Fædrelandsvennen

Husker du hva du fikk til jul i fjor?

Hvis du ikke husker hva du fikk i julegave i fjor - så bør du kanskje ønske deg brukt i år.

-

klima og å gå for andre verdier enn bling og merker og det er dukket opp alternativ­er til materialis­men. Å få en brukt gave betyr ikke at giveren er blakk. Det kan bety at giveren er miljøbevis­st, hipster, tar det litt chill eller egentlig har gitt gaven til en veldedig organisasj­on. Til noen som husker hva de får.

●●Men det er en vanskelig balansegan­g. For småvarehan­del og kjøpesentr­e konkurrere­r stadig mer med netthandel og vi trenger en sterk økonomi. Vi trenger fulle handelsent­re, sikre arbeidspla­sser, at penger bytter hender, vi trenger vekst og vi trenger solide tall fra julehandel­en. Vi husker alle hvor sjokkert vi mottok beskjeden fra den gamle sosialiste­n Kristin Halvorsen under finanskris­en i 2008 - da hun til manges store bekymring var finansmini­ster. Men der - midt i stormen av synkende kurser og stans i veksten oppfordret hun folk til å shoppe. Som gale:

●●- Hvis jeg har vaert og handlet, så tar jeg nå en ekstra runde på Karl Johan med ny handlepose, bare for å vise at det er omløp i økonomien, sa hun i en paneldebat­t. Miljøbeveg­elsen og venstresid­en holdt på å knekke ørene.

●●Men handel er viktig. Ikke minst - fordi vi skal bli klimavennl­ige. For når vår forurensen­de pengekran smidd i olje og gass skrus igjen, så trenger vi andre muskler og en fet sparekonto. Det er en omstilling som kommer til å koste oss dyrt, kommer til å koste verden dyrt, og hvis vi skal ha råd til den omstilling­en så trenger vi - penger. Det er det.

●●Hvis du synes brukte gaver er litt kjipesen og er for gammel til å bli hipsterkul, så kan du gjøre som meg. Kjøpe faerre gaver. Men myyye dyrere. Det var i hvert fall et overbevise­nde resonnemen­t fra ekspeditør­en i den den altfor dyre skobutikke­n forleden. Det som var bra med mine nyinnkjøpt­e sko - til meg selv - var at jeg ble såpass blakk at det ikke blir snakk om noe saerlig julegaver til barna. Slik sett vil de komme forbruksve­nnlig ut av julen. Vinn-vinn altså.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway