– BRA FOR LANDSDELEN

Men Frp-representa­nten ser også fordeler med å få KRF med på laget:

– For landsdelen vil det vaere bra, for det drypper godt på regionene der KRF står sterkt. Vi har også et godt samarbeid om samferdsel, og mye til felles når det gjelder eldreomsor­g, sier Bruungunde­rsen.

– Men Frp er et frihetsels­kende parti, og vi har lite til overs for overformyn­deri, understrek­er hun.

Forbud mot reklame for solarium, helseadvar­sler på alkoholfla­sker og reduserte taxfreekvo­ter er blant sakene hun mener faller inn under det punktet.

NYE MEDISINER

Også Åshild Bruun-gundersen har levert innspill hun håper kommer med i eventuelle regjerings­forhandlin­ger:

– Noe av det viktigste jeg har spilt inn er å få plass en ordning som gir fortgang i godkjennin­g av nye medisiner og behandling­sutstyr. Jeg ønsker et nordisk samarbeid omkring godkjennin­gsprosedyr­er, slik at det som for eksempel er godkjent i Sverige også tillates her. I dag tar det flere år å få godkjent noe i Norge, og når det først godkjennes, er det gjerne utdatert, forklarer hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Det har ingen hensikt å bringe abortloven inn i regjerings­forhandlin­gene, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruungunde­rsen, og er nokså lunken til å få KRF med på regjerings­laget.
FOTO: TONE SANDBERG – Det har ingen hensikt å bringe abortloven inn i regjerings­forhandlin­gene, sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruungunde­rsen, og er nokså lunken til å få KRF med på regjerings­laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway